The Village обирає найкращі тексти про здоров’я, що виходили протягом 2021 року

Чому бігати корисно і це не вб'є ваші коліна

Біг на свіжому повітрі – один із небагатьох варіантів для занять спортом під час локдауну, коли спортзали працюють з обмеженнями. А ще цей вид спорту надзвичайно корисний. Доведено, що регулярні пробіжки покращують роботу імунної системи, серцево-судинної системи, стан суглобів, продовжують життя в середньому на 3 роки та просто покращують настрій. Як це працює, пояснює молекулярний біолог та ультрамарафонець.

 Читати

Чому люди хроплять уві сні та як із цим боротися

Які причини хропіння в дітей і дорослих? Чим це може бути небезпечно? Коли хропіння може бути нормою, а коли з цією проблемою варто звернутися до лікаря. На всі ці запитання відповідає лікар-отоларинголог.

 Читати

Навіщо нашому організму жири та чи всі вони корисні – пояснює лікарка-дієтолог

Існує думка, ніби жири в раціоні можуть збільшувати ризик серцево-судинних захворювань та атеросклерозу й заважати людям підтримувати вагу. Проте це не завжди так. Чому ми не можемо прожити без жирів, скільки їх потрібно їсти та чому слід відмовитись від продуктів із трансжирами – ці запитання ми поставили лікарці-дієтологу.

 Читати

«Скролю соцмережі до другої ночі». Що таке синдром затримки фази сну

Якщо вночі ви почуваєтеся енергійними й замість того, щоб лягати, довго скролите соцмережі, дивитеся серіали чи закінчуєте робочі таски, а вдень відчуваєте сильну втому, причиною може бути синдром затримки фази сну. Це хронічний розлад циркадного ритму, через який людина пізно засинає й прокидається та при цьому не може заснути раніше.

Разом із лікаркою-неврологом пояснюємо, чому виникає синдром, яку шкоду організму може наносити та як його лікувати.

 Читати

Не викликає рак і не шкодить організму. Що потрібно знати про лазерну епіляцію

Лазерна епіляція дозволяє надовго позбутися волосся на шкірі. Але виникає багато запитань про принцип дії лазера, вплив випромінювання на внутрішні органи, коли найкраще починати і які є протипоказання.

Ми запитали в дерматологині, як працює лазерна епіляція, чи безпечно це та що робити, якщо у вас є протипоказання до процедури.

 Читати

Небезпечно й боляче? Що потрібно знати про лазерну корекцію зору

Лазерна корекція – це операція з поліпшення зору. Вона допомагає позбутися далекозорості, короткозорості й астигматизму, тобто нечіткого бачення предметів. За даними Управління з продовольства і медикаментів США, понад 95% людей задоволені результатом корекції.

Однак у багатьох усе ще виникають запитання: чи справді ця процедура безпечна, чи буде зір стовідсотковим і чи не погіршиться він із часом. Ми запитали в офтальмологині, як проводиться лазерна корекція, як правильно доглядати за очима після та з якого віку можна робити операцію.

 Читати

Брекети чи елайнери: чим краще виправити прикус

Неправильний прикус може негативно впливати на здоров’я ротової порожнини та навіть поставу, тому потребує корекції. Проте ортодонтичне лікування застосовується також з естетичною метою в разі викривлення зубів або наявності щілин.

Запитуємо в лікаря-стоматолога про методи ортодонтичного лікування, коли воно необхідне та які переваги й недоліки брекетів та елейнерів.

 Читати

Карієс чи пульпіт: що робити, якщо болить зуб

Одними з найпоширеніших причин болю в зубі є карієс, пульпіт і періодонтит. Це серйозні захворювання, які можуть викликати ускладнення.

Разом із лікаркою-стоматологом пояснюємо, які є різновиди болю й чому виникає карієс, пульпіт і періодонтит. А також дізнаємося, що буде, якщо терпіти біль і постійно пити знеболювальні.

 Читати

Як не втратити слух через міський галас і музику

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 2021 року, до 2050 року майже 2,5 мільярда людей будуть страждати від проблем зі слухом тою чи тою мірою. Більше 1,1 мільярда молодих людей піддаються ризику втратити слух через прослуховування музики на занадто високому, небезпечному для слуху рівні гучності.

Постійний галас у місті та гучна музика травмують слух. Але його можна зберегти, якщо знати про правила безпеки й догляду за ним. Запитуємо про це в лікарки-отоларинголога.

 Читати

Як зрозуміти людей з аутизмом і спілкуватися з ними – пояснюємо без драми

70 мільйонів людей на планеті мають розлади аутистичного спектра. Це 1% людства, або кожен сотий житель планети, підрахували Центри з контролю та профілактики захворювань у США у 2014 році. Проте за останніми даними 2020 року, 1 дитина з 54 у США народжена у спектрі.

Аутизм, або розлад аутистичного спектра, – це не хвороба, а стан. Це розлад розвитку людини, коли мозок і нервова система функціонують нетипово. Через це людині інакше даються спілкування, соціальні взаємодії, поведінкові норми. Проявляється аутизм по-різному, кожна людина може мати індивідуальні симптоми.

Разом із Happy Today – благодійною організацією, що розповідає про аутизм без драми, пояснюємо простими словами, як зрозуміти аутизм і спілкуватися з людьми, що мають розлади аутистичного спектра.

 Читати

Іллюстрації: icons8