Українські видавці погодили власні контент-плани, а отже, ми можемо розповісти вам, чим вони дивуватимуть читачів упродовж 2019 року. У деяких видань ще немає погоджених дизайнів обкладинок українською, тому ми використали їхні англомовні версії. Список не є вичерпним, але його можна зберегти, щоб нічого не пропустити.

«Видавництво»


Арт Шпіґельман «Маус»

Дата виходу: вересень

Відомий графічний роман, який 1992 року отримав Пулітцерівську премію. Арт Шпіґельман створив тиху революцію, розповівши про Голокост мінімумом слів та простими чорно-білими малюнками. «Маус» ‒ це історія не лише про жах і абсурдність війни, а й про стосунки між сином та батьком, людяність. У зображенні персонажів, де кожній національності відповідає певна тварина, Шпіґельман використав расові штампи, які траплялися у нацистській пропаганді. Твір визнано багатьма спеціалізованими виданнями як нову класику літератури XX сторіччя.

Чимаманда Нґозі Адічі «Половина жовтого сонця»

Дата виходу: вересень

Роман нігерійської письменниці про людські стосунки, становлення національної та особистісної ідентичності, громадянську війну, соціальну нерівність, освіту й забобони ‒ про ту Африку, яка залишається для більшості з нас невідомою. А ще, звісно, про жінок, адже Чимаманда ‒ відома письменниця-феміністка. У своєму намаганні бути максимально правдивою, авторка створила книжку з цікавими персонажами, із сюжетом, що чіпляє і викликає бажання розмотувати далі цей яскравий клубок оповіді.

«Видавництво Анетти Антоненко»


Хорхе Луїс Борхес «Сім вечорів»

Дата виходу: травень

У перекладі Сергія Борщевського вийде збірка лекцій геніального аргентинського письменника. Про літературу Данте та східні казки, уяву та мислення, сон і реальність, сліпоту Борхес розповідав протягом кількох днів літа 1977 року. Лекції було записано й розшифровано – їх відредагував сам автор – та укладено в збірку, яку пізніше Борхес назвав своїм заповітом.

Ґустав Торґні Ліндґрен «Пьольса»

Дата виходу: квітень

Шведська література – це справа смаку, як і сама, власне, пьольса – традиційна страва з м’яса та овочів. Скандинави мають часом незбагненне вміння робити з мінімалізму геніальні речі. І творчість Ліндґрена є ще одним підтвердженням цієї загальноприйнятої тези. Роман «Пьольса» – іронічний, мудрий, по-своєму красивий текст про межу між правдою та вигадкою, пошук сенсу життя, ризик і шлях, який відкриває нові можливості та несподівані небезпеки.

Крістіан Ґе-Полікен «Вага снігу»

Дата виходу: квітень

Психологічний роман канадського франкомовного письменника, який активно збирає врожай літературних премій, останню з них книжка отримала у лютому в Парижі на Prix Libr’à Nous. Читачі хвалять твір за глибину, оригінальність і витонченість. Молодий чоловік, який потрапив в автомобільну аварію, ховається від життя на краю села під доглядом чи то друга, чи то наглядача. Кожен з тих, хто опиняється в будинку, має власні історії та сподівання на те, що сніг колись розтане і вивільнить зміни на краще.

«Видавництво Жупанського»


Пітер Воттс «Ехопраксія»

Дата виходу: травень

Письменник-фантаст, чиї твори є мастрідами для прихильників жанру. Роман «Ехопраксія» продовжує лінію світу майбутнього, який відомий читачам з книжки «Сліпобачення». У ньому йдеться про нову місію, що вирушить до Сонця на космічну енергостанцію. Члени екіпажу залишать на Землі повстання вампірів і невеличкий зомбі-апокаліпсис, натомість отримавши загадкову агресивну сутність з глибин Всесвіту, що може поглинути нашу рідну планету.

