8-9 вересня відбудеться 10-та конференція «TEDxKyiv: Спадок майбутнього». Організатори анонсують понад 20 виступів упродовж півтора дня про сьогодення і майбутнє, про інновації та критичне мислення, про освіту й технології.

The Village Україна спільно з TEDxKyiv розповідають, що ми дізнаємось про мозок найближчим часом, чому 8 годин сну вкрай важливі, щоб ефективно працювати, і як нудьга може сприяти виникненню найбільш блискучих ідей.

КОЛИ: 8-9 вересня

ДЕ: виставковий центр «АККО Інтернешнл»

СКІЛЬКИ: 1500 гривень

ЛІНК

Цілющий вплив фізичних вправ на роботу мозку

Що може зробити кожен прямо зараз, аби покращити роботу свого мозку та вберегти його від різних захворювань? Несподівано, але просто почніть займатися фізичною активністю. Нейробіолог Венді Сузукі переконана, що саме фізичні вправи не тільки захищають від депресії та покращують настрій, а й допомагають захистити наш мозок від таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера. Дивіться відео, поки плануєте свій похід до тренажерного залу або пробіжку.

Цілющий вплив фізичних вправ на роботу мозку

Як нудьга може сприяти появі блискучих ідей

Чи бувало у вас, що неймовірні ідеї з’являлись не тоді, коли ви сидите та напружено думаєте, а під час прасування або миття посуду? Виявляється, цьому є наукове пояснення. Мануш Зомороди розповідає, що коли тіло переходить у режим «автопілот» і виконує рутинні та нудні справи, то мозок у цей час займається формуванням нових нейронних зв’язків, які об’єднують ідеї та розв’язують проблеми. Саме тому важливо іноді «нічого не робити», щоб отримати суперідею.

Як нудьга може народити блискучі ідеї

У мозку прокрастинатора

Лишаєте важливе завдання на виконання в останній момент? Можливо, ви також колись відкладали написання звіту до дедлайну, а самі йшли в кіно або на прогулянку з друзями? У психології цей процес називається прокрастинацією та означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення у певний момент.

Відомий блогер Тім Урбан у своїй промові кумедно показує, що є в мозку людини-прокрастинатора та закликає усіх знаходити істинні причини прокрастинації та перестати «відкладати на потім», поки ще є час. Шукайте своїх мавпочок ;)

У мозку прокрастинатора

Переваги глибокого сну для мозку

Коли ми намагаємось бути надзвичайно ефективними та встигати більше, то можемо нехтувати якісним сном, забуваючи, що нестача сну насправді погіршує якість життя. «Що, якби ми могли зробити наш сон більш якісним?» – ставить собі запитання Ден Гартенберг, учений, який досліджує сон. Автор говорить, що зараз велику увагу приділяють вивченню сну, адже він впливає на функціонування мозку, а його порушення можуть бути пов’язані з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера. Є три фази сну: слабкий сон, швидкий сон (REM-сон), глибокий сон. Ден працює над технологією, що стимулює глибокий сон – найбільш регенерувальну стадію, адже саме за нестачі глибокого сну здатність клітин до відновлення знижується, погіршуються пам’ять і настрій.

Є хороші новини, дивіться TED Talk, щоб дізнатися, як за допомогою лише звуків, що відтворюють мозкові хвилі, можна покращити якість сну.

Переваги глибокого сну для мозку

Що ми дізнаємось про мозок до початку наступного століття

Зазирати у майбутнє хочеться всім, а як щодо зазирнути у майбутнє досліджень мозку? Нейроінженер Сем Родрігес трохи фантазує у своєму виступі й переносить нас у наступне століття. Він представляє майбутнє нейробіології та говорить про те, що для прогресу в розумінні мозку та людських хвороб нам буде потрібно дістатись до електричної активності нейронів здорової людини.

Як це зробити? Сьогодні над цим майже ніхто не працює, однак у майбутньому, як уявляє Сем, ми будемо для цього використовувати лазери, що робитимуть маленькі дірочки у мозку.

Що ми дізнаємось про мозок до початку наступного століття

Фото: обкладинка – deadhole/giphy; 1 – TED