The Village Україна дізналося у видавців, які книжки в Україні вийдуть у 2021 році та обрали 21 книжку, яку хотілося б прочитати

Художня література


Маргарет Етвуд «Орикс і Деркач»

«Клуб Сімейного Дозвілля»

Дата виходу: січень

«Прибережні водоносні шари стали солоними, північна вічна мерзлота розтанула, величезна тундра булькала метаном, посухи на континентальних рівнинах тривали й тривали, азійські степи перетворилися на піщані дюни», – потім закінчилась їжа, почалась пандемія смертоносного вірусу… Людство опинилось перед загрозою зникнення. Навіть експерименти з генною інженерією виявилися не такими страшними, як злий геній конкретної особи, яка здатна знищувати інших заради відчуття вищості та контролю. Етвуд розповідає історію Сніголюда – самітника, який став свідком падіння старого світу і, можливо, тим, хто почне відлік нового часу. Філософський постапокаліпсис, що здається більш пророчим, ніж «Оповідь служниці».

Вільям Ґібсон «Занулення»

«Видавництво»

Дата виходу: січень

Продовження трилогії «Кіберпростір», обов’язкової до прочитання, якщо цікавить наукова фантастика, а особливо кіберпанк. Від подій у першій книзі «Нейромант» з її війнами кланів і штучних розумів минає сім років. Транснаціональні корпорації продовжують боротьбу за панування віртуальним світом, прагнучи заволодіти новою технологією – біочіпами. Нагадаємо, що роман створено 1986 року. Усвідомлення цього факту допомагає осягнути силу письменницького передбачення Ґібсона. Три сюжетні лінії зійдуться у спільній точці, у якій одиниці штучного інтелекту будуть взаємодіяти з людьми в образах богів Вуду. Кіберпростір змінюватиметься. Уплив матриці на життя людства ставатиме більш вагомим, але мало ним усвідомленим. При цьому Ґібсон не залякує, швидше, дає можливість зазирнути в майбутнє й самостійно зробити висновки.

Маріо Лєві «Я зробив вам пандіспанью»

«Алемак»

Попри те, що Лєві дозволяє собі небачено великі, як для сучасного автора, творчі паузи між книжками, що можуть тривати п’ять чи навіть сім років, у себе на батьківщині він залишається одним із найбільш значущих прозаїків. Тому варто скористатися нагодою й познайомитись із зіркою турецької літератури, якщо не встигли зробити це, прочитавши роман «Стамбульська казка». Обравши центральною темою колективну пам’ять, вигнання та збереження культурного коріння, Лєві створює «кулінарний» роман, у якому страви єврейської кухні є «дорогоцінною спадщиною», яку «передавали від покоління до покоління, від жінки до жінки, заради того, щоб зберегти й підтримати наше суспільство й нашу віру». А ще це історія про дорослішання, виживання та відвагу протистояти щоденним труднощам.

Джанет Вінтерсон «Пристрасть»

«Вавилонська бібліотека»

Дата виходу: лютий

Будь-яка книжка Вінтерсон – це завжди про любов. Почуття, якого прагне кожна людина, не буває різних відтінків. Але прекрасна, поетична Джанет володіє талантом фарбувати любов у світло, яке пронизує читача, залишаючись жаринкою, що за потреби може перетворитися на полум’я. Нарешті одна з найкращих британських авторок буде перекладена українською! Твори Вінтерсон охоплюють теми гендерної полярності, тілесності, гомосексуальності, сексуальної ідентичності, але передусім її книжки – відверті, витончені оповіді, що зачаровують. «Пристрасть» вийшла друком 1987 року. Стилізація під історичний роман (події відбуваються за часів Наполеона, на початку XIX століття) дає письменниці можливість додати минулому магії. У її романі донька гондольєра вміє ходити по воді, а серце закоханої людини можна отримати як виграш у казино. Красива історія про пристрасть, що «не стільки емоція, скільки доля».

Майкл Шебон «Телеграф авеню»

«Фабула»

Дата виходу: лютий

Друга книжка Майкла Шебона, американського письменника, без якого уявлення про кілька десятиліть цієї національної літератури було б неповним, готується до перекладу українською. Роман «Телеграф авеню» побачив світ 2012 року й порушив питання расової дискримінації у США. Його головними героями стали друзі Арчі та Нет, які багато років тримають магазин платівок. Вони – професійні колекціонери, що особливо не турбуються про успішність свого бізнесу, адже фанк, джаз і блюз давно заволоділи всіма їхніми думками. Поруч із крамницею планують побудувати сучасний розважальний центр, що ставить під загрозу існування справи всього життя друзів. Це лише одна із сюжетних ліній цієї мудрої книжки про те, що від раси людини не залежать її почуття та вчинки.

