«Ін’єкції краси» перестають бути стигматизованою темою в Україні. Все більше людей збільшують губи з допомогою філерів, через це частішають випадки побічних ефектів. The Village Україна запитало в дерматологині, наскільки безпечні для здоров’я філери для губ, чому виникають побічні реакції та які спеціалісти мають право робити ін’єкції.

Тетяна Кобець


лікарка-дерматовенеролог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed

Що входить до складу філерів для губ?

Філери для губ поділяються на дві категорії: перманентні, які не розсмоктуються, та біодеградувальні філери, які з часом розсмоктуються.

Перманентні філери були поширеними, коли у світі лише починали проводити естетичні ін’єкційні процедури. Такі препарати виготовляють із синтетичних матеріалів: здебільшого це біополімерний і поліакриламідний гелі.

Ці гелі мають багато відтермінованих побічних ефектів. Вони не деградують природно, а можуть нерівномірно розсмоктуватися в тканинах та осідати грудками в різних ділянках губ.

Грудочки перманентного філера неможливо видалити, якщо його ввели понад 10 років тому, бо він зростається з тканинами. Якщо ж гель перебуває в губах не більш ніж кілька років, його можна вийняти хірургічним шляхом. Проте після операції на губах можуть залишитися шрами.

Для збільшення та зволоження губ використовують біодеградувальні філери, які розсмоктуються. Найчастіше це препарати стабілізованої гіалуронової кислоти.

Гіалуронова кислота – це натуральний зволожувач, який існує в людських тканинах. До певного віку організм сам виробляє гіалуронову кислоту, проте з часом її кількість зменшується, тканини зношуються та старіють. Введення філера покращує стан губ і робить їх більш пухкими.

Біодеградувальні філери іншого типу, без гіалуронової кислоти, не вводять у губи з метою їхнього збільшення. Вони або не створюють об’єм, або є небезпечними для цієї зони.

Які можуть бути показання до процедури?

Іноді філери вводять без показань: через власне бажання. Проте введення препарату може порекомендувати лікар:

  • з естетичною метою, якщо це буде покращувати гармонію обличчя, наприклад, для корекції асиметрії чи після ортодонтичних процедур;
  • для зволоження та реструктуризації тканин губ;
  • як anti age корекція: коли в пацієнтів яскраво виражені зморшки над верхньою губою або тканини губ стали менш пухкими.

Важливо: філери в губи з естетичною метою можна вводити лише з 18 років. Із 16 років процедуру дозволено робити за згодою та найчастіше із присутністю одного з батьків.

Як готуватися до процедури?

  • Перед введенням філера пацієнт має добре почуватись і не мати ознак застуди.
  • За годину до процедури рекомендовано не займатися спортом.
  • Не пити каву принаймні за п’ять годин, тому що кофеїн звужує судини.
  • Дівчатам не рекомендовано проводити процедуру в період ПМС і в перший день менструації, тому що тоді знижується згортуваність крові. Тканини стають більше схильними до утворення синців, набряків і болючих відчуттів під час ін’єкції.

Важливо: шприц із препаратом повинні дістати з коробки та відкрити запаяний блістер у присутності пацієнта.

Мінімальне дозування препарату для збільшення губ – один мілілітр, але існують також шприци на 0,5 мілілітрів. Їх зазвичай вводять для корекції: коли ефект наповнення спадає.

З точки зору естетики, об’єм препарату не є визначальним: важливо, щоб після процедури та загоєння тканин обличчя виглядало гармонійно.

Середня ціна введення одного мілілітра гіалуронової кислоти в ліцензійних клініках кваліфікованими лікарями – 200–250 доларів.

Які реакції нормальні після ін’єкції?

Після введення гіалуронової кислоти в місці ін’єкції може виникнути запальна реакція: набряк, почервоніння, сверблячка, біль під час натискання. Це природна реакція на травму та чужорідну речовину. У нормі цей стан може зберігатися від однієї до трьох діб.

На губах можуть з’являтися синці або гематоми, які повинні зникнути протягом 5–7 днів. Також протягом двох тижнів пацієнт може відчувати препарат під час натискання на тканини.

За виникнення інших реакцій або якщо нормальні не минають за сім днів, необхідно звернутися до лікаря.

