8-9 вересня відбудеться Літературний Кураж Базар. The Village Україна зібрали 15 книжок про інклюзію та прийняття, які варто придбати на літературному фестивалі.

КОЛИ: 8-9 вересня, 9:00 – 23:00

ДЕ:  ВДНГ, 19 павільйон

СКІЛЬКИ: 100 гривень, 30 з яких йде на благодійність

«Хлопчик, який впав на Землю»

Кеті Летт

У щасливої пари з'являється син-аутист. Тоді щаслива пара перестає бути щасливою, а скоро і парою. Це країна моторошних і смішних чудес, де мама то втрачає будь-яку надію, то отримує одразу двох чоловіків — колишнього і нового, до огиди ідеального.

Книга про те, що у кожної людини є унікальний синдром. «Ми всі ненормальні», писав Льюїс Керролл. І це правда — ми всі хочемо любові, свободи і приводів прокидатися вранці. Хочемо, щоб завжди були причини для сміху і радості. Але не знаємо, що з цими причинами робити далі.

«Нетерпіння серця»

Стефан Цвейг

Наскільки беззахисне людське серце і на які страшні вчинки воно здатне нас штовхнути? Паралізована Едіт із провінційного угорського містечка закохалася у молодого лейтенанта. Він жалів її, вдавав співчуття, відповідав на кохання з корисливих цілей, а потім просто втік. Це історія про нестерпну самотність навіть серед людей, і про те, як важливо таку самотність вчасно виявляти у своїх рідних

«Будинок відважних боягузів»

Юрій Єрмолаєв

Надя Єрмакова з дитинства не бігає, не стрибає, не плаває, і навіть ходить потрошку, на милицях. Якось вона опиняється у клініці знаменитого хірурга і зустрічає нових друзів та нові, болючі випробування. Чи може маленька дівчинка бути сильнішою за дорослих?

Книга написана за мотивами зустрічей із Гавриїлом Абрамовичем Ілізаровим - хірургом, який, кажуть, творив чудеса.

«День триффидів»

Джон Уіндем

Після зеленого зорепаду багато людей осліпло. Як добувати їжу? Як тепер жити? Це зворотний процес? Книга про те, як вчитися жити по-новому. Про те, чи можна залишатися людиною при, здавалось би, безвихідних умовах. Піклуватися про когось чи тягнути тільки свою шкуру? Тут багато питань, але ще більше відповідей, які можуть знадобитися навіть в типових буденних ситуаціях.

«Я можу стрибати через калюжі»

Алан Маршалл

Звичайний школяр, який звик стрибати, бігати, мріяти про кар'єру наїзника, як у батька, раптом бере до рук милиці. Але слово «каліка» хлопець аж ніяк із собою не асоціює. Він залишається мужнім та сильним, і не перестає вірити у справедливість. Милиці нікуди не щезають, та вони більше не впливають на його життя.

Це дуже важлива книга. З тих, які допомагають жити і приймати правильні рішення. Адже долати труднощі не страшно, страшно і соромно — не робити нічого взагалі.

«Повільна людина»

Джон Максвелл Кутзеє

Герой роману на повній швидкості летить по життю і бере від нього максимум. Але раптово, на одному з поворотів він перетворюється з «людини-ракети» на «людину-равлика» і пірнає в глибоку самотність.

Це історія про світ, час, долю та вічні проблеми, що муляють, як набридлива муха. І про любов, ціна за яку іноді буває занадто високою.

«Веселка для друга»

Михайло Самарський

У лабрадора Трісона з'являється новий підопічний і найкращий друг — Сашко, який втратив зір в автокатастрофі. Хлопці стають справжніми друзями. Щира любов розумної та відданої собаки допомагає малому знову радіти життю. Але радість закінчується, коли Трісона викрадають.

«Це книга для тих, у кого живі серця», — говорить автор. І про тих, хто ніколи не перестає боротися, — додаємо ми.

«Дім, у якому…»

Маріам Петросян

На околиці, серед новобудов стоїть Сірий Дім. В ньому живе Сфінкс, Сліпий, Лорд, Македонський, Чорний та багато багато інших. Невідомо, чи дійсно Лорд зі шляхетного роду, але Сліпий дійсно сліпий, а Сфінкс - мудрий. Для кожного в Домі є прізвисько і один день там часом вміщує стільки, скільки нам тут не прожити й за ціле життя. Кожного Дім приймає або викидає. Дім — це щось набагато більше, ніж інтернат для дітей, від яких відмовилися батьки. Дім — це їхній окремий всесвіт.

