Уже 15 років поспіль 26 вересня відзначають Всесвітній день контрацепції. Його мета – підвищити обізнаність населення щодо методів контрацепції, інформувати про свідоме планування сім’ї та сексуальне й репродуктивне здоров’я.

Та попри інформаційний потік щодо тем сексу та контрацепції, вони досі лишаються табуйованими в суспільстві. Часто, щоб не називати речі своїми іменами, в народі використовують евфемізми. А це лише породжує додаткові міфи й упередження щодо чесних розмов про секс.

The Village Україна разом із Bayer підготували фановий тест про «народні» назви методів контрацепції аби зайвий раз нагадати, що все краще називати своїми іменами. І, головне, розуміти, які їхні ефективність, механізм дії та правильний спосіб використання.

Який метод контрацепції називають «ватиканська рулетка»?

календарний

бар’єрний

комбіновані оральні контрацептиви (КОК) 

Конгратс! Дійсно, це календарний метод контрацепції!

Ноу-у-у, а правильна відповідь була так близько! Насправді йдеться про календарний метод контрацепції.

Календарний метод базується на циклічному характері жіночої фертильності. Жінка має вирахувати період овуляції («небезпечні дні» до та після овуляції) та в цей час утримуватись від статевих контактів. Вважається, що інші дні «безпечні», але слід враховувати той факт, що сперматозоїди можуть бути життєздатними в організмі жінки в середньому від 2 до 5 днів після статевого контакту. До того ж цикл може бути нерегулярним, тому як ретельно не рахуй, шанс на помилку досить великий.

Цей метод винайшли два гінекологи – японець Кюсаку Огіно й австрієць Герман Кнаус, тому ще одна його назва – метод Огіно-Кнауса. У 1951 році Папа Римський Пій XII визнав його єдиним прийнятним і «не гріховним» методом контрацепції. Завдяки цьому факту й через велику ненадійність методу, календарний метод також іноді називають «ватиканською рулеткою».

Ефективність: кому та як пощастить, але краще обирати більш ефективні методи контрацепції.

Рухаємося далі – а що таке «подвійний голандський метод»?

комбінація презерватив+сперміцид

комбінація КОК + презерватив

щось пов’язане з тюльпанами

Дайте п’ять! Це правильна відповідь.

Сорі, але ні. Це КОК + презервативи.

Подвійний «голландський метод» – це метод контрацепції, за якого дівчина приймає комбіновані оральні контрацептиви (КОК), а хлопець використовує презерватив. КОК забезпечують ефективну контрацепцію, однак вони не захищають від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Саме тому таке поєднання із презервативом підходить для сексуальних контактів із новим партнером. «Подвійний голландський метод» можна застосовувати за різних обставин, наприклад, у випадку пропуску прийому декількох контрацептивних таблеток або якщо жінка вживає деякі антибіотики чи інші лікарські засоби, які можуть знижувати контрацептивну ефективність КОК.

Чому його називають «подвійний голландський»? У 1992 три лікарі з планування сім’ї з Нідерландів – Хенк Доппенберг, Пітер Вібо і Рік Х.В. Ван Лунса – застосували цю назву до концепції подвійної профілактики, за якої венеричним захворюванням і небажаній вагітності можна запобігти одночасно.

Ефективність: цей метод забезпечує подвійний захист: КОК – від настання непланованої вагітності, а презервативи – від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Що означає «вийти не на тій зупинці»?

екстрена контрацепція

презерватив

перерваний статевий акт

Ваша правда! Так у народі називають перерваний статевий акт.

Ніт. Насправді це перерваний статевий акт.

Перерваний статевий акт (ПСА) – один із найдавніших і найненадійніших способів для запобігання незапланованої вагітності. Механіка процесу зрозуміла, але про всяк випадок повторимо: під час статевого акту до моменту еякуляції чоловік має вивести член із піхви жінки. Перерваний статевий акт є вкрай ненадійним, оскільки сперматозоїди в чоловіка іноді перебувають в уретрі й виділяються ще до сім’явилиття. Крім того, далеко не всі чоловіки можуть контролювати ситуацію.

Як тільки не називають ПСА – «в рушник», «на сторону», «вчасно вийти», «на живіт». Джерела цієї народної творчості знайти не вдалося, але, здається, ці назви й не потребують пояснень.

Ефективність: кому та як пощастить, тому краще використовувати перевірені методи.

Який метод контрацепції називають «протизаплідні»?

КОК

сперміциди

календарний метод

Ви це знаєте! Все правильно, це КОК.

Ні-і-і, так називають КОК. Тепер ви знаєте.

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) – це метод зворотної гормональної контрацепції, що широко використовується у світі. За статистикою, таблетки використовують понад 100 мільйонів жінок у світі для захисту від небажаної вагітності. КОК містять низькі дози двох гормонів – прогестину й естрогену. Їхній механізм дії полягає у пригніченні овуляції (виходу яйцеклітини з яєчника), згущенні слизу шийки матки (він стає непроникним для сперматозоїдів) і змінах ендометрію (внутрішнього шару матки), які перешкоджають імплантації. Крім того, КОК зменшують об’єм крововтрати та біль під час менструації, можуть допомогти в лікуванні акне та ПМС.