Догляд після процедури є найважливішим етапом, тому що в цей час відбувається процес загоєння тканин і «приживання» гіалуронової кислоти. Потрібно уважно стежити за реакціями організму та дотримуватися правил догляду, щоб уникнути ускладнень.

Після ін’єкції не можна:

  • Відвідувати сауну, лазню, солярій і перебувати довго на сонці
  • Цілуватися
  • Пити гарячі напої й алкоголь протягом двох днів
  • Робити інтенсивні косметологічні та масажні процедури в зоні, де зробили ін’єкцію
  • Інтенсивно тренуватися в перші кілька днів після введення препарату.

Як довго діє філер?

Тривалість утримання філера в губах залежить від місця, куди його вводять: під слизову або під м’яз. Різні ділянки губ із різною швидкістю поглинають і розсмоктують гіалуронову кислоту.

Також на термін дії впливають характеристики препарату: зокрема, ступінь його щільності. Зазвичай вводять філери середньої щільності або рідкі. Вони забезпечують менш довготривалий ефект у порівнянні із щільними, але є безпечнішими для цієї ділянки.

Важливо враховувати індивідуальні особливості людини: кожен організм має різну швидкість поглинання гіалуронової кислоти, тому термін дії не залежить від кількості введеної речовини. У деяких пацієнтів ефект від дози 0,5 мілілітрів може тривати до кількох років, а в інших подвійні дози можуть розсмоктатися за декілька місяців.

Середня тривалість утримання біодеградувального філера в губах – від 6 до 18 місяців.

Коли філери заборонено вводити?

  • Якщо в губи раніше вводили перманентні філери. Гіалуронова кислота несумісна із синтетичними гелями, які не розсмоктуються. Під час ін’єкції можна травмувати місце, де залишилися грудки перманентного гелю, та спричинити його запалення.
  • Вагітним і в період лактації
  • Хворим на епілепсію
  • Під час аутоімунного процесу в стадії загострення
  • За підвищеної температури тіла або ознак застуди, тому що запалення у слизоглотці часто спричинене стрептококом, а філери гіалуронової кислоти найчастіше виготовляють з оболонки стрептокока.
  • За пародонтозу та пародонтиту
  • Під час прийому деяких ліків: антикоагулянтів, антиагрегантів і системних ретиноїдів.
  • Пацієнтам із проблемами згортання крові.

У випадках, якщо губи дуже тонкі, не завжди вдається досягти бажаного ефекту збільшення.

Хто та де може вводити філери для губ?

Наповнювальні ін’єкції можна робити лише в медичних закладах, які мають ліцензію на ведення медичної практики за напрямом дерматологія.

Вводити філери в губи має право лише фахівець із вищою медичною освітою дерматовенеролога. Деякі ін’єкції на обличчі також може робити щелепно-лицьовий хірург. Під час вибору лікаря переконайтеся, що він достатньо кваліфікований: попросіть документи про закінчення закладу вищої освіти, перевірте, чи клініка має ліцензію, яка дозволяє проводити наповнювальні ін’єкції.

Косметолог та інші спеціалісти не мають права робити ін’єкції без наявності дерматологічної освіти.

Спеціаліст повинен знати, як працювати з ускладненнями. В його кабінеті обов’язково повинна бути гіалуронідаза – фермент, який розсмоктує гіалуронову кислоту, на випадок ускладнень. Запитайте перед процедурою, чи цей препарат наявний.

Косметолог та інші спеціалісти не мають права робити ін’єкції без наявності дерматологічної освіти.

Ні, ви «не підсідаєте на голку»

Це поширений міф серед пацієнтів, проте губи не розтягуються після того, як минає ефект наповнення та не потребують додаткового введення препарату.

Гіалуронова кислота з часом біодеградує – природним шляхом повністю розчиняється в тканинах. Коли закінчується дія філера, губи виглядають практично так само, як до введення препарату. У місці ін’єкції тканини, навпаки, будуть у кращому стані, тому що гіалуронова кислота їх зволожує.

Тобто можна зробити ін’єкцію один раз і більше ніколи не вводити філер. Ефект наповнення буде тривати ще півтора року, але потім він зовсім зникне.