Попит на галузь інформаційних технологій у поєднанні з інженерією, чи навіть менеджментом, серед українських студентів зростає з кожним роком. При цьому особливу увагу варто звернути на ті спеціальності, що є актуальними зараз і залишатимуться такими через 10 років. Талліннський технологічний університет TalTech в Естонії навчає студентів конкретних, міждисциплінарних навичок, що не обмежуються однією сферою, необхідні сьогодні та залишаться цінними на ринку праці в майбутньому.

The Village Україна разом з університетом TalTech розповідає про переваги навчання в Естонії.

1

1

Інноваційний підхід до навчання студентів із країн усього світу

Заснований у 1918 році Талліннський технологічний університет TalTech є найбільш міжнародним університетом в Естонії, де навчається близько 10 000 студентів, з яких 1 350 є студентами з понад 100 країн світу. TalTech входить до 3% найкращих університетів світу та до 2% – з окремих галузей. Університетський центр бізнесу та інновацій Mektory об’єднує дослідників, студентів і підприємців для реалізації спільних бізнес-ідей.

TalTech пропонує 4 бакалаврські та 16 магістерських програм англійською мовою. А також університет має тісні партнерські стосунки з-понад 500 університетами у всьому світі.

2

2

Новітні навчальні програми в галузі IT

При виборі освіти обирайте спеціальність, яка матиме попит навіть за 10 років після завершення навчання. Якщо ви цікавитеся IT-технологіями, спробуйте свої сили в таких напрямах: кібербезпека, електронне урядування та цифрове здоров’я. Деякі із програм не вимагають знань програмування під час вступу. Попит на IT спеціалістів росте у світі щорічно. Крім того, деякі спеціальності TalTech поєднують IT-галузь та інженерію. Бакалаврська освіта з Інтегрованої інженерії дозволяє продовжити навчання на магістратурі, як у напрямі інформаційних технологій, так і в напрямі інженерії. Ще одним прикладом є магістратура з Комунікативної електроніки, де навчають технологій 4G, 5G та інтернету речей.

«Університет TalTech надає достатньо ресурсів, щоб отриманий досвід можна було ще більше цінувати. Ви можете опанувати свої технічні та підприємницькі навички, просто прослуховуючи лекції та відвідуючи семінари. Якщо ви інженер, який хоче вивчати не лише теорію, а і практикувати її, TalTech пропонує безліч можливостей у різноманітних лабораторних умовах, де вас оцінять більше за ваші проєкти, ніж за іспити!»

– Гюлін Йілдірім

Туреччина, студентка програми «Комп’ютерна та системна інженерія»

3

3

Інші спеціальності, якщо вас не цікавить ІТ

Окрім IT, у Талліннському технологічному університеті пропонують вивчати й інші спеціальності. У Школі бізнесу та управління TalTech досліджують бізнес-економіку, право новітніх технологій та управління в інноваційному суспільстві. А студенти Школи Інженерії та Школи Наук навчаються помічати актуальні проблеми та створювати нові можливості, використовуючи інноваційні технології за такими спеціальностями: Екологічна Інженерія та управління, Матеріали та процеси стійкої (екологічної) енергетики, Дизайн і Технології та іншими.

4

4

Проста процедура вступу на бажану спеціальність

Громадяни України можуть вступити на бакалаврські програми, подавши атестат про повну загальну середню освіту та додаток до нього. А для вступу на магістерські програми необхідний диплом бакалавра й додаток до диплома про вищу освіту. Подавати документи потрібно онлайн, а кінцева дата подання заявки – не пізніше 15 квітня 2021.
Оскільки навчання в TalTech проводять англійською, потрібно підтвердити рівень володіння іноземною мовою. Для цього складіть тести IELTS Academic не менше ніж на 6.0 балів або TOEFL iBT – на 72 бали.

«Університет пропонує широкий спектр курсів англійською мовою, що допомагає більшій кількості іноземних студентів навчатися без необхідності вивчати місцеву мову. TalTech пропонує декілька можливостей для студентів взяти участь у програмах обміну, взяти участь у семінарах і заохочує їх навіть розпочати свою діяльність за допомогою професійних інструкторів»

– Хені Міна

Єгипет, студент програми «Цифрове здоров’я»

5

5

Естонія – цифрова країна стартапів

В Естонії живе розвинуте цифрове суспільство. 99% державних служб надають свої послуги в інтернеті. А ще це перша країна у світі, громадяни якої голосували на парламентських виборах онлайн. У країні на сьогодні існує 550 стартапів, серед яких Skype, Playtech, TransferWise, PipeDrive та Bolt. Кожна з них коштує понад мільярд євро. Наприклад, розробкою Skype займалися естонські програмісти, а Bolt (колишня Taxify) – один із численних стартапів країни, що нараховує вже понад 25 мільйонів користувачів у всьому світі.

Студентів TalTech також заохочують на втілення своїх технологічних бізнес-ідей у життя. Це можливо завдяки університетському центру бізнесу та інновацій Mektory, а також у межах стартап-програми закладів вищої освіти Таллінна STARTERTallinn. Студенти університету можуть безкоштовно орендувати офіс для своєї компанії, а також отримувати підтримку та менторство від представників естонської стартап-спільноти.


«Навчання в Талліннському технологічному університеті допомогло мені здобути знання та розуміння інновацій, технологій, державного управління, а також управління бізнесом. Гнучкість, можливість набуття міжнародного досвіду в університетах-партнерах TalTech посприяли моєму становленню як експерта з азійських та європейських рішень електронного урядування. Багатогранна міждисциплінарна програма сформувала не лише мою кар’єру, а й мою особистість і подальше життя».

