8-9 вересня відбудеться 10-та конференція «TEDxKyiv: Спадок майбутнього». Організатори анонсують понад 20 виступів упродовж півтора дня про сьогодення і майбутнє, про інновації та критичне мислення, про освіту й технології.

The Village Україна спільно з TEDxKyiv публікує TED-доповіді, які відповідають на несподівані запитання.

КОЛИ: 8-9 вересня

ДЕ: виставковий центр «АККО Інтернешнл»

СКІЛЬКИ: 1500 гривень

ЛІНК

Чому літера X (ікс) позначає невідоме?

Скільки разів у житті ви знаходили Х у рівнянні чи будь-якій іншій науковій задачі? Напевно, і не перерахувати. А чи запитували колись вашого вчителя, чому саме Х використовують для позначення невідомого? Террі Мур у своїй короткій доповіді відповідає на це запитання.

Чому літера X (ікс) позначає невідоме?

Що буде, якщо відповісти на спам-лист?

Підозрілі електронні листи – нам надсилають пропозиції вигідно вкласти гроші, отримати якимось чудом виграний автомобіль або стати частиною якогось таємного, але прибуткового бізнесу.

Такі листи з’являються у наших скриньках, і ми їх майже миттєво видаляємо. А що трапиться, якщо відповісти на такого листа? Чи є хтось по той бік спаму, а якщо так – що відповідають ті, хто спамить?

Письменник і комік Джеймс Вітч розповідає про свою історію листування зі спамером, що намагався вмовити його на «цікаву ділову пропозицію».

Що буде, якщо відповісти на спам-лист?

Що буде, якщо замінити політиків на випадково обраних людей?

Людство споконвіку намагалося з’ясувати, як зробити так, аби ефективно ділити ресурси та співіснувати одне з одним. Здавалося б, відповідь на це запитання була знайдена – демократія. Ідеальної демократії на практиці ж не існує: нашим політикам не довіряють, а політичні системи спотворюються заради корисливих цілей.

Якщо вам здається, що демократія не працює, автор та активіст Бретт Хенніг пропонує використовувати підхід «жеребкування» та замінити політиків на випадково обраних людей. Звертаючись до механізму випадкового відбору, який використовували у древніх Афінах, саме створення репрезентативної копії суспільства з випадково обраних людей у парламенті дасть змогу ухвалювати рішення, які задовольняли б інтереси більшості.

Як думаєте, таке спрацює?

Що буде, якщо замінити політиків на випадково обраних людей?

Чому дієти зазвичай не працюють?

Напевно, чи не кожен із нас розуміє, що таке дієта і які вони бувають. Можливо, ви знаєте це з власного досвіду або ж з досвіду людей, що вас оточують. Скільки дієт спрацювало? А скільки ні? А чому? Однозначних відповідей на ці запитання немає.

Сандра Аамодт у своїй промові розповідає, чому рішення кинути усі дієти було одним із найкращих у її житті. Будучи неврологом, Сандра пояснює, що саме мозок контролює процеси в нашому організмі, та дає поради про те, як позбутися залежності від дієт. Її дослідження показує, що дієти не тільки не працюють, а й можуть завдавати шкоди. Дізнайтеся більше, як свідомо контролювати вагу тіла з її доповіді.

Чому дієти зазвичай не працюють?

Як виникає рух?

У цій короткій та кумедній промові підприємець і музикант Дерек Сіверс за допомогою відеокліпу розповідає про те, як започаткувати рух.

Як виникає рух?

Чому деякі з нас не мають одного-єдиного покликання?

Чи питали вас хоча б раз про те, ким ви хочете бути, коли виростете? Люди мріють із дитинства про це. Можливо, навіть стають тими, ким мріяли бути в дитинстві. Можливо, мрії змінюються і вже дорослими люди відкривають своє покликання. А що робити тим, хто не знайшов своєї єдиної справи життя?

Письменниця та художниця Емілі Вапнік пояснює, чому це нормально не мати одного покликання та захоплюватись різними речами. Мультипотенціалісти – люди у творчому пошуку і з багатьма інтересами – не завжди вписуються в романтизовану культуру суспільства, однак, на думку автора, мають багато переваг.

Чому деякі з нас не мають одного-єдиного покликання?

Фото: обкладинка – Анна Шакун; 1 – TED