Мігрень часто стигматизується суспільством. Багато людей не сприймають її як хворобу та вважають «просто головним болем». «Усього» 10% населення страждають на мігрень1, тому всі інші 90% можуть лише здогадуватись, із чим стикається людина, яка має це захворювання.

The Village Україна та компанія Teva розповідають, як мігрень змінює життя людини та її оточення.

1

Нижча якість життя або «ніколи не знаєш, де застане мігрень»

Людині, яка страждає на мігрень, важко вести «нормальне життя», оскільки вона ніколи не знає, де її застане черговий напад. Це безпосередньо впливає не лише на фізологію, а й на емоційний стан і добробут.

У 2019 році було опитано 12 545 дорослих із 16 країн2, які страждають на мігрень. Статистика показала, що 55% людей, які мають це неврологічне захворювання, відчувають виснаження, а 40% – стикаються з депресією, через яку вони подовгу відчувають себе пригніченими. А ще втрачають цікавість до будь-якої діяльності, що зазвичай приносила задоволення. Такий стан заважає людям із мігренню виконувати повсякденні справи.

2

Проблеми в особистому житті

Страх перед нападом мігрені й бажання його уникнути впливає на стосунки між парою та в родині. Досить часто батьки відчувають, що захворювання впливає на їхню здатність надавати безумовну батьківську підтримку та позначається на житті дітей. А половина опитаних у досліджені людей узагалі приховує мігрень від свого партнера й інших членів родини.

Дослідження показало, що 68% опитуваних2 вважає, що мігрень негативно впливає на їхнього партнера, а 55% занепокоєні, що вона позначається на щасті їхніх дітей. 50% заявило, що хвороба погіршує якість життя батьків, які мають дітей із мігренню.

3

Гірша працездатність та обмежений потенціал

Учитися та виконувати щоденні робочі обов’язки, якщо в тебе мігрень – не завжди можливо. Напади часто впливають на робочі стосунки та заважають професійному зростанню. Наприклад, з 1990-го до 2016-й року в 195 країнах світу проводили Міжнародне дослідження стану здоров’я людей – і за його результатами мігрень посідає друге місце серед хвороб, які суттєво обмежують працездатність людини.

Згідно з дослідженнями, 1 з 8 опитуваних вважає, що через мігрень не отримав підвищення на роботі. Тому щоб побудувати кар’єру, 63% працівників2 змушені приховувати від роботодавців свій стан.

4

Ізоляція від людей

Мігрень безпосередньо впливає на спілкування людини з навколишніми. Дані досліджень свідчать, що хворі часто пропускають соціальні заходи, скасовують побачення, а також відчувають, що вони не можуть бути другом, яким хотіли би бути.

За статистикою, під час нападу мігрені 70% респондентів відзначають зниження активності, а 30% надають перевагу постільному режиму, що змушує їх ізолюватися від світу. У цей час людям із мігренню потрібен режим, відсутність тригерів і розуміння від оточення.

На жаль, 46% людей змушені приховувати, що в них є мігрень. Причин для цього багато, одна з них – суспільство не сприймає це захворювання серйозно. У цьому впевнені 86% респондентів2.

5

Неправильна діагностика

Людина, яка вперше стикається із симптомами мігрені, може не отримати коректне лікування через неправильний діагноз, адже іноді, щоб встановити його правильно, потрібен тривалий час.

Дослідження показують, що лише 7 з 10 опитаних людей отримали можливість проходити лікування, яке їм підходить, упродовж двох років із моменту встановлення діагнозу, а 36% чекають2 на правильний діагноз понад 3 роки. Застосування неправильного менеджменту для діагностики головного болю відтерміновує момент полегшення стану та знижує довіру до лікарів.

У наслідку, за даними ВООЗ, половина людей із головним болем займаються самолікуванням, а значить – не отримують правильного діагнозу та не можуть запобігти нападам мігрені протягом усього життя.

Вилікувати мігрень на сьогодні неможливо. Для діагностики та визначення підходу до лікування необхідно звертатися до лікаря-невролога. Це допоможе полегшити напади хвороби або взагалі їх попередити.

Інформаційний матеріал підготовлений редакцією.

Інформація про знак для товарів і послуг Teva («Тева») – на правах спонсорства.

За деталями звертайтеся до:

ТОВ «Тева Україна» за адресою: 01042, Київ, проспект П.Тичини, 1в, 9 пов., +380 44 594 70 80, NPS-UA-00148

Матеріал підготовлено за підтримки

Заметки/сноски в тексте
Каждый grid - отдельная заметка
Первая колонка -- номер заметки
Вторая колонка -- текст заметки
Числовое обозначение для сноски в тексте обязательно в формате верхнего индекса 999999

1

Боженко Н.Л. Мігрень:

деякі аспекти патогенезу,
діагностики та лікування
Ліки України.- №4 (200) /2016

2

Дослідження InSites Consulting «Teva Beyond Migraine: The Real You Research», що проводилось у листопаді та грудні 2019 року в 16 країнах (в Аргентині, Австралії, Бельгії, Бразилії, Чехії, Франції, Німеччині, Ізраїлі, Італії, Мексиці, Нідерландах, Польщі, Росії, Іспанії, Швеції та Великобританії ). В межах дослідження було опитано 12 545 пацієнтів із мігренню. В середньому учасники повідомляли про чотири дні з мігренню на місяць. Усі дані в тексті – з цього дослідження.