Професорки Еммануель Шарпентьє та Дженніфер А. Дудна отримали цьогорічну Нобелівську премію з хімії – за розробку механізму «Crispr/Cas9», або «молекулярних ножиць», що можуть змінювати людські гени. У 2016 році професорки стали лауреатками Міжнародної премії L’ORÉAL-UNESCO «Для жінок у науці». Разом з Еммануель Шарпентьє та Дженніфер А. Дудні вже п’ять лауреаток «Для жінок у науці» здобули Нобелівську премію.

 До цього у 1995 році Крістіана Нюсляйн-Фольгард отримала Нобелівську премію з медицини, у 2009 – Ада Йонат із хімії, а Елізабет Е. Блекберн – з медицини.

Премію L’ORÉAL-UNESCO створили в межах Фундації L’Oréal, яку заснували 1998 року в партнерстві з UNESCO. Її мета – підвищити рівень представленості жінок у галузі науки. Протягом 22 років премія підтримала та відзначила понад 3400 жінок-науковиць зі 116 країн.

Також Фундація надає безкоштовне навчання для вразливих верств населення з метою освоєння професій у сфері краси. А ще сприяє наданню доступу до краси та здоров’я в медичних і соціальних закладах. Аби підтримати людей, які мають фізичні, психічні або соціальні вади, зокрема при операціях із пластичної хірургії.

«Фундація L’Oréal вітає та висловлює свої щирі вітання професоркам Еммануель Шарпентьє та Дженніфер А. Дудні. Сьогодні ми стикаємося з безпрецедентною кризою в галузі охорони здоров’я, соціальній та економічній сферах – нині як ніколи світові потрібна наука, а науці потрібні жінки», – каже виконавча віцепрезидентка Фундації L’Oréal і директорка з корпоративної соціальної відповідальності та сталого розвитку Александра Пальт.

У Фундації додають, що лише 29 % серед науковців у всьому світі – жінки. Це має відчутний і прямий уплив на якість досліджень. З часу заснування Нобелівської премії 1901 року всього 621 науковець здобув нагороду за свою роботу в галузі фізики, хімії та медицини, і серед них лише 22 лауреати – жінки. 

Матеріал підготовлено за підтримки L’ORÉAL Ukraine