Сюзанна Кларк «Джонатан Стрендж і містер Норрелл»

«Рідна Мова»

Дата виходу: лютий

1806 рік. Англія. Магія померла. Залишилися лише її теоретики, які збираються в товариства, щоб поміркувати на важливі філософські теми, обговорити канонічні праці й побідкатись, що світ уже не той… Одне з таких діє в Йорку. На подив поважного товариства стараннями двох його наполегливих членів вдається довести, що практична магія існує. Так читач знайомиться з містером Норреллом, який воскрешатиме померлих і зробить володіння чарами респектабельним заняттям. Джонатан Стрендж, завдяки своїм магічним здібностям, допоможе британській армії перемогти Наполеона в битві під Ватерлоо. Разом ці маги боротимуться проти пітьми, що своїми підступами зажене їх обох у кут. Сюзанна Кларк створила чудовий роман, що поєднав фантастику з історичним романом, мовою та оповіддю стилізований під твори Дікенса.

Юрій Еррера «Знаки, що передуватимуть кінцю світу»

Deinde Publishing

Дата виходу: березень

Говорити про складне в різних регістрах – творчий принцип мексиканського письменника, з книжками якого українському читачеві ще не доводилося стикатися. Визнаний на батьківщині, перекладений у Європі та США, Еррера має лаконічний стиль, стриманий, але такий, що запрошує читача заповнити власними емоціями запропоновану автором історію. Автор пише про те, що є найбільш актуальними проблемами для Мексики: насилля, торгівлю наркотиками, бідність. Але головним для нього є сам процес оповіді, адже він дає можливість інтерпретувати реальність, критикуючи ті чи інші її явища. «Знаки, що передуватимуть кінцю світу» – роман, що поєднав міфологію доколумбівської Америки з пошуком щастя сучасної людини, щоб переосмислити тему еміграції.

Ніл Стівенсон «Снігопад»

«Видавництво Жупанського»

Дата виходу: березень

Щодо визначення жанру роману Стівенсона думки знавців фантастики розбігаються: одні вважають твір класикою кіберпанку, інші – пародією на нього. Але це аж ніяк не впливає на той факт, що «Снігопад» є своєрідним узагальненням почуттів і страхів людини 1990-х, яка опинилась перед обличчям майбутньої глобальної комп’ютеризації. Події роману відбуваються після світового економічного колапсу. Через нього, скажімо, територію США поділили клани та корпорації. Приватні армії та індивідуальний суверенітет призводять до розквіту анархо-капіталізму… Попереду ж – інформаційний і мережевий апокаліпсис, який настане, якщо Хіро, непомітний у звичайному житті, але талановитий мешканець віртуальної реальності, не візьметься за порятунок світу.

Делія Овенс «Там, де співають раки»

Vivat

Дата виходу: квітень

Цю книжку варто прочитати хоча б для того, щоб переконатися: не існує перешкод для творчості, як і для змін у житті. Роман «Там, де співають раки», що понад дванадцять місяців протримався у списку бестселерів The New York Times, американські читачі та літературні оглядачі одноголосно визнали одним із найбільш вдалих дебютів останніх років. Делія Овенс, зоологиня та дослідниця поведінки тварин, написала його в 69 років. Книжка розійшлася накладом у сім мільйонів примірників, а відома голлівудська популяризаторка літератури Різ Візерспун заявила, що буде продюсувати її екранізацію. У романі йдеться про життя Кетрін Кларк, яка виросла без матері на болотах Північної Кароліни. Дорослішання, інакшість, кохання та розчарування, зрада й помста – усе це авторка подає, пов’язуючи з красою та розмаїттям природи.

Жауме Кабре «Голоси Памано»

Фоліо

Дата виходу: травень

Романи Кабре – це інтелектуальна насолода. Багатошарові, атмосферні, мудрі – вони порушують питання історичної пам’яті, особистого вибору, добра та зла. Один із найпотужніших творців каталанської прози, Кабре пише книжки, які залишають по собі рій думок у голові – цінна якість для сучасної літератури. Роман «Голоси Памано» вийшов 2004 року, встановивши в Іспанії рекорд із кількості проданих примірників – 100 000 екземплярів. Книжку перекладено понад двадцятьма мовами, перелік яких незабаром поповнить і українська. Твір має три сюжетні лінії, що розвиваються в різний час: перші роки режиму Франко, перехід Іспанії до демократії, сучасність. Про який період не йшлося б, завжди знайдуться люди, здатні на героїзм серед відчаю, як і на підлість і зраду. Кабре пише про людську силу та слабкість, таємниці й пошук правди, створюючи з голосів своїх героїв стрункий хор, якому підкоряється художня гармонія.

