У ХХ столітті медицина активно трансформувалася. За декілька десятків років відкрили антибіотики та групи крові, а також почали широко застосовувати рентген. Сьогодні інновації та сучасні підходи до медичних послуг стали настільки базовими, що люди не звертають уваги на те, як вони покращують якість життя.

The Village Україна разом із лікарями медичної мережі «Добробут» розповідають про зміни в послугах, методах і підходах до ведення вагітності.

Як лікарі контролюють перебіг вагітності?

Наталія Корх, акушерка-гінеколог, лікарка УЗД


Ультразвукова діагностика та 3D УЗД

Одним з основних методів скринінгу та контролю перебігу вагітності є ультразвукова діагностика (УЗД). Ще на початку 2000-х років за діагностику всіх органів відповідав тільки один лікар. Сьогодні обстеженням кожного органу займається окремий спеціаліст. Так УЗ-діагност фокусується тільки на перебігу вагітності.

За останні 20 років також з’явилися різні доплерівські режими – методи для оцінки великих кровоносних судин, що дозволяють аналізувати кровотік плода. Перші спроби їх використовувати в Україні припали на початок 2000-х років. Сьогодні доплерівські режими більш точні, ніж 20 років тому.

Також винайшли технологію тривимірної побудови зображення за допомогою комп’ютерного моделювання – 3D УЗД. В акушерстві вона дозволяє батькам побачити об’ємне зображення дитини, а лікарю – оглянути патології прикріплення пуповини та плаценти, отримати більше інформації про двійню та лицевий скелет у плода. Цією технологією наразі активно користуються акушери-гінекологи медичних центрів «Добробут».


Кардіотокограма

Кардіотокограф – апарат, що дозволяє почути серцебиття й зареєструвати маткові скорочення. За його допомогою лікар може відстежити, чи є проблеми із кровопостачанням плода, і вчасно відреагувати на них. До того, як з’явився кардіотокограф, акушер-гінеколог прослуховував плід за допомогою стетоскопа.


Лабораторна діагностика

Наразі існують поглиблені селективні бакпосіви (розпізнавання мікроорганізмів, що спровокували те чи те інфекційне захворювання – ред.) та дослідження на різноманітні інфекції, які раніше були недоступні.

Також вагітним роблять біохімічні скринінги, щоб оцінити генетичні ризики у плода. Вони з’явилися ще на початку 2000-х років, але тоді лікарі не знали, як інтерпретувати результати, тож використовували їх як тести жорсткого реагування. Тобто діагноз ставили лише за тестом. Але цього було недостатньо, оскільки протягом усього перебігу вагітності з’являються інші дані, які також необхідно враховувати.

Як можна полегшити пологи для породіллі?

 Наталія Корх, акушерка-гінеколог, лікарка УЗД


Кесарів розтин

Раніше до кесаревого розтину як варіанту народження дитини ставилися більш лояльно. Проте зараз лікарі набагато прискіпливіше досліджують аналізи та діагноз вагітної жінки перед рішенням, чи обрати його для пологів.

За останні роки також змінилися показання до його проведення. Наприклад, раніше вважали, що людині з міопією високого ступеня (короткозорість – ред.) не можна народжувати природним шляхом через можливі ускладнення. Але сучасні дослідження доводять, що народжувати самостійно можна навіть із високими показниками короткозорості, – шкоди для очей не буде. А от кесарів розтин можна робити виключно за певних умов і за рекомендацією лікаря.

У «Добробуті» лікар детально аналізує стан здоров’я вагітної жінки, розповідає про можливі варіанти пологів і пояснює, які є ризики для мами й малюка.


Епідуральна анестезія

Епідуральна анестезія існує вже давно, але застосовувати її під час пологів почали лише протягом останніх 15 років. Протипоказання до неї такі самі, як і до регіонарних анестезій (введення розчину місцевого анестетика в параневральний простір – ред.) – гнійникові висипи, низький тиск у пацієнтки, гіпоксія плода. Це пояснюють тим, що під час епідуральної анестезії зменшується кровотік плода.

