Редакція запам’ятала книжковий рік роботами Джордана Пітерсона, Марка Менсона, виданнями про фемінізм, депресію, а також про невдалу вагітність. Наприкінці року ми збираємо в одну добірку книги тижня у жанрі нон-фікшн, які опублікували протягом 2019 року. Можливо, ви знайдете у цьому списку щось для себе чи близьких.

«Не вагітна»

Каріна Саварина

«Не вагітна» – це дебютна книга Каріни Савариної, написана зі щоденників. Відверта, місцями смішна, трагічна, болюча і трішки вигадана історія про молоду жінку, яка намагається стати мамою. П’ять років планування вагітності перетворюються на суцільний жах. Чому варто читати цю книгу – пояснює письменник Любко Дереш.

Детальніше

«Усе замахало»

Марк Менсон

У цій книжці автор спирається на сучасні психологічні дослідження та позачасову мудрість Платона, Ніцше й Канта. Менсон вчить спокійно сприймати всі негаразди, не звертати увагу на дрібниці й дає поради, як у світі прогресу віднайти загублену надію на краще життя. Чому варто читати цю книгу – пояснює перекладачка Антоніна Ящук.

Детальніше

«Міф про мотивацію»

Джефф Гейден

Мотивація – не блискавка, яка раптово влучає у вас серед дня. Крім того, навряд чи вона з’явиться після натхненної промови, зворушливого фільму чи запальної пісні – усе це тимчасовий поштовх, який урешті-решт лише розчарує. Насправді мотивація – це результат процесу, а не передумова, стверджує Джефф Гейден. Чому варто читати цю книгу – пояснює перекладачка Олександра Асташова.

Детальніше

«Феміністки не носять рожевого»

Скарлетт Кертіс

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» – це збірка 50 есеїв видатних жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць, блогерок, дизайнерок), серед яких Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон, Джемма Артертон, Скарлетт Кертіс та інші. Чому варто читати цю книгу – пояснює перекладачка Ганна Лелів.

Детальніше

«Шлях до себе. Відверто»

Оксана Лозинська

Видавництво #книголав і глобальний рух HeForShe в Україні випустили книгу «Чоловіки про фемінізм» Майкла Кауфмана та Майкла Кіммела українською мовою. Чому варто читати цю книгу – пояснюють автор Майкл Кіммел і координаторка руху HeForShe в Україні Оля Дячук.

Детальніше

«100 ідей, що змінили мистецтво»

Майкл Берд

Майкл Берд систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стритарту. У своїй книзі дослідник демонструє, як нові засоби і технології радикально змінюють способи створення мистецтва. Чому варто читати цю книгу – пояснює письменник Олександр Михед.

Детальніше

«Війна за реальність»

Дмитро Кулеба

Війна за наші емоції та вибір вирує в Україні та світі, довкола й усередині нас. Український дипломат і комунікатор Дмитро Кулеба у своїй новій книжці «Війна за реальність: як перемагати у світі фейків, правд і спільнот» переконує: інформаційній агресії можна протистояти. Чому варто читати цю книгу – пояснює філософ Володимир Єрмоленко.

Детальніше

«12 правил життя»

Джордан Пітерсон

Джордан Пітерсон – один із найпомітніших інтелектуалів минулого року. Клінічний психолог, колишній викладач Гарвардського університету, лекції якого збирають повні зали, а відео на YouTube – мільйони переглядів. Чого тільки варте його півторагодинне інтерв’ю для видання GQ. Чому варто читати цю книгу – пояснює співвласник видавництва «Наш Формат» Антон Мартинов.

Детальніше

«Не турбувати»

Кел Ньюпорт

У сучасному світі справжня винагорода чекає не на тих, хто може вправно користуватися соцмережами. Цього легко навчитися. Особливими стають ті, що здатні глибоко мислити та створювати унікальні ідеї. Кел Ньюпорт у своїй книзі переконує, як важливо вміти занурюватися у завдання та фокусуватися. Чому варто читати цю книгу – пояснює головна редакторка видавництва «Наш Формат» Ольга Дубчак.

