Виставка присвячена анатомії тварин «Всесвіт тіла: Всередині тварин» 30 жовтня відкрилась на ВДНГ. Її автор – німецький лікар Ґунтер фон Гаґенс, який винайшов пластинацію. Це спеціальний метод бальзамування тіл, який зберігає натуральний вигляд волокон і припиняє процеси розкладання. Фон Гаґенс також є автором виставки про будову справжніх людських тіл, яка впродовж двох місяців працювала в Києві 2019 року.

Виставка фон Гаґенса про тіла тварин відкрилась 10 років тому, та в Києві її показують уперше: вона покликана не шокувати, а розповісти про схожість будови тіла людини й тварини, а також закликати людей піклуватись про тварин і розуміти їхню унікальність.

Що там буде

Покажуть тіла справжнього слона, жирафа, ведмедя, горили, страуса та ще понад 100 тіл інших тварин, наприклад, коня, корову, собаку, інших дрібних ссавців, птахів. Глядачі зможуть роздивитися м’язи, скелети тварин, будову їхніх нервової та кровоносних систем. Серед експонатів також буде тіло реальної людини.

Жодна тварина для виставки не була вбита – усі померли біологічною смертю, наголошують організатори. Історія виставки почалася з того, що в Інститут пластинації в Німеччині пожертвували тіло горили, яка померла в одному з німецьких зоопарків. Віддати горилу Ґунтеру фон Гаґенсу вирішили добровільно, аби він зробив із неї експонат для виставки.

Другою твариною, яку отримали біологи, була слониха Самба (єдина тварина з ім’ям, усі інші мають лише порядковий номер). Літня слониха померла під час планової операції – серце не перенесло анестезії. Це найдорожчий експонат виставки: над створенням пластинату тварини працювали понад три роки й витратили майже чотири мільйони євро.

З часом до рук анатомів потрапили десятки інших тварин – їх передавали зоопарки, притулки, ветеринарні центри та навіть приватні господарі. Так утворилась перша колекція виставки, яку представили у 2010 році.

У чому унікальність

У тому, що тварин бальзамували методом пластинації. Пластинацію Ґунтер фон Гаґенс винайшов у 1977 році, коли працював у Гайдельберзькому університету (Німеччина). Метод особливий тим, що дозволяє припинити розкладання мертвого тіла та зберігає натуральний вигляд м’язів, волокон і внутрішніх органів (і людини, і тварин) – їх перетворюють на пластинати, які не мають запаху та можуть зберігатись тривалий час. Щоб створити експонат, усі рідини й жири в тілі замінюють на спеціальні силікони. А м’язи підфарбовують у більш насичений червоний колір, адже після смерті вони стають блідими.

Винайшовши новий метод бальзамування тіл, фон Гаґенс почав працювати над своєю першою виставкою справжніх тіл людини Body Worlds, а у 1995 році представив її в Токіо. Під час виставки в Японії одна з відвідувачок підійшла до кураторки Ангеліни Уоллс (це дружина Ґунтера фон Гаґенса) і сказала: «Я намагалась покінчити життя самогубством тричі. Але під час виставки я усвідомила, наскільки прекрасною я є всередині. Обіцяю ніколи більше не повторювати». Після цього команда почала подорожувати з виставкою світом. Нині різні експозиції Body Worlds побачили понад 50 мільйонів осіб на планеті, зокрема й в Україні у 2019 році. Усі тіла для виставки заповіли люди, які померли біологічною смертю, і вирішили стати донорами задля науки.

Як працюватиме

Виставка про тварин проходить у павільйоні №4 на ВДНГ (станція метро «Виставковий центр»). Квитки можна придбати, вказавши конкретну дату та час відвідування, щоб організатори могли регулювати потік людей в умовах епідемії та задля дотримання соціальної дистанції між глядачами. Персонал виставки працюватиме в масках, у залі встановлять дезінфектори, а приміщення буде регулярно провітрюватись. Своєю чергою, відвідувачі мають носити маски та користуватись санітайзерами.

Усі експонати доповнені інформаційними стендами, які розповідають про цінність кожного виду для людства. А для охочих пропонують півторагодинну екскурсію, під час якої гід детальніше розповість про експонати. Також на території виставки працюватиме сувенірна крамниця: продаватимуть мерч із символікою виставки та зображеннями експонатів.


Коли

будні – з 9:00 до 20:00 (каса – до 19:00), вихідні – з 10:00 до 21:00 (каса – до 20:00)

Де

ВДНГ, 4-й павільйон, проспект Академіка Глушкова, 1