Чи не в кожного з нас хоча би раз у житті з’являлися білі плями на нігтях. Вони можуть свідчити про певні захворювання в організмі та вказувати на нестачу вітамінів. А причиною розшарування нігтьової пластини часто є грибкова інфекція.

Разом із дерматовенерологинею розбираємося, як позбутися білих плям, що робити для того, щоб нігті не ламалися, та чи безпечно постійно ходити з покриттям на нігтях.

Катерина Мельник

лікарка-дерматовенеролог


Які причини ламкості нігтів

На ламкість і шарування нігтів можуть упливати як зовнішні, так і внутрішні фактори. По-перше, це може бути пов’язано зі спадковістю. Генетично в одних людей нігті тонкі й постійно ламаються, а в інших – довгі й міцні.

По-друге, якщо людина безперервно робить манікюр, її нігті стоншуються й деформуються. Через неякісний манікюр вони можуть розшаровуватися й на нігтях виникатимуть травми.

На нігтях можуть з’являтися ямочки, які вказують на симптом наперстка. Він спричинений псоріазом, ревматоїдним артритом або іншим дерматологічним чи системним захворюванням

Ще однією причиною ламкості й шарування нігтів є нестача вітамінів. Зазвичай це вітаміни групи B, цинк і недостатня кількість альбумінів, тобто білків, в організмі. Також на ламкість упливають системні захворювання, як-от: цукровий діабет, залізодефіцитна анемія, гіпертиреоз, тобто гіперфункція щитоподібної залози. Серцева недостатність і хронічні захворювання нирок теж можуть бути причинами розшарування нігтьової пластини.

На нігтях можуть з’являтися ямочки, які вказують на симптом наперстка. Він своєю чергою спричинений псоріазом, ревматоїдним артритом або іншим дерматологічним чи системним захворюванням.

Також звичка гризти нігті й постійний контакт із водою та побутовою хімією негативно впливають на стан нігтьової пластини.

Чому виникають білі плями

Білі плями на нігтях називаються лейконіхією. Це коли в товщині нігтьової пластини з’являється прошарок повітря, який заповнюється жиром і водою. І ось цей жир і вода разом спричиняють білий відтінок. Якщо це одиничний випадок, тобто біла пляма з’явилася один раз на одному місці, то нічого страшного немає. Не треба панікувати, оскільки з часом ніготь відросте й пляма зникне.

Однак плями також можуть бути спричинені грибковим ураженням нігтьової пластини. На початкових стадіях грибок може проявлятися білими плямами, а вже потім нігті ставатимуть товщими, ламатимуться і плям більшатиме. У такому випадку потрібно обов’язково звернутися до лікаря, тому що самостійно вилікувати цю проблему неможливо.

Окрім цього, білі плями можуть виникнути через отруєння важкими металами, свинцем чи миш’яком. Деякі ліки, стероїди, протизапальні препарати й антибіотики також можуть упливати на появу білих плям.

Ще однією причиною, чому з’являються білі плями, є оніхолізис. Це явище, коли нігтьова пластина відшаровується від нігтьового ложа, тобто між ними виникає пустота.

Оніхолізис може з’явитися через постійний манікюр і вплив ультрафіолетової лампи. Це також може бути проявом грибкової інфекції або екземи. Якщо в людини то відстрягає нігтьова пластина від ложа, то все проходить без лікування, це може свідчити про псоріаз. Тому у випадку, коли на нігтях постійно з’являються нові плями, потрібно обов’язково звернутися до лікаря, аби знайти причину.

Чи можуть білі плями передаватися іншим людям

Усе залежить від причини їхньої появи. Якщо білі плями виникли через грибкову інфекцію, то вони можуть передаватися іншим. Особливо це може бути через те, що людині робили манікюр недезінфікованими інструментами. Перші прояви грибкової інфекції з’являються протягом місяця. Також якщо в людини був грибок на нігтях ніг, то він може пізніше поширитися і на нігті рук.

Якщо ж це посттравматичні плями, то вони не передаватимуться іншим людям.

Як це лікується

Насамперед потрібно звернутися до дерматолога. На прийомі лікар оцінює стан нігтьової пластини, збирає анамнез, оглядає шкіру людини й найчастіше бере аналіз на виявлення паразитарного грибка, тому що перш за все треба виключити грибкову інфекцію.

Візуально сказати, чи є на нігтях грибок, чи ні – неможливо. Тому неправильно, коли людина починає лікувати грибок без підтвердженого аналізу.

Також дерматолог дивиться, чи немає в людини деформації суглобів пальців, тому що це може свідчити на ревматоїдний артрит, який своєю чергою є невиліковним. Далі лікар може призначити певні клінічні аналізи для виявлення або виключення дефіцитів в організмі (білка, мікроелементів, заліза, феритину). Тобто спочатку лікар намагається зрозуміти причину білих плям і розшарування нігтів і після цього призначає правильне лікування.

В ідеалі між покриттям нігтів потрібно робити перерву хоча би у два тижні

Якщо в людини виявили грибкову інфекцію, то лікування буде довготривалим: від двох до дванадцяти місяців, а то й більше. Тому що великий ніготь на ногах відростає й повністю оновлюється за десять-дванадцять місяців.

Зазвичай грибок лікують або місцево, коли на нігті наноситься спеціальний лак, розчин, крем чи мазь, або системно, коли пацієнту призначають внутрішнє лікування протигрибковими препаратами. Місцеве лікування відбувається, коли вражені лише одна-дві нігтьові пластини. А системна терапія призначається, якщо грибок є на більш ніж трьох нігтьових пластинах.

Якщо в людини з’явилися білі плями через постійний манікюр, то потрібно зробити перерву й почекати, доки нігті повністю відновляться. Тоді дерматолог призначає місцеві препарати для зміцнення. В ідеалі між покриттям нігтів потрібно робити перерву хоча би у два тижні.

Якщо причиною ламкості нігтів є цукровий діабет, гіпертиреоз або інші системні захворювання, то лікуючи їх, людина паралельно покращує стан своїх нігтів.

Також дерматолог може назначити пацієнту вітамінний комплекс, якщо він погано харчується й має дефіцитні стани. Однак самостійно краще не призначати собі вітамінів, тому що вони можуть не допомогти позбутися ламкості, а тільки нашкодити.

Як правильно доглядати за нігтями

Насамперед потрібно мати окремий рушник та індивідуальний набір інструментів. Також якщо в людини є якісь проблеми з нігтями, то їх варто коротко стригти й акуратно запилювати, щоб вільний край був не дуже довгим.

Ящо в людини грибок, то треба дезінфікувати взуття спеціальними розчинами та спреями, щоб уникнути самозараження. У салонах потрібно не боятися запитувати про те, чи стерильні та продезинфіковані інструменти.

Також можна використовувати олійки для росту, зміцнення й живлення нігтів. Якщо в людини через генетику вони тонкі, то олійки можуть допомогти трохи зміцнити нігті.