Протягом року в рубриці «Книга тижня» ми публікували найкращі нон-фікшн книги, які виходили в українських видавництвах. Публікуємо підбірку найважливіших (на думку редакції) книг, якими нам запам’ятався 2020 рік.

Чи справді біль народжується в мозку?
10 коротких історій із нової книги Нормана Дойджа

У цiй книжцi дoктop мeдицини Нopмaн Дoйдж вкaзує нa чиcлeннi клiнiчнi дocлiджeння нeйpoплacтикiв, якi дoвoдять, щo мoзoк мoжe зцiлювaтиcя й пoвepтaти втpaчeнi функцiї. Aвтop poзкpивaє icтopiї людeй, якi дoкopiннo змiнили cтaн cвoгo здopoв’я й нaвiть вiднaйшли здiбнocтi, пpo icнувaння якиx нe здoгaдувaлиcя.

Як зрозуміти український Схід. Пояснюють Сергій Жадан, Алевтіна Кахідзе та Ігор Козловський

Як одна з найстаріших черепах у світі пов’язана із заснуванням Донецька? Якою ціною дається кожна тонна видобутого вугілля? І які історії заховано у вільних степах? Усе це стало основою для книги Михеда «Я змішаю твою кров із вугіллям». Вона призначена для широкого кола читачів, усіх, хто хоче пізнати історію й сьогодення українського Сходу.

Як зробити українське житло таким, як у Німеччині: 10 порад із книги «Усім потрібне житло»

«Книга пропонує всебічний огляд теми доступного житла: від значущих моделей 1920-х років до сучасних концепцій сьогодення – висвітлює аспекти архітектурного й містобудівного планування, юридичні межові умови, питання фінансування та будівельні стандарти, а також роль учасників процесу будівництва».

9 невідомих історій про письменниць із книги Ганни Улюри «Ніч на Венері»

«Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві» – це есе про відомих, знаних і забутих письменниць, які робили в літературі щось першими або краще за інших. Усі – з різних епох, країн і континентів.

Коротка історія економіки для тих, у кого мало часу

Як пояснити нерівність народів і держав і чим може зарадити демократія? Світом керують гроші чи їхня відсутність? Як працює економіка в ринковому суспільстві? Куди веде людство розвиток технологій і чи є в людини шанс залишитися людиною й уберегти планету від самої себе?

На ці та інші теми зі своєю 13-річною донькою Ксенею розмовляє грецький економіст Яніс Варуфакіс. Пояснити просто й цікаво складні, але дуже важливі речі, йому допомагають цар Едіп та Ікар, Архімед, австралійські аборигени, доктор Франкенштейн, Фауст і навіть агент Сміт із культової «Матриці».

Як отримувати більше радості від життя. 10 історій про естетику задоволення

Що станеться, якщо додати до інтер’єру кольору? Кав’ярні зі строкатими стінами приваблюватимуть більше відвідувачів, у школах буде приємніше навчатися, а в офісах зросте продуктивність. Адже додати барв дорівнює додати радості – переконана дизайнерка Інґрід Фетелль Лі. Уже 12 років вона вивчає естетику радості, як маленькі дрібниці роблять нас щасливішими, здоровішими та більш енергійними.

Ейнштейн, Жадан, Чорновіл. Як хороші хлопці змінюють світ добротою

«Хороші хлопці» – це історії чоловіків, які змінили світ своїми добрими справами та емпатією, а не силою. Щедрість, уміння дружити й віддавати – це ті цінності, які є ключовими для героїв цієї книжки, та які допомогли їм досягнути великих результатів. У книжці можна прочитати про вчинки таких відомих персон: Ліонель Мессі, Барак Обама, Мартін Лютер Кінг, Конфуцій, а також і про маловідомих героїв, як-от Джеймс Гаррісон, який понад 50 років здавав свою рідкісну кров, щоб урятувати мільйони немовлят.

Українське видання доповнено історіями про Миколу Пирогова, Антона Макаренка, В’ячеслава Чорновола, Сергія Жадана та Валентина Фречку. Автор цих текстів – Юрій Марченко, ілюстраторка – Дар’я Федоринська. 

Як говорити про секс? 5 фактів, яких ви могли не знати

Що таке секс? А здорові стосунки? Як можна прийняти власне недосконале тіло? Чому згода на секс має бути вербальною? Наскільки порно викривлює наші уявлення про статевий акт? Як правильно захищатися? Британська блогерка, активістка та популяризаторка секс-освіти Ханна Віттон роками розмовляла про секс і стосунки з експертами, друзями та рідними. Зрештою, зібравши всі історії, коментарі та дослідження докупи, вона написала книжку для підлітків «Про секс. То як, поговоримо?»

8 фактів про самотність, які допоможуть її позбутися

Коли у 2014 році Вівек Мурті став Генеральним хірургом США, він думав, що йому доведеться боротися з цілком інакшими хворобами. Однак у результаті досліджень і зустрічей із людьми, які постраждали через недоліки системи охорони здоров’я, він зрозумів, що в основі багатьох проблем – від ожиріння до залежності, від хронічних захворювань до психічних розладів – лежить саме самотність. Що це за стан? Детальніше Вівек дослідив його у своїй книжці «Самотність. Сила людських стосунків»