Томас Пінчон «Райдуга гравітації»

Дата виходу: грудень

Роман класика американського постмодернізму, що в оригіналі вийшов 1973 року. Складний, оригінальний і ще раз складний. «Райдуга гравітації» ‒ текст, у якому формі приділено стільки ж уваги, як і змісту, поєднує різні жанри. Як справжній взірець постмодернізму, цей роман має чимало літературних алюзій: від Баума до Джойса. В основі сюжету ‒ історія розробки першої німецької балістичної ракети «Фау-2», що здійснювалася наприкінці Другої світової війни. За цим образом стоїть чимало смислів і кодів, розшифровка яких ‒ надзвичайно кропітка справа.

«Видавництво Старого Лева»


Салман Рушді «Золотий будинок»

Дата виходу: травень

Останній на сьогодні роман відомого письменника. Масштабна картина життя США, намагання описати найгостріші проблеми, про які важко змовчати. Гендерна, расова самоідентифікація, кохання, стосунки у родині, політика, злочини та кара, еміграція ‒ Рушді міркує над тим, що визначає сучасність, створюючи особливу атмосферу Нью-Йорка, міста, де може трапитися що завгодно.

Джордж Сондерс «Лінкольн у бардо»

Дата виходу: вересень

Роман, що 2017 року став лауреатом Букерівської премії. Літературний, мовний експеримент, до плину якого важко звикнути, але коли це стається, відірватися від тексту неможливо. Президент США Авраам Лінкольн ховає улюбленого сина. Хлопчик опиняється у дивному світі духів, які застрягли на цвинтарі під час переходу в інший світ. Наче новий Месія, син Лінкольна дає надію всім іншим бути побаченими, відчутими знову. Оригінальна манера оповіді ‒ додаткова родзинка твору і неабияке випробування для перекладача.

Арундаті Рой «Міністерство граничного щастя»

Дата виходу: вересень

На тих, кого зачарувала історія забороненого кохання, описана в романі Арундаті Рой «Бог дрібниць», чекає несподіванка. Стилістично та змістовно «Міністерство граничного щастя» є геть іншою книжкою. І хоч зав’язка сюжету теж базується на стосунках, дружніх і любовних, письменниця акцентує увагу на історії Індії, кривавих подіях, кастовості, релігійних конфліктах. Втім, скільки б лиха не випало на долі всіх несправделиво принижених, кожен з них має надію на щастя.

«Книги XXI»


Ришард Капусцінський «Гебан»

Дата виходу: березень

Класику польської літератури факту Ришарду Капусцінському вдалося знайти ідеальний баланс між документалістикою та художньою літературою. Журналіст, який перебував у найгарячіших точках світу, на власні очі бачив сотні війн і революцій, знайшов власну мову для опису подій, що відбувалися. Лаконічна, емоційна, образна, вона доносить гуманістичні погляди автора. «Гебан» ‒ своєрідний щоденник подорожі країнами Африки, охопленими вогнем соціально-політичних зрушень.

Селья Агава «Те, що падає з неба»

Дата виходу: березень

Дивовижні історії можуть трапитися будь з ким. Скажімо, одна дівчинка якось виграє двічі поспіль у лотерею, а в декого блискавка влучає цілих п’ять разів… Сучасна фінська письменниця, лауреатка премії Євросоюзу з літератури 2016 року за згадану збірку Селья Агава створила смішні, тривожні новели, які при всій своїй абсурдності здаються надзвичайно реалістичними.

«Книголав»


Фредрік Бакман «Біртаун»

Дата виходу: вересень

Кожна книжка цього шведського письменника стає бестселером як в оригіналі, так і в перекладах. «Біртаун» (назва українського видання може бути іншою ‒ прим. автора) винятком не став. Так, наприкінці минулого року роман посів перше місце в рейтингах продажу однієї з найбільших китайських онлайн-платформ Dangdang і сайту Douban, китайського аналогу Goodreads. Бакман знову пропонує просту історію про маленьких людей, в якій є гумор, дружба, родина, спорт і гострі соціальні проблеми. «Біртаун» важчий і більш критичний, ніж попередні романи автора.

