Чистка обличчя – процедура, яка асоціюється з болючим видаленням прищів і чорних цяток. Хоча саме в цих випадках чистку застосовувати не завжди можна, кажуть спеціалісти. Які є міфи про цю процедуру, кому вона протипоказана та чи можна її зробити в домашніх умовах – запитали в лікарки-дерматологині та косметологині.

Тетяна Кобець


лікарка-дерматовенеролог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed

Як діє чистка та які її різновиди бувають

Чистка – це комплексна процедура, яка має пілінговий, тобто відлущувальний, ефект та очищує забруднені пори. Простіше кажучи, ця процедура допомагає підшкірному салу «евакуюватися» з пор шкіри. Кількість цього сала залежить від гормонів, а його якість – від їжі, яку ми вживаємо. До речі, чистити можна не лише обличчя, але й шию, декольте та навіть спину.

Чистка може бути травматична (її ще називають механічною або класичною) й атравматична. У першому випадку сальний вміст пор очищують вручну за допомогою двох стерильних серветок, голочки та спеціальної ложечки, яка називається ложечка Уно.

За атравматичної чистки ці інструменти застосовують рідко, користуються переважно ультразвуковим апаратом. Також чистку можна робити неодимовим лазером або вакуумним апаратом. До атравматичної чистки також можна віднести карбонові та ферментні пілінги. Вибір різновиду чистки залежить від того, наскільки добре виходить вміст пор і як шкіра на це реагує.

Як відбувається чистка в косметолога

Незалежно від різновиду чистки, спочатку шкіру обличчя потрібно очистити від макіяжу, пилу, бруду, надлишків шкірного сала.

Далі потрібно розширити пори. Для цього шкіру треба розпарити або розігріти. Для розпарювання використовують апарати-вапоризатори, але частіше – розігрівальні лосьйони, гелеві маски або рідини, які розм’якшують сальні пробки. Важливий нюанс – ті засоби, якими можна розігрівати суху шкіру, не підходять для жирної, й навпаки. Саме тому підбирати ці засоби має косметолог.

Потім відбувається власне процедура чистки, під час якої вміст пор очищують механічно або за допомогою ультразвукового апарату чи інших приладів.

Після чистки пори потрібно звузити за допомогою засобів із бактерицидною дією, серед яких порозвужувальні маски, тонізувальні лосьйони, зволожувальні маски, сироватки чи креми.

Також після процедури не варто користуватися декоративною косметикою протягом 12–24 годин.

Найпоширеніші 5 міфів про чистку обличчя

  1. Чистка потрібна всім. Насправді 90% моїх пацієнтів, які хочуть зробити цю процедуру, її не потребують. До того ж хімічне очищення за допомогою пілінгів може бути кращим за механічну дію на шкіру.
  2. Чистки лікують прищі. Таке пишуть хіба що в давніх косметологічних протоколах. Навпаки, чистки протипоказані за численних гнійних висипань, їх треба лікувати в дерматолога. Лікар зможе виписати препарати, які зменшать виділення шкірного сала.
  3. Чистки розширюють пори та викликають звикання. Таке може бути, якщо неправильно вибрати різновид чистки, не дотримуватися етапів процедури або робити чистку занадто часто. Наприклад, після механічної чистки можуть з’явитися дрібні рубчики, які часто плутають із чорними цятками. У такому випадку краще перейти до ультразвукової чистки.
  4. Чорні цятки треба прибирати за допомогою чистки. Чорні цятки – це шкірне сало з гранулами меланіну, яке окислилося. Тому найкраще їх не видаляти, а висвітлювати, наприклад, за допомогою засобів із вітаміном С і фруктових кислот. Також можна користуватися зволожувальними засобами та безспиртовими тоніками, які містять саліцилову кислоту, або робити маски з глини один-два рази на тиждень.
  5. Якщо ви доглянута жінка, ви робите чистки. Це не так, передусім для здорової шкіри потрібні правильне харчування та достатня кількість води. А замість чисток можна робити зволожувальні процедури, ферментні або хімічні пілінги, які зменшують активність сальних залоз.

Кому потрібна чистка

Цю процедуру можна робити для всіх типів шкіри, головне – правильно підібрати різновид чистки. Для цього і потрібен косметолог.

Найчастіше чистки показані тим, хто має жирну або комбіновану шкіру. У таких пацієнтів шкірне сало активно продукується, воно щільне, тому забиває протоки сальних залоз і може спровокувати запалення.

Чистка обличчя в чоловіків і жінок не відрізняється, але в чоловіків частіше зустрічається жирна та комбінована шкіра, яка потребує більш інтенсивної чистки, з використанням розігрівальних лосьйонів і гелів.

Протипоказання до чистки:

  1. акне, численні гнійничкові висипання на обличчі – флора з пустул може рознестися по всьому обличчю, і кількість висипань лише збільшиться
  2. герпетивна інфекція в активній стадії
  3. дерматитні стани (шкіра навколо рота червона та може свербіти)
  4. застуда, температура, загострення соматичних захворювань і загальне погане самопочуття
  5. вагітність, бо змінюється гормональний фон, що може зобразитися на шкірі

Як часто потрібно робити чистки

У середньому чистки роблять раз на місяць, але їхня частота залежить від типу шкіри: комусь процедура потрібна раз на два тижні, комусь раз на пів року, а хтось має суху шкіру, тому може взагалі відмовитися від чистки та замінити її на інші процедури.

Чи можна робити чистки в домашніх умовах

Я не рекомендую робити чистки в домашніх умовах. Якщо все-таки робити чистку вдома, то лише для здорової шкіри. Домашня чистка обличчя повинна мати такі самі етапи, як і чистка в кабінеті косметолога, тобто очищення, розігрівання та розм’якшування, власне чистка та звуження пор.

Домашні апарати за 100–200 доларів навряд чи повністю замінять апарати в клініці, які можуть коштувати до 50–70 тисяч доларів. Але придбати можна такі:

  1. Вакуумні щіточки. Вони мають спеціальні насадки, ними можна також робити масаж обличчя.
  2. Щіточки для вмивання. Їх можна використовувати лише разом із засобом для вмивання. Щіточками не варто користуватися за чутливої та сухої шкіри чи куперозу. Водночас силіконовими ультразвуковими щіточками можна користуватися за будь-якого типу шкіри.
  3. Прилади для ультразвукової чистки. Такі прилади складаються з тактильної ручки та лопатки, яка розташована під кутом. За допомогою вигнутої сторони цієї лопатки можна робити чистку, а за допомогою іншої – зволожувати шкіру. Але прилади для ультразвукової чистки можна використовувати лише зі спеціальним дезінкрустувальним розчином.

Також удома можна користуватися дарсонвалем. Це прилад, який за допомогою мікрострумів розширює судини й активізує кровообіг. Дарсонваль можна застосовувати, якщо попередньо нанести на шкіру зволожувальний гель (але не маску на основі олії!). Найкраще він діє вже після чистки, коли треба заспокоїти шкіру та звузити пори. Також його використовують для присушування одиничних висипань (але не для лікування акне).