14 червня  щорічно відзначається Всесвітній день донора крові – свято, що популяризує донорство крові і дозволяє висловити подяку добровольцям, неоплачуваним донорам крові за їх благодійний жест, який щорічно рятує сотні життів.

The Village Україна та TEDxKyiv підготували підбірку з 5 доповідей, присвячених донорському  рухові.

Текст: Міла Арсенюк

Чому група крові має значення?

Часто говорять, що, незважаючи на численні конфлікти людства, у наших жилах тече та сама кров. Це цікава думка, однак не зовсім точна. Насправді, наша кров відрізняється. Наталі С. Ходж розповідає про чотири основні типи крові і проливає світло на те, чому деякі види можуть змішуватися, а інші – ні. «У деяких культурах вірять, що група крові пов'язана з особистістю людини, проте це не підтверджено наукою. І хоча співвідношення різних груп крові змінюється між популяціями, науковці точно не знають, як вони еволюціонували; можливо як захист від хвороб крові ще з народження, або як випадковий дрейф генів», – розповідає Наталі.

Чому люди стають альтруїстами?

Чому деякі люди здійснюють неегоїстичні вчинки та допомагають іншим? Психологиня Абіґейл Марш вивчає мотивацію людей, що роблять альтруїстичні вчинки, наприклад, стають донорами для незнайомця. «Сто років тому люди сміялися б, почувши, що може бути цілком нормально віддавати свою кров і кістковий мозок незнайомим людям. - каже Абіґейл. – Коли суспільство стає багатшим та благополучнішим, люди починають зосереджуватися на тому, що їх оточує, і в результаті рівень альтруїзму зростає: починаючи від благочинності, волонтерства, завершуючи донорством нирок. Але ці зміни також приводять до дивного й парадоксального результату. Навіть тоді, коли світ стає кращим і гуманнішим місцем, і це правда, дуже поширеним є відчуття, що світ стає гіршим та жорстокішим, а це неправда».

Чи потрібні технології для донорства крові?

Відсутність донорів крові є однією з найбільш важливих соціальних проблем у Туреччині. Команда Близькосхідного технічного університету знайшла рішення цієї проблеми, створивши додаток для Android. Він дозволяє людям знаходити територіально найближчого донора крові, котрий відповідає всім потрібним критеріям, і відправити йому запит. Один із творців додатку Мехмет Сенсер Карадайї розповідає, як виникла ідея такого сервісу та які наступні кроки потрібно зробити далі.

Які правила треба змінити для донорів?

Що робити, якщо ви маєте ресурс врятувати чиєсь життя, але не маєте змогу цього зробити через свою сексуальну ідентичність? Террелл Фостер на TEDxUSF говорить про необхідність оскаржувати існуючі дискримінаційні правила, які заважають геям ставати донорами крові, а також шукати практичні альтернативи у цій політиці. «Згідно з даними Червоного хреста, лише 38% населення США має право здавати кров, однак лише 10% стають донорами. Тепер давайте порівняємо це з іншими цифрами - десь між 41 та 71% громадян коли-небудь потребуватимуть переливання крові. Не треба бути математиками, щоб зрозуміти, що цифри не рівнозначні, і колись у країні виникне величезна проблема через нестачу донорів», – відзначає Терелл.

Як донорство може допомогти відчути власну силу?

Ми знаємо, що донорство рятує життя. Батько Домініка Котера помер від раку. Домінік був дитиною і відчував свою безпомічність у цій ситуації: він ніяк не міг допомогти. Як тільки йому виповнилося 16, він вперше вирішив стати донором крові, однак його кров тоді не взяли. «Напередодні я був у дантиста, тож медсестра мені відповіла, що мою кров не можуть взяти, лише плазму. В такий момент – одне слово може змінити твої подальші дії: ви можете піти і більше не повертатися або стати донором плазми… І повірте, плазма потрібна, однак мало людей про це думає», – говорить він. У своїй доповіді Домінік ділиться ідеями, як спонукати більше людей ставати донорами плазми.

Ілюстрація:

Євген Величев