Детальніше

«Їжа для мозку. Наука розумного харчування»

Ліса Москоні

У книжці «Їжа для мозку. Наука розумного харчування» нейродослідниця Ліса Москоні аналізує, що наука каже про харчування для здоров’я мозку, як раціон впливає на роботу цього органа й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла. Чому варто читати цю книга – пояснює популяризаторка науки Дарія Озерна.

Детальніше

«Петрик і фонтани»

Надія Степула

«Петрик і фонтани» – це розповідь про знайомство Петрика і Матільди в парку поблизу фонтанів. Герої – маленькі діти, у яких багато спільного, вони люблять гратися і дізнаватися нове, але є і відмінності – у Петрика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, дещо повільніше розмовляє та проявляє емоції. Починаючи дружити із хлопчиком, Матільда розуміє: «Ми можемо бавитися разом, просто не так, як я звикла, але так само весело!». Чому варто читати цю книгу – пояснює психотерапевтка Юлія Абалова.

Детальніше

«Ейнштейн»

Волтер Айзексон

Цю докладну біографію написано після відкриття всіх архівів Ейнштейна. Волтер Айзексон аналізує науковий шлях й особисте життя фізика і показує, як творчість, нонконформізм, свобода та безмежне захоплення наукою переплелися в цій особистості. Чому варто читати цю книгу – пояснює перекладач Микола Климчук.

Детальніше

«У пастці депресії»

Алекс Корб

Депресія – це не просто поганий настрій. Люди з депресією можуть і не бути пригніченими. Там, де мала б бути якась емоція, вони часто відчувають порожнечу. Те, що колись дарувало задоволення, більше не тішить. Усе здається складним, і ніщо не вартує зусиль. Найгірше, що депресія не просто тягне на дно, а й міцно утримує там. Чому варто читати цю книгу – пояснює головна редакторка видавництва «Наш Формат» Ольга Дубчак.

Детальніше

«Малеча»

Ліса Бреннан-Джобс

«Малеча» – не типова біографія Стіва Джобса, а відверта розповідь однієї із найближчих для нього людей – рідної дочки. Через діалоги та життєві історії Ліса розкриває найглибші риси Джобса з його слабкостями, темними сторонами та непередбачуваними вчинками, а також описує останні відлюдницькі роки життя батька. Чому варто читати цю книгу – пояснює перекладачка Наталя Валевська.

Детальніше

«Велика історія всього»

Девід Крістіан

Девід Крістіан є одним з теоретиків комплексної дисципліни – Великої історії, яка пояснює виникнення всього за допомогою фізики, біології, археології, соціології, економіки та інших наук. У цій книжці автор описує процеси зародження й розвитку космосу, виникнення цивілізацій і місце людини у світі. Чому варто читати цю книгу – пояснює перекладачка Ірина Ємельянова.

Детальніше

«Чоловіки про фемінізм»

Майкл Кауфман та Майкл Кіммел

Видавництво #книголав і глобальний рух HeForShe в Україні випустили книгу «Чоловіки про фемінізм» Майкла Кауфмана та Майкла Кіммела українською мовою. Чому варто читати цю книгу – пояснюють автор Майкл Кіммел і координаторка руху HeForShe в Україні Оля Дячук.

Детальніше

«Як зростають бренди»

Байрон Шарп

Маркетологи звикли діяти інтуїтивно та часто не можуть пояснити, чому одні рекламні кампанії – успішні, а інші – провальні. Однак багато шаблонів споживацької поведінки можна передбачити, стверджує експерт з маркетингу Байрон Шарп. Чому варто читати цю книгу – пояснює співвласник агенції Aimbulance Роман Гавриш.

Детальніше

«Леонардо да Вінчі»

Волтер Айзексон

У цій книжці, заснованій на записниках Леонардо та розповідях його сучасників, біограф Волтер Айзексон намагається зрозуміти генія та показати, як уміння захоплюватися світом може збагатити кожну мить нашого життя. Чому варто читати цю книгу – пояснює артдиректорка Оксана Гаджій.

Детальніше