Від 1960 року, коли у США розробили перший оральний контрацептив Enovid і до наших часів, КОК у народі називають «протизаплідні таблетки».

Ефективність: за типового використання – 93%, за ідеального – до 99,7%.

«Гумовий виріб №2» – це?

діафрагма

контрацептивний пластир

презерватив

Юху-у! Погодьтеся, це було легко.

О нє, це ж презерватив!

Презервативи належать до бар’єрних методів контрацепції. Вони виконують дві основні функції: захищають від незапланованої вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом. І хоча є думка, що презерватив дає 100% гарантію, це не так. «Гумовий виріб №2» може бути ненадійним із ряду причин, наприклад, він може зіслизнути чи порватися через неправильно підібраний розмір, погану якість виробу, неправильне зберігання чи використання.

Чому саме «гумовий виріб №2»? Як відомо, в Радянському Союзі сексу не було, а ось презервативи були. Їх масово почали випускати у 50-х роках 20 століття. В аптеках презервативи називали «виробами», а ось звідки взялася цифра 2? Існує кілька версій: одна з них говорить, що це характеристика щільності матеріалу, а друга – що це розмір презерватива.

Ефективність: за типового використання – 87%, за ідеального – 98%.

А що таке «пожежник»?

екстрена гормональна контрацепція

міні-пілі

вагінальне кільце

Плюсик у карму, ви вгадали!

Упс, ви не вгадали! Йдеться про екстрену гормональну контрацепцію.

Як зрозуміло з назви, екстрену гормональну контрацепцію використовують в екстреному порядку після незахищеного статевого акту або у випадку, коли порвався презерватив. Пігулки містять високу дозу гормону прогестину. Метод базується на тому, що він викликає різку зміну гормонального фону, а це не дає заплідненій яйцеклітині прикріпитися до стінки матки. Використовувати екстрену гормональну контрацепцію треба протягом 3 або 5 днів (залежно від препарату) після сексу, що раніше, то вища ефективність. Не слід часто вдаватись до використання цього методу, адже він призводить до серйозного збою менструального циклу.

У побутовому спілкуванні екстрену гормональну контрацепцію винахідливо називають «пожежник», «таблетка після» або «таблетка наступного дня».

Ефективність: залежить від часу вживання таблетки. Що більше часу пройшло між статевим актом і прийомом препарату, то нижча його ефективність

Який метод контрацепції ховається під назвою «спіраль»?

екстрений

внутрішньоматковий

природний

Гаряче, ви дали правильну відповідь.

Холодно, дуже холодно! Йдеться про внутрішньоматковий метод контрацепції.

Внутрішньоматкові контрацептиви (ВМК) – надійний метод довготривалої зворотної контрацепції. ВМК безпосередньо в порожнину матки вводить лікар. Є два різновиди внутрішньоматкових контрацептивів – гормональні системи та мідьумісні спіралі. Після введення перші виділяють невелику кількість гормону прогестину, який сприяє згущенню слизу шийки матки й витонченню ендометрію, запобігаючи проникненню сперматозоїдів у порожнину матки й перешкоджаючи тим самим заплідненню яйцеклітини. Вони вводяться на три або п’ять років. За використання гормональних систем зменшується кількість днів менструацій, їхній об’єм і болючість. Після введення других, мідь, що виділяється ВМК, упливає на рухливість сперматозоїдів, викликає зміни ендометрію, що запобігає імплантації заплідненої яйцеклітини. Вони вводяться на 5–10 років.

Назву «спіраль» внутрішньоматкові контрацептиви отримали завдяки своїй формі, хоча зараз вибір досить великий, починаючи від Т-подібної до форми петлі.

Ефективність: 99,8% – гормональні системи, 99,4% – мідьумісні спіралі. Цей метод не потребує контролю режиму прийому з боку жінки, тому він має таку високу ефективність.

Аби побачити результат,
потрібно відповісти на всі запитання тесту

Розуміти народний неймінг – це не ваша суперсила. Сподіваємось, що у вас трохи кращі результати з теми sex education

Нот бед, ви непогано розумієтесь у «ватиканських рулетках» і «гумових виробах». Сподіваємось, що в питаннях контрацепції ви покладаєтесь не на інтуїцію, а на поради лікаря.

Отакої, а ви справжній фольклорист! Сподіваємось, тепер ви знаєте, як насправді працюють усі ці «пожежники» та які методи контрацепції ефективні.

Сьогодні існує великий вибір методів контрацепції, включно з календарним методом, презервативами, сперміцидами, комбінованими гормональними контрацептивами (таблетки, пластирі, вагінальні кільця), внутрішньоматковими засобами й іншими. Перед кожним стоїть питання підбору найбільш комфортного й ефективного протизаплідного засобу. Не соромтеся називати речі своїми іменами та не соромтеся звертатися до лікаря для підбору оптимального саме для вас контрацептива.

PP-UN-WHC-UA-0020-1_ 22 Sep 2021

Матеріал підготовлено за підтримки