Марлон Джеймс «Чорний леопард, рудий вовк»

«Жорж»

Дата виходу: червень

Марлон Джеймс із тих авторів, чиї книжки або люблять, або не читають узагалі. Він – один із небагатьох сучасних авторів, які приділяють особливу увагу наратору. Якщо у творі їх декілька, скажімо, мова кожного буде унікальною, якщо один – події подаватимуться з його точки зору з особливостями світосприйняття й навіть лайки. Так було в романі «Коротка історія семи вбивств», за який автор отримав Букерівську премію 2015 року, так є і в «Чорному леопарді, рудому вовку». Сам твір позиціюється як фентезі й переносить читача на простори, що нині входять до Нігерії. За історією про Слідопита, який опинився у в’язниці й має розповісти про пошуки одного хлопчика, криється текст про пошук миру у світі, що загруз у війні та злості. Це водночас пригодницький роман і філософська притча, що розпочне цілу трилогію.

Кен Лю «The Hidden Girl and Other Stories»

BookChef

Дата виходу: червень

Нова збірка малої прози одного з найвідоміших фантастів 2000-х. До неї увійдуть оповідання й уривок із роману «The Veiled Throne», продовження циклу «Династія Кульбаби». У книжці буде більше взаємозв’язку між творами. Лю продовжить розмірковувати над філософськими питаннями, як-от митець і його твір, істинність віри, створення міфів і формування традицій, запрошуючи читача наповнювати власними рефлексіями зміст оповідань, адже кожне з них – «порожній будинок, відкритий сад, безлюдний пляж», які під час читання заселяються та досліджуються, щоб стати для когось прихистком від буденності.

Колсон Вайтхед «Нікелеві хлопці»

«Книголав»

Дата виходу: вересень

Уже знайомий українському читачу автор. Вайтхед двічі отримав престижну Пулітцерівську премію: 2017 року – за роман «Підземна залізниця» та 2020-го – за книжку «Нікелеві хлопці». Письменник продовжує оповідь про країну та суспільство, що «засновані на геноциді, убивствах і рабстві». Події роману відбуваються у 1960-х роках. Чорношкірий хлопець Елвуд дуже добре вчиться, після школи працює, не лізе в бійки та є прикладом для інших. Він вступає в коледж, що в ті роки було винятком із правил. Життя Елвуда змінює випадок, через який він опиняється в жахливому місці – школі-інтернаті для хлопчиків, по суті – виправній колонії. Головний герой буде боротися за життя та свободу, справедливість і людську гідність.

Ісабель Альєнде «Ева Луна»

«Видавництво Анетти Антоненко»

Дата виходу: листопад

У кожного автора чи авторки є період злету, після якого геть необов’язково падати, можна просто продовжувати писати, збирати почесні нагороди та входити до всіляких списків видатних і впливових. Зоряний час Ісабель Альєнде припав на 1980-ті, коли вона створила свої найкращі твори з виразними рисами південноамериканського магічного реалізму. Один із них – роман «Ева Луна» про пригоди, кохання й політичну боротьбу головної героїні, ім’ям якої й названо книжку. Це соковита проза, яскрава емоціями та подіями. У свій крутійський роман письменниця заклала важливі теми гендерної нерівності, жіночої туги за несправдженими мріями та беззахисності перед політичними тиранами й домашніми деспотами.

Кадзуо Ішіґуро «Клара і сонце»

«Видавництво Старого Лева»

Дата виходу: друге півріччя

Новий роман лауреата Нобелівської, Букерівської та інших літературних премій в оригіналі вийде в березні 2021 року. Приємно, що український читач отримає його дуже скоро, рівно настільки, наскільки дозволяє робота над якісним перекладом і виданням. Що відомо про «Клару і сонце»? Ішіґуро вирішив звернутися до теми штучного інтелекту, людяності в тілі машини. Ризикнемо передбачити, що ідеальну істоту із запрограмованими цінностями буде протиставлено далеким від досконалості господарям. За словами редакційного директора незалежного видавництва Faber & Faber, що готує до друку книжку у Великій Британії, роман буде «захопливим і дивовижним, але водночас таким, що відповідає всім попереднім творам письменника». Упевнені, йдеться про філософську глибину та ліричність, що притаманні книжкам Ішіґуро.

Нон-фікшн


Лоренс Ріс «Гітлер і Сталін. Тирани у другій світовій війні»

«Лабораторія»

Дата виходу: січень

Понад 30 років автор проводив дослідження з вивчення постатей Гітлера та Сталіна, опитавши очевидців подій Другої світової, які працювали з цими політиками. Британський історик Лоренс Ріс прагнув порівняти особливості тиранів, щоб визначити їхні спільні риси, з’ясувати, які з них змушували мільйони людей вірити їм і коритися злочинним наказам. Харизматичний стиль керівництва Гітлера контрастував із режимом залякування Сталіна. Але обидва поширювали неймовірні страждання з метою знищити індивідуальну свободу й побудувати утопії на крові невинних. Книжка Ріса – ґрунтовна, майстерна робота, яку оцінять читачі, що захоплюються історією.