Томі Адеємі «Діти крові й кісток»

Дата виходу: вересень

Роман-фентезі для підлітків американської письменниці нігерійського походження, який наробив чимало галасу в англомовному світі. Права на екранізацію придбала студія 20th Century Fox. Адеємі будує світ, де магія під забороною. В ньому є принцеса, яка тікає від батька-тирана, брат із сестрою, що мають врятувати свою родину від бідності... Боротьба за владу, помста, інтриги і безліч пригод ‒ усе це закручується в динамічну оповідь, яка буде до смаку і дорослим читачам.

«Наш Формат»


Макс Тігмерк «Життя 3.0. Доба штучного інтелекту»

Дата виходу: квітень

Штучний інтелект ‒ мрія з минулого людства, яка перетворюється на найбільших страх його майбутнього. Макс Тігмерк, професор Массачусетського технологічного інституту, написав книжку про те, чого чекати від цієї сили у бізнесі, виробництві зброї, розподілі праці, науці, як контролювати штучний інтелект і убезпечити від вірусних атак. Надзвичайно актуальне дослідження для широкої аудиторії читачів.

Девід Рейх «Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК»

Дата виходу: травень

Відомий науковець Девід Рейх, професор Гарвардської медичної школи, спеціалізується на дослідженні генетики давніх людей, їхніх ДНК-мутаціях, змінах у генах, завдяки чому викристалізовується картина міграцій та змішування популяцій за останні 5000 років. Рейх намагається з’ясувати, що таке раса та ідентичність, заглиблюючи читачів в історію людства, яка пишеться за допомогою науки, а не популістських припущень.

«Фабула»


Шон Керрол «Велика картина»

Дата виходу: травень

Бестселер американського космолога про фундаментальні закони фізики. Книжка вирізняється авторським стилем ‒ дотепним і легким. «Велика картина» складається з шести частин, кожна з них присвячена окремій темі. Що таке час? Чи існують ілюзії? Хто ми? Чи закінчуємо своє існування після смерті? Керрол розмірковує над питаннями, які рано чи пізно турбуватимуть кожного з нас.

Абір Мукерджі «Людина, що підводиться»

Дата виходу: березень

Історичний кримінальний роман англійського письменника індійського походження. «Людина, що підводиться» перенесе нас у Калькутту 1919 року. Капітан Сем Віндхем заступає на нову посаду й відразу бере участь у розслідуванні резонансної справи ‒ вбивсті високопосадовця, чиє тіло знайдено із запискою, в якій усіх британців наполегливо закликають повернутися на історичну батьківщину. Критики називають твір переконливим, яскравим і захопливим.

Vivat


Ерік Вюйяр «Порядок денний»

Дата виходу: травень

2017 року за «Порядок денний» Вюйар отримав престижну Гонкурівську премію. Жанрово ближча до повісті книжка розповідає про становлення Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини на чолі з Адольфом Гітлером. Беручи за основу історичні факти, письменник переосмислює минуле, щоб нагадати сучасному читачеві про те, що мовчання та невтручання ‒ чи не найбільше зло, ніж те, що коїть безпосередній агресор.

Yakaboo Publishing


Клариса Пінкола Естес «Жінки, що біжать з вовками»

Дата виходу: квітень

Професійна діяльність Клариси Естес пов’язана з психоаналізом юнгіанської школи, а також захистом прав людини. Книжка «Жінки, що біжать з вовками» ‒ провідне наукове дослідження жіночого архетипу в міфах і фольклорі. Так написано на обкладинці. Але з перших сторінок читачеві стане ясно, що йдеться про повернення жінкам їхніх первинних рис, пригнічених патріархальними суспільними нормами, про прийняття себе та відчуття належності до великого й гордого племені світового жіноцтва.

Адам Ґрант «Давати і брати»

Дата виходу: травень

Як написано в одному з іноземних оглядів, «Давати і брати» ‒ не просто нова книжка популярного американського психолога, а зразок нового світобачення. Ґрант міркує над тим, чому вміння ділитися, співпереживати і співпрацювати у сучасному світі працює краще, ніж затятий індивідуалізм та обачна бережливість. Автор пише про існування трьох груп людей з різною орієнтованістю на відносини у соціумі, про успіх «хороших хлопців» на противагу стереотипу про те, що вершин досягають лише егоїсти.