Лазерна корекція – це операція з поліпшення зору. Вона допомагає позбутися далекозорості, короткозорості й астигматизму, тобто нечіткого бачення предметів. За даними Управління з продовольства і медикаментів США, понад 95% людей задоволені результатом корекції.

Однак у багатьох усе ще виникають запитання: чи справді ця процедура безпечна, чи буде зір стовідсотковим і чи не погіршиться він із часом. Ми запитали в офтальмологині, як проводиться лазерна корекція, як правильно доглядати за очима після та з якого віку можна робити операцію.

Олександра Штендера

лікарка-офтальмолог, офтальмохірургиня


Як працює лазерна корекція зору

Лазерна корекція спрямована на зміну форми рогівки – верхньої прозорої частини ока – для поліпшення зору.

Рогівка складається з декількох шарів, а корекція проводиться на її середньому шарі – стромі. Щоб дістатися до нього, потрібно зробити доступ. Для цього існує декілька методик:

  • поверхнева, коли з допомогою лазера або хімічних речовин знімається верхній шар рогівки – епітелій. Після корекції він відновлюється й не залишається жодного сліду втручання.

    Ця методика підійде людям із тонкою рогівкою. Однак процес загоєння відбувається довше та в перші декілька днів може викликати дискомфорт.
  • LASIK. Спочатку на рогівці спеціальним інструментом роблять тоненький зріз. Далі поверхневий шар рогівки піднімають і в її середній шар направляють лазер. Після проведення операції поверхневий шар вкладають назад.
  • Femto LASIK також проводиться у два етапи. На рогівці робиться зріз, однак не інструментом, як під час попереднього способу, а лазером.

Під час вибору методики лікар орієнтується на діагноз пацієнта: далекозорість, короткозорість чи астигматизм, скільки діоптрій необхідно корегувати та чи достатня товщина рогівки. Також важливу роль відіграє діяльність людини. Наприклад, якщо це професії з високим ризиком отримання травм, як-от: військові, поліцейські чи спортсмени – то ми рекомендуємо поверхневу методику, тому що після неї на рогівці не залишиться слідів втручання.

Із якого віку можна робити корекцію

Зазвичай корекцію дозволяють проводити з 18 років. До цього віку організм людини росте й разом із ним росте око, тому зорові показники можуть змінюватися.

Важливо, щоб до операції зір був стабільний і не змінювався протягом мінімум 12 місяців. Адже якщо він зміниться, то зміниться й результат після операції.

Як підготуватися до корекції

Перед лазерною корекцією потрібно обов’язково пройти діагностику в лікаря. Офтальмохірург під час консультації дивиться, щоб око було здорове й мало стабільні показники.

Лікар перевіряє гостроту зору та проводить біомікроскопію – огляд переднього відрізка ока на наявність інфекційних і запальних захворювань. Також визначає стан сітківки та судин. Аби виміряти зорові показники, лікар застосовує спеціальні краплі. Всередині ока є м’яз, який регулює фокусування на різних відстанях. З допомогою крапель ми «вимикаємо» цей м’яз із роботи й отримуємо справжні показники.

Також спеціаліст міряє внутрішньоочний тиск, довжину ока, робить кератотопографію. Це обстеження, яке показує розмір, товщину та кривину рогівки, на якій безпосередньо буде проводитися корекція.

Якщо в людини за останній час погіршується зір, то ми не рекомендуємо проводити корекцію та пропонуємо виміряти показники та поспостерігати за ними впродовж пів року. Якщо бачимо, що з часом показники не змінилися, то можемо робити корекцію.

Важливо, щоб до операції зір був стабільний і не змінювався протягом мінімум 12 місяців

Якщо людина носить контактні лінзи, то, як мінімум, за тиждень їх потрібно зняти й не використовувати до діагностики та корекції. Під час огляду вони можуть завадити побачити повну картину захворювання. Також людина повинна бути здорова й не мати симптомів застуди.