Лінда Скотт «Економіка ХХ. Епічний потенціал жінок»

Yakaboo Publishing

Дата виходу: лютий

Революційно-рожевий колір оригінальної обкладинки красномовно свідчить, що у книжці йтиметься про боротьбу жінок за рівноправ’я. Лінда Скотт, почесна докторка в області підприємництва та інновацій Оксфордського університету, розглядає економічний аспект гендерної дискримінації. Авторка підкріплює свої аргументи перевіреними даними, діаграмами та графіками, пишучи про те, що жінок використовують як товар, утискають у банках під час звернення щодо кредитування, платять менше, ніж чоловікам. Як виправити ситуацію? Скотт дасть поради, як поліпшити стан жінок в економіці на глобальному, національному та індивідуальному рівнях.

Тоні Джадт «Коли змінюються факти»

«Човен»

Дата виходу: лютий

Джадт – британо-американський історик, який спеціалізувався на аналізі європейського минулого. Хоча на початку своєї кар’єри, у 1970-роках, науковець зосереджувався саме на дослідженні сучасності, віддаючи перевагу соціальній історії Франції. Джадт критикував Сартра та Фуко, аж поки звернув увагу на ширшу проблематику. Збірка есеїстики «Коли змінюються факти» стала другим посмертним виданням автора. До неї увійшли роздуми про Голокост, США як супердержаву та світ після 11 вересня 2001 року, соціальну справедливість в умовах нерівності, що все більше розділяє суспільства різних країн. Есеї Джадта з цього видання створювались протягом п’ятнадцяти років (з 1995 до 2010-го) та стали своєрідним посланням тверезого знання й аналізу від визнаного мислителя та інтелектуала.

Алексіс Бойлен «Візуальна культура»

ArtHuss

Дата виходу: лютий

Книжка розпочне переклад серії «The MIT Press Essential Knowledge», до якої входять також видання про урбанізм, критичне мислення, постправду, етику штучного інтелекту й навіть цинізм. Як стверджує оригінальна концепція, за допомогою лаконічних, але змістовних праць, читач зможе отримати фундаментальні знання, що допоможуть забезпечити розуміння сучасного світу. «Візуальна культура» Алексіс Бойлен, професорки історії мистецтв, навчить, як думати про те, що бачите, стане довідником зі складного світу візуальної культури. Починаючи з робіт Джуді Чикаго, закінчуючи кліпом Бейонсе та Джей Зі в Луврі, авторка аналізуватиме здатність візуальної культури маніпулювати нами, вивчатиме її позачасовість, щоб читач зрозумів для себе різницю між «дивитись» і «бачити».

Андрій (MedGoblin) Сем’янків «Медгайд у 21 столітті»

«Віхола»

Дата виходу: березень

Видавництво, що прагне забезпечити вітчизняного читача нон-фікшн літературою українських авторів, має на 2021 рік серйозні плани. Серед есеїстики, мотиваційних книжок будуть і суто науково-популярні видання про хімію й навіть про орнітологію. Але ми зупинимось на книжці, тема якої залишиться актуальною навіть після того, як відступить COVID-19. Андрій Сем’янків, більше відомий у мережі під ніком MedGoblin, готує простий і зрозумілий для широкої читацької аудиторії путівник сучасною медициною. Як працюють ті чи інші ліки? Чому варто без фанатизму ставитися до схуднення? Що криється за гомеопатією та народною медициною? Чи справді існує медична мафія? Уже в березні отримаємо відповіді від популярного блогера та колишнього лікаря-анестезіолога.

Бен Шапіро «Правильна сторона історії: як розум і моральна мета зробили Захід великим»

«Наш Формат»

Дата виходу: жовтень

«Гедонізм і нестримний матеріалізм зробили людство схильним до невдач. Єдиний спосіб зупинити цей занепад – повернутися до цінностей, які допомогли сформувати західну цивілізацію», – вважає Бен Шапіро, американський консервативний політик і журналіст. Перед тим, як сперечатися з автором науково-популярної книжки №1 у списках бестселерів Amazon і The New York Times, слід дізнатись, про які ж цінності йдеться. Мається на увазі юдеохристиянська етика, що побутувала в американській політиці, починаючи з 1930-х років, з її усвідомленням гріха, завуальованою богообраністю лідерів нації, концепцією святості. Шапіро пропонує повернутися до цих понять, щоб у цивілізованому світі знову стало більше оптимізму та порозуміння. Погоджуватись з автором необов’язково, але поцікавитись, чому книжка викликала таке обурення й навіть мітинги, варто.