The Village розповідає про хороші та прості дії, які покращують життя. У новому випуску – про те, навіщо відмовлятися від соцмереж і стежити за настроєм та рівнем енергії впродовж дня.


Рахім Давлеткалієв

програміст, учитель, автор блогу Computable Multiverse

Я помітив, що чим вища зовнішня активність – вхідна інформація, сповіщення, соцмережі, зустрічі, – тим менше в мене почуття задоволення від роботи і життя загалом. Думаю, у когось навпаки, але я стараюся тримати це спостереження в думках і поступово знижую активність навколишнього світу. Торік я спробував одразу кілька лайфхаків та звичок, які допомогли мені стати більш продуктивним у роботі й витрачати час на свої бажання та цілі, а не на зовнішні подразники. Ось п’ять основних.


1. Відмовився від соцмереж

Facebook та «ВКонтакте» зникли з мого життя досить легко. Правда, є дві проблеми: по-перше, багато людей намагається налаштувати зв’язок чомусь саме там. Я пропускаю повідомлення, і люди засмучуються. По-друге, видалити профайл не можна: ці соцмережі не дають змоги керувати групами чи корпоративними сторінками без особистого акаунта.

Twitter я продовжую використовувати. Щоб він не відволікав постійно, я налаштував розклад за допомогою додатку Focus: тепер він доступний лише з полудня до п’ятої вечора щодня. Знов-таки, коли рефлекторно заходжу в Twitter, стараюся запитувати себе в цей момент: «Що там може бути такого офігенного зараз суто теоретично? Коли похід у Twitter приніс якесь реальне задоволення чи користь?» На ці запитання рідко можна дати нормальну відповідь, у результаті я залишаюся з відчуттям «для чого мені це треба?».

2. Почав відстежувати, як змінюється настрій та рівень енергії протягом дня

Для цього завів таблицю Excel, де записую, скільки щодня було фізичного навантаження, читання, кави, сну і тому подібного. Плюс відзначаю свій настрій та рівень енергії двічі на день. Усього за місяць можна побачити патерни: мало читав, пізно прокинувся – наступного дня сумно. Рано прокинувся, не тупив у телефоні – вдень енергія не падає.

Водночас я помітив, що погані звички дуже добре одна одну підживлюють і, що найстрашніше, маскують. Тупити з телефоном у ліжку вранці та ввечері найкраще поєднується з проблемним засинанням і складним підйомом уранці. Якщо не виходить заснути без телефона, то це проблема. Але якщо є телефон, то ніби й гаразд. Із цим теж треба розібратися.

3. Спираюся на власний досвід, а не на чужі поради

У різних модних статтях і книгах пишуть: «Робіть найважливіше вранці», «ранок – найкращий час» і так далі. Насправді це працює не для всіх. Тому я навчився забивати на будь-які поради та мудрості. Ніщо не корисне так, як свій досвід. За кілька тижнів спостереження за собою (для цього й потрібна таблиця) можна стовідсотково визначити – найкращий час уранці чи ні.

4. Не читаю те, що не зачепило відразу

Спеціально видалив додаток для «читати пізніше» і розширення для зберігання табів на кшталт OneTab. Якщо трапилося щось цікаве, то потрібно зразу прочитати. У крайньому разі закинути на пошту чи to-do-лист: оскільки робити це не завжди зручно, автоматично відсіюється різний непотріб. Якщо почав читати і не захопило, то можна сміливо закривати сторінку.

5. Кожні два тижні позбуваюся чогось у житті

Це можуть бути непотрібні речі, підписки, що більше не цікавлять, додатки, якими не користуюся, якісь звички тощо.

ПОРАДА: експерименти з відмови від якихось речей та впровадження наукового підходу додають впевненості і, зрештою, формують нового мене. Правда, важливо не міняти багато параметрів за раз: якщо одночасно почати рано прокидатися, бігати, читати вірші та відмовитися від кави, то навіть якщо це покращить життя, не буде зрозуміло, що саме на це покращення вплинуло і якою мірою. Для якісних змін потрібні саме ізольовані мікроексперименти, а проста табличка в Excel допоможе відстежити результати.

ТЕКСТ: Маша Шаталіна

Обкладинка: Chris Benson / Unsplash