З нею пологи проходять менш болісно, однак вона збільшує частоту використання вакууму, оскільки інколи через неї організм послаблює потуги.

Що варто знати жінкам, які планують вагітність?


Народжувати можна й після 35 років

Аліна Осадча, акушерка-гінеколог, лікарка пренатальної діагностики та УЗД

Раніше більшість лікарів і жінок помилково вважали, що завагітніти й народити потрібно до 35 років, бо «потім уже буде пізно». Але насправді це не так.

Звісно, з роками стан здоров’я змінюється. Крім того, може з’являтися супутня патологія, яка буде негативно впливати на перебіг вагітності, і може спричиняти певні ускладнення. Проте важливо пам’ятати, що на створення патології впливає стан організму в цілому, а не вік.

Сучасна медицина та лікарі допомагають планувати вагітність, пройти необхідні обстеження та за потреби скорегувати певні відхилення. У такому випадку жінка в будь-якому віці входить у вагітність підготовлена та без загострень від хронічних захворювань.


Пуповинну кров можна застосовувати для лікування чи відновлення після хвороб

Ірина Васьковська, акушерка-гінеколог і лікарка УЗД

Пуповинна кров – це природне джерело стовбурових клітин, які можна застосовувати для лікування чи відновлення після різних хвороб. Процес забору пуповинної крові не шкодить матері чи дитині, а також не перешкоджає пологовому процесу. Приблизно п’ять років тому збільшився інтерес серед майбутніх батьків на забір пуповинної крові в Україні. Хоча в нашій країні ще немає всіх методик і протоколів для її застосування, але медицина швидко розвивається й рекомендації для лікарів постійно оновлюють.

Якщо вагітна жінка питає в лікаря поради про забір пуповинної крові, то завдання лікаря – розказати про наявні переваги та недоліки. Проте остаточне рішення ухвалюють безпосередньо майбутні батьки.


За неінфекційних захворювань можна вагітніти

Леся Красій, акушерка-гінеколог, генетикиня й лікарка УЗД

Сучасні репродуктивні технології уможливили материнство для жінок із неінфекційними та хронічними хворобами. Якісна лабораторна та інструментальна діагностики, доступні обстеження, пренатальна (допологова – ред.) діагностика станів плода та відхилень у його розвитку, медикаментозний супровід – усе це дозволяє мінімізувати ризики для вагітної жінки й дитини.

Наприклад, жінки, що проходили лікування раку шийки матки за допомогою органозбережного втручання, – видалення ураженої пухлиною шийки матки до внутрішнього вічка зі збереженням самої матки – здатні самостійно виносити та народити дитину.

Який рівень підготовки лікарів у медичній мережі «Добробут»?

 Анна Забіла, лікарка-інтерн та акушерка-гінеколог


Акушер-гінеколог стає спеціалістом після трьох років інтернатури. Надалі він може отримати підвищену кваліфікацію. Наприклад, якщо лікар хоче займатися пренатальною діагностикою, він має пройти спеціальну сертифікацію від міжнародних організацій.

Сьогодні наші лікарі отримують якісну інформацію зі світових баз даних і протоколів держав-лідерів. Вищий рівень медичної освіти, можливість відвідування світових навчальних конгресів та освітніх програм позитивно впливають на рівень надання сучасної акушерсько-гінекологічної допомоги вагітним за принципами доказової медицини. Також наші лікарі мають міжнародні сертифікати на проведення УЗД у вагітних.

У медичній мережі «Добробут» працюють вісім лікарів, які мають сертифікацію Міжнародного фонду медицини плода. Цей фонд визнаний у світі осередок розробки, стандартизації, навчання найсучасніших підходів у пренатальній діагностиці та медицині плода.

Також під час програм ведення вагітності в «Добробуті» лікар спілкується з вагітною жінкою й детально їй пояснює процес ведення вагітності та пологів.


Матеріал підготовлено за підтримки