Одними з найпоширеніших причин болю в зубі є карієс, пульпіт і періодонтит. Це серйозні захворювання, які можуть викликати ускладнення.

Разом із лікаркою-стоматологом пояснюємо, які є різновиди болю й чому виникає карієс, пульпіт і періодонтит. А також дізнаємося, що буде, якщо терпіти біль і постійно пити знеболювальні.

Маріанна Коршинська-Маді

лікарка-стоматолог, учасниця спільноти «Свій.док»


Чому болять зуби

Усередині кожного зуба є порожнина – пульпова камера й кореневі канали – яка заповнена судинно-нервовим пучком, тобто пульпою. У дентині, твердій тканині зуба, також розташовуються частинки нервових закінчень. Тому людина може відчувати біль не лише за ураження пульпи, а й за ураження твердих тканин зуба.

  • Карієс

Основна й найпоширеніша причина зубного болю – це карієс і його ускладнення. Існує група карієсогенних бактерій, які живуть у біоплівці, тобто в зубному нальоті. Ці бактерії живляться вуглеводами, що потрапляють у ротову порожнину, й демінералізують емаль – вимивають із неї кальцій. Через це емаль стає слабкою, в зубі поступово утворюється порожнина, а згодом запалення пульпи, тобто тканини, яка заповнює порожнину зуба.

Зовнішніми ознаками початкового карієсу є плями. Спочатку на емалі зуба виникають білі плями та шорсткість. Із часом колір цих плям може змінитися на коричневий або жовтий, і в зубі з’являться порожнини.

  • Пульпіт

Пульпіт – це запалення судинно-нервового пучка в тканині зуба. Найчастіше він виникає через вчасно не вилікуваний карієс або травму.

  • Періодонтит

Це коли запалення відбувається не в самому зубі, а в тканинах навколо нього. Періодонтит виникає через неправильне й несвоєчасне лікування пульпіту.

  • Ускладнення після лікування

Після лікування зуба також можуть виникнути больові відчуття. Наприклад, стоматолог може випадково пошкодити ясна й пацієнт скаржитиметься на біль протягом наступного дня. Також після видалення зуба може виникнути ускладнення у вигляді альвеоліту – запалення кісткової тканини, у якій розташовується зуб. Це так само викликає больові відчуття.

  • Некаріозні ураження

Не лише запалення всередині зуба провокує біль. Ерозії та стертості зуба також є частою причиною больових відчуттів.

Як розпізнати причину болю

Зазвичай за карієсу біль може бути відчутний під час прийому їжі. Це негострий і непостійний біль, який виникає на подразники. Найчастіше це солодке, гаряче й холодне.

За пульпіту людина відчуває гострий пульсівний біль, який з’являється раптово й посилюється від доторкання язиком до зуба й від температурних подразників. Також він не припиняється після прийому їжі й може тривати протягом годин. Зазвичай біль виникає ввечері або вночі.

За періодонтиту людина відчуває тупий скимний біль, що посилюється під час накушування. Він може посилитися та стати нестерпним в разі загострення процесу.

Чому не можна терпіти біль

Знеболювальне варто прийняти лише в тому випадку, якщо зуб заболів раптово й сьогодні людина вже не встигне звернутися до лікаря. Це можуть бути препарати на основі ібупрофену та парацетамолу.

Однак не можна постійно терпіти навіть мінімальний біль у зубі й щоразу пити знеболювальні. Тому що запальні процеси можуть вийти за межі зуба й у людини розвинуться такі серйозні захворювання, як остеомієліт або періостит – запалення кістки й окістя. Тоді все може закінчитися стаціонарним лікуванням і хірургічним втручанням.

Також лікування народними методами й полоскання не допомагають позбутися болю в зубі.

Як відбувається лікування

Насамперед якщо людина відчуває зубний біль, потрібно обов’язково звернутися до стоматолога. Він встановить точний діагноз, надасть невідкладну допомогу й призначить лікування.

Якщо в пацієнта виявили пульпіт або періодонтит, спеціаліст застосує ендодонтичне лікування. Тобто стоматолог видалить уражений нерв і заповнить порожнину зуба – кореневі канали й пульпову камеру – спеціальним матеріалом.

Для того, щоб позбутися пульпіту, потрібно двічі прийти до стоматолога. Періодонтит лікується за два й більше відвідувань, а карієс – за одне.

Інколи зуб неможливо пролікувати і його потрібно видалити. Наприклад, коли його запломбували матеріалом, який неможливо розпломбувати, або в корені зуба є тріщина. Також якщо зуб травмований і зламався так, що його неможливо відновити пломбою чи коронкою.

Як правильно доглядати за зубами

Щоб у людини не виникли карієс і його ускладнення, потрібно слідкувати за гігієною зубів, харчуванням і станом здоров’я.

По-перше, потрібно ходити на прийоми до стоматолога кожні пів року, аби вчасно помітити певне захворювання, пролікувати його в разі потреби й повністю вичистити зуби.

По-друге, важливо чистити зуби двічі на день не менше двох хвилин. У зуба є п’ять поверхонь. Щіткою ми вичищаємо лише три, а інші дві – флосом і спеціальними йоржиками, тому про них також треба пам’ятати. Це потрібно для того, щоб на зубах не залишалося нальоту, у якому можуть жити й розмножуватися бактерії.

По-третє, для профілактики карієсу потрібно використовувати пасту або ополіскувач із достатньою кількістю фторидів.

Для здоров’я зубів дуже важлива якість харчування. Тому треба мати збалансований раціон без перекусів зі швидкими вуглеводами. Якщо ми не даємо бактеріям сприятливе середовище для існування, вони не будуть інтенсивно розмножуватися й не спричинятимуть захворювання зубів.