За день-два до операції ми не рекомендуємо вживати алкогольні напої. Щодо їжі заборон немає.

Зазвичай перед корекцією також потрібно здати загальний аналіз крові й аналізи на інфекції.

Як відбувається операція

Під час лазерної корекції зору людина заходить в операційну, лягає на спеціальне ліжко, де є установка з лазером. Проводиться місцева крапельна анестезія. На око ставлять спеціальний повікорозширювач, аби пацієнт не заплющив його. Далі залежно від методики лікар дістається до середнього шару рогівки або лазером, або спеціальним інструментом, або розчином. Після цього з допомогою лазера проводять корекцію та із завершенням на око надівають захисну контактну лінзу.

Операцію по черзі проводять на обох очах. У деяких випадках корекцію роблять лише на одному оці, коли одне здорове, а на іншому є порушення.

Дія лазера триває приблизно 20–30 секунд, а в операційній людина проводить 15 хвилин. Із них більшість часу йде на те, щоб налаштувати обладнання та зробити доступ.

Наступного дня після корекції обов’язково потрібно показатися лікарю. Він перевірить зір і стан рогівки. Також через один, три та шість місяців треба прийти на повторні огляди. Зазвичай уже через місяць після операції ніяких слідів після втручання не залишається.

Як доглядати за очима після корекції

Зазвичай після корекції ми даємо пакет крапель на три тижні. Це антибактеріальні й інколи протизапальні краплі, які допомагають пришвидшити період реабілітації. Також пацієнт отримує зволожувальні краплі, які забезпечують комфортне та швидке загоєння ока.

Протягом двох тижнів ми просимо не користуватися косметикою, а протягом місяця не ходити в басейн, сауни та бані, щоб не занести інфекцію. Також не бажано себе фізично перевантажувати.

Зорових обмежень відразу після корекції немає, тому дозволяється використовувати гаджети та читати книжки.

Чи стає зір стовідсотковим після операції

Коли людина приходить на обстеження, ми робимо пробну корекцію. За показниками, які дає спеціальний апарат, лікар підбирає окуляри. Вони показують максимальний зір, який може бути в пацієнта. Лікар обирає оптимальний варіант і після корекції ми очікуємо той на зір, який був максимальним у пробних окулярах.

Є випадки, коли після операції зір стає вищим: 120% чи 150%. Буває й навпаки, коли максимальний зір у людини 70% і більше вона не може бачити. На це впливають особливості будови ока.

Чи погіршиться зір у майбутньому

Зазвичай на далеку відстань зір зберігається на все життя. З часом можуть з’являтися мінімальні зміни, тому що око, як і весь організм людини, з віком змінюється.

У людей після 40–45 років зазвичай погіршується зір на близьку відстань, тому потрібні будуть окуляри для читання.

Протягом життя, незалежно від того, чи проводила людина лазерну корекцію, в оці можуть розвиватися інші захворювання. Тому потрібно ходити на профілактичні огляди до офтальмолога

Варто пам’ятати, що протягом життя, незалежно від того, чи проводила людина лазерну корекцію, в оці можуть розвиватися інші захворювання. Тому потрібно ходити на профілактичні огляди до офтальмолога.

Кому не можна робити корекцію

По-перше, лазерну корекцію не проводять людям із тонкою рогівкою, оскільки лазер випаровує її та стоншує ще більше.

По-друге, не можна робити корекцію, якщо в людини є інші захворювання ока, як-от: катаракта, глаукома, герпетичне ураження ока, кератоконус, коли рогівка стоншується й деформується, або є будь-які помутніння на рогівці.

Також людям із деякими системними захворюваннями протипоказано робити корекцію. Однак, якщо в людини є хвороба, – наприклад, компенсований цукровий діабет, – коли рівень глюкози в крові наближений до норми, то в індивідуальному порядку лікар може розглянути варіант проведення корекції.