–Флоріан Лемкe

Німеччина, студент програми «Технології та послуги електронного урядування»

6

6

Життя у насиченому подіями Таллінні

Студентам TalTech пропонують проживання в гуртожитках студентського містечка. Столиця Естонії Таллінн – морське місто, розташоване на березі Фінської затоки та має свою особливу історію. У сучасному Таллінні вдало поєднуються старе та нове. Старе місто з архітектурою часів Середньовіччя включене до Світової спадщини ЮНЕСКО, а ряд колишніх індустріальних об’єктів перетворили на креативні та бізнес-райони – Telliskivi, Ülemiste City, Põhja Tehas.

Таллінн менший за Київ, але суспільне життя міста насичене подіями – тут проводять концерти, фестивалі та міжнародні івенти. Через невелику площу міста, усюди можна дістатися за максимум пів години безкоштовним громадським транспортом або на е-скутері чи велосипеді. Деякі мешканці міста проводять вихідні в Гельсінкі і Стокгольмі, куди можна дістатися регулярним паромом. Також можна поїхати на природу за місто. Наприклад, на узбережжя Балтійського моря, у ліс, на озеро або один із понад 2000 естонських островів.

«Естонська система освіти гнучка, я ціную такий підхід до навчання. Ми мали змогу зустрітися з лекторами з усього світу, не кажучи вже про те, наскільки міжнародною була моя група. Естонська вища освіта стає більш міжнародною. В Естонії приймають і підтримують іноземних студентів, таких, як я».

Ольга Вовк

Україна, студентка програми «Цифрове здоров’я»

7

7

Отримання стипендії

TalTech пропонує декілька видів стипендії для бакалаврських і магістерських програм. Серед них:

  • Покриття оплати за весь період навчання. Ця стипендія автоматично надається кандидатам, що заробили найбільшу кількість балів під час вступу в TalTech.
  • Стипендія за спеціальністю. Доступна лише для тих сфер, які є пріоритетними для держави. На неї можуть подати документи студенти, які не перевищили номінальну тривалість навчальної програми.
  • Допомога на навчання на основі потреб. Студенти з менш забезпечених сімей підтримуються державою за допомогою покриття додаткових витрат, пов’язаних зі здобуттям вищої освіти.
  • Спеціальні надбавки на основі потреб. Ця стипендія доступна громадянам Естонії, або тим, хто перебуває в Естонії на основі дозволу на довгострокове чи тимчасове проживання, або на основі постійного чи тимчасового права на проживання.
  • Стипендія за продуктивність. Студенти можуть подати заявку на стипендію в сумі 100 євро на місяць.

  • Стипендія DORA. Це стипендія для міжнародних магістрантів за підтримки Європейського фонду регіонального розвитку.
  • Стипендія Міністерства закордонних справ Естонії. МЗС пропонує обмежену кількість стипендій для кандидатів на магістерські програми TalTech. Їх надають громадянам цільових країн Естонського співробітництва в галузі розвитку

«Я дуже хотів отримати магістерську освіту за кордоном, тож коли з’явилася можливість вивчати комунікативну електроніку в TalTech, я знав, що це мій шанс. Навчальна програма ознайомила мене із сучасними розробками в галузі комунікативної електроніки, де нам проводили багато практичних занять».

Озігве Ешезона Фелікс

Нігерія, студент програми «Комунікативна електроніка»

8

8

Практичне застосування отриманих знань

У навчальних програмах у TalTech поєднали як академічний, так і практичний аспекти, щоби допомогти студентам зосередитися на найбільш актуальних темах. Наприклад, спеціальності «Технології та послуги з електронного врядування», «Кібербезпека», «Цифрове здоров’я», «Комунікативна електроніка» пропонують можливість вчитися безпосередньо в експертів цієї галузі. Серед викладачів представники таких організацій, як Об’єднаний центр передових технологій із кібероборони НАТО, E-Estonia briefing centre, одна із найбільших телекомунікаційних компаній балтійського регіону Telia Eesti, Естонська лікарняна каса, Міністерство соціальних справ, платформа цифрових рішень у сфері охорони здоров’я Estonian Connected Health Cluster і бізнес-парк Ülemiste City.

Залучивши студентів, TalTech створив Iseauto – перший самохідний автомобіль в Естонії, а також розумне дорожнє покриття та розумний ліфт. А в межах проєкту «Розумне місто» студенти запропонували 71 ідею для розвитку міст майбутнього, чотири з яких відібрали для фінансування.

В університеті регулярно проводять хакатони та різноманітні заходи. На них залучають студентів у розв’язання актуальних проблем і налагодження контактів між ними та представниками бізнесу. Щороку влаштовують хакатон із цифрового здоров’я, хакатон міста майбутнього, лекції й зустрічі в межах проєкту «Академія підприємництва» та інші.


«Студентам «Цифрового здоров’я» показують, як ІТ-технології впливають на систему охорони здоров’я. Я мала змогу брати участь і розробляти різні проєкти, найуспішнішим з яких був «LifeInU» – система домашнього спостереження за вагітними жінками. Цей наш проєкт був дуже успішним і переміг у конкурсі Tallinn Tech MEKTORY, що дало членам моєї групи та мені можливість поїхати у Кремнієву долину, США».

– Ніно Чалигава

Грузія, студентка програми «Цифрове здоров’я»

Кінцевий термін подання заявки на вступ до TalTech для громадян України – 15 квітня 2021. А навчання починається 30 серпня 2021 року.

Подати документи на вступ до TalTech

Матеріал підготовлено за підтримки