«Загадкове нічне вбивство собаки»

Марк Хеддон

Головний герой - Крістофер Бун. Йому п'ятнадцять і в нього аутизм. Він знає математику і зовсім не знає людей. Не виносить дотиків, ненавидить жовтий і коричневий, і ніколи не заходить далі кінця своєї вулиці. Здається, нічого не може змусити його передумати. Окрім вбивства сусідського собаки.

Хлопчик затіває розслідування і відправляється у подорож, яка скоро переверне його життя.

«Навіть не помилка. Батьківська подорож у таємничу історію аутизму»

Пол Коллінз

Тут драматична розповідь про сина-аутиста поєдналася зі своєрідним науковим детективом. Автор згадує напівзабутих геніїв та досліджує медичні архіви, щоб самому зрозуміти, навіщо він присвятив життя вивченню біографій талановитих диваків. Коллінз намагається пояснити, чому кожна історія важлива і навіть необхідна для того, щоб пролити світло на поширену проблему.

Романтично про аутизм, геніальність та велику незгасаючу надію.

«Диво»

Р. Дж. Паласіо

Огуст Пулмен – розумний і дотепний десятирічний хлопчик, який через вроджене захворювання був змушений навчатися вдома. Він витримав понад 20 операцій і тепер його фізичний стан покращився. Лікарі кажуть, це – справжнє «диво» і тепер Оггі навіть може піти до школи. Але хлопець не в захваті від цієї ідеї, адже через синдром Трічера Коллінза його обличчя виглядає наче страшна маска, яку неможливо оминути увагою. Оггі мріє відчути себе «звичайною» дитиною, обожнює Геллоуін, за можливість надіти шолом і хоча б один день бути «як всі». Але розуміє, що все життя не вийде ховатись. Про випробування, страхи та мрії Оггі навіть зняли фільм.

«Авіа, пташиний диспетчер»

Оксана Лущевська

Повість з елементами коміксу про сором’язливого голуба Авіа, який не дуже вправно літає, але знаходить для себе не менш важливе заняття – стає авіадиспетчером. Це історія про авіацію й сучасну журналістику, про дружбу й бізнес, про боротьбу за владу і важливість дослухатися до себе справжнього. Така собі альтернативна історія успіху, яку навряд викладають на нині популярних і багаточисленних курсах, де вчать ставати успішними.

«Коли ми зіткнулися»

Емері Лорд

Історія дорослішання і першого кохання, написана від імені головних героїв, Віві та Джонаса. Перші стосунки, бурхливі емоції, виклики один одному і самим собі. З одного боку, бажання ще гостріших відчуттів, з іншого – перша відповідальність перед сім’єю, для якої ти більше не дитина, а єдина надія.

Книга Емілі Лорд могла б бути драйвовим оповіданням про пригоди юності, коли дерева вищі, а гальм – менше. Але автор пішла далі, щоб пояснити причини і наслідки ментальних хвороб, які ми часто ігноруємо й не вважаємо за потрібне лікувати. Вона називає речі своїми іменами і відверто розповідає про депресію і біполярні розлади.

«Війна, яка врятувала моє життя»

Кімберлі Брубекер Бредлі

У десятирічної Ади клишавість, вроджене викривлення стопи, через яке мати забороняє їй виходити з однокімнатної квартири. Дівчинка доглядає за шестирічним братом, готує, намагається розгледіти навколишній світ із єдиного вікна і мріє вибратись.

Тому, новину про початок Другої Світової Війни і заклик евакувати дітей з її рідного Лондону Ада сприймає з радістю і надією. Незважаючи на рішення мати лишити її в місті, дівчина вчиться ходити і планує втечу.

«140 децибелів тиші»

Андрій Бачинський

Тиск понад 140 дБ викликає розрив барабанних перетинок, позбавляє людину слуху.

Це сталося з семирічним музикантом Андрієм. Дорогою до моря його родина потрапила в автомобільну аварію, одна мить відібрала у хлопця батьків, сестричку і відправила до інтернату для дітей з вадами слуху. Але малий не зламався, не покинув заняття музикою, віру у людей і бажання побачити море. В інтернаті Андрій познайомився із Яринкою, молодшою дівчинкою із не менш трагічним минулим. Дітей із вадами слуху об’єднала любов до музики, тому, коли батько Ярини забрав дочку додому, Андрій втік, щоб врятувати подругу від жорстокого та залежного від алкоголю родича.

У формі пригодницького роману для підлітків, автору торкається таких тем, як життя на вулиці, жебракування, хабарництво й блюзнірство. Показує недосконалість суспільства, що ігнорує людей з особливими потребами і проблеми, які, здається, неможливо вирішити. Але лишає віру в людяність і щасливі фінали навіть таких страшних історій.