Лазерна епіляція дозволяє надовго позбутися волосся на шкірі. Але виникає багато запитань про принцип дії лазера, вплив випромінювання на внутрішні органи, коли найкраще починати і які є протипоказання.

Ми запитали в дерматологині, як працює лазерна епіляція, чи безпечно це та що робити, якщо у вас є протипоказання до процедури.

Соломія Білецька

дерматологиня клініки Idermic


Як працює лазерна епіляція

Лазерна епіляція – це метод радикального видалення волосся з руйнуванням волосяних фолікулів за допомогою лазерного випромінювання. Лазер видаляє волосся, цілячись у мішені в шкірі.

Мішенями для лазерного світла можуть бути темний пігмент меланін, який відповідає за колір волосся та шкіри, гемоглобін у судинах і вода.

Під час лазерної епіляції меланін поглинає спалах світла. Світло перетворюється на тепло й нагріває волосяний фолікул до 70°С. Через це кров у капілярах, які живлять волосяну цибулину, згортається, цибулина не отримує харчування, відмирає та випадає.

Курс лазерної епіляції складається з 8–12 процедур. Після цього потрібно робити підтримувальні процедури раз на рік або пів року, коли з’являється волосся.

Який вид лазеру ефективніший

Найпоширенішими лазерами є діодний та александритовий.

Вони працюють за однаковим принципом, але відрізняються:

  • середовищем впливу: мішенями для діодного лазера є меланін, гемоглобін у судині та вода, а для александритового – лише меланін;
  • довжиною хвилі: у діодному апараті вона становить 805 нм, а в александритовому – 755 нм.

Ефективність і безпека обох лазерів однакова. Вона залежить від правильно підібраних параметрів апаратів, типу волосся та фототипу пацієнта.

Діодний лазер підходить для всіх пацієнтів із жорстким темним волоссям, а александритовий має кращий вплив на 1–3 фототипи за Фіцпатріком (дуже світлу шкіру, часто з веснянками, шкіру кольору слонової кістки або смагляву), його перевагою є дія на темний пушок.

Внаслідок епіляції александритовим лазером шкіра стає гладенькою відразу після сеансу. З діодним волосся випадає протягом 10–14 днів.

Також лазерну епіляцію можуть виконувати за допомогою рубінового, неодимового лазерів та елос-епіляції.

Важливо: лазерне світло не видаляє світле, руде та сиве волосся, оскільки в ньому немає пігменту меланіну.

Чи впливає лазерне світло на інші органи

Лазерна епіляція вважається повністю безпечною процедурою. Випромінювання впливає лише на пігмент меланін і діє на волосяний фолікул, не зачіпаючи й не пошкоджуючи навколишні тканини.

Лазерне світло ніяк не впливає на репродуктивні органи та не викликає захворювання шкіри.

Лазер не викликає ускладнення на шкірі, якщо з ним працює кваліфікований спеціаліст, який правильно виставив параметри, а пацієнт чітко дотримується всіх рекомендацій.

Чому лазерна епіляція може викликати біль

Оскільки на шкірі людини розташовані багато нервових закінчень, під час впливу лазерного світла можуть виникати незначні больові відчуття.

Лазери нового покоління обладнані системою охолодження, це робить процедуру більш комфортною. На александритовому апараті перед променем світла виприскується фреон, який охолоджує та знеболює ділянку, а в діодному є контактне охолодження (система охолодження Chill Tip) і вакуумна насадка Hight Speed.

Чи потрібно здавати аналізи перед епіляцією

Перед процедурою не потрібно відвідувати лікаря або здавати аналізи.

Спеціаліст, який проводить епіляцію, повинен зібрати вихідні дані про пацієнта: запитати про схильність до опіків, хронічні захворювання, прийом препаратів. Якщо згідно з анкетою із пацієнтом усе гаразд, лазерну епіляцію можна проводити без додаткових досліджень.

Коли найкраще починати

Лазерну епіляцію можна розпочинати в будь-який період року, якщо дотримуватися чітких рекомендацій.

За два тижні до процедури та за два тижні після не можна засмагати, оскільки після епіляції шкіра стає більш чутливою до УФ-випромінювання. Також заборонено використовувати автозасмагу та відвідувати солярій.

Якщо ж ви плануєте перебувати на активному сонці, їхати до моря, де збираєтеся засмагати, то краще починати не влітку.

Важливо: лазерну епіляцію можна проводити лише повнолітнім. З 16 років процедура дозволена за письмової згоди одного з батьків або опікунів.

Як підготуватися до процедури

За два тижні до сеансу не можна:

  • використовувати автозасмагу;
  • відвідувати солярій;
  • вживати антибіотики, ретиноїди, діуретики та нестероїдні протизапальні препарати.

За два-чотири тижні не можна видаляти волосся за допомогою воску, шугарингу або пінцета, щоб не пошкоджувати волосяний фолікул. Дозволено користуватися лише станком.

Якщо епілювати будуть ділянки обличчя, то за три-п’ять днів до процедури не можна використовувати засоби із вмістом спирту, кислот і ретинолу.

За кілька днів або годин (залежно від типу лазера) до процедури ділянку епілювання потрібно поголити.

Як доглядати за шкірою після епіляції

  • Протягом двох-трьох днів після процедури потрібно використовувати регенерувальні засоби для відновлення шкіри;
  • Протягом 3–7 днів уникати гарячої ванни, душу, сауни, басейну, спортзалу;
  • Два тижні не засмагати, не відвідувати солярій і не використовувати автозасмагу;
  • У літній період обов’язково використовувати сонцезахист.

Скільки коштує лазерна епіляція

На сертифікованих лазерах процедура є досить дороговартісною. Середня ціна одного сеансу лазерної епіляції ніг коштує близько 2 тисяч гривень, зони бікіні – 900–1100 гривень, пахв – 400–500 гривень.

Ми повинні розуміти, що знижка 30–50% – це не зовсім реально за умови використання якісної техніки. Або ж акційні пропозиції, коли ви оплачуєте одну ділянку, а в подарунок отримуєте ще дві.

Кому не можна робити лазерну епіляцію

Є абсолютні й відносні протипоказання до лазерної епіляції.

Абсолютні:

  • цукровий діабет у стані декомпенсації. Якщо він компенсований, то процедуру можна проводити;
  • епілепсія;
  • онкологічні захворювання;
  • системні захворювання крові;
  • інфекційні захворювання шкіри;
  • татуювання (в зоні проведення);
  • вагітність.

Відносні протипоказання:

  • період лактації;
  • вживання деяких ліків: антибіотиків, нестероїдних протизапальних препаратів, ретиноїдів, діуретиків. Процедуру лазерної епіляції можна починати через два тижні після закінчення вживання препаратів;
  • герпес в активній стадії;
  • серцево-судинні захворювання в стадії декомпенсації.

Чому не можна робити лазерну епіляцію в місці татуювання та під час вагітності

Лазерний промінь впливає як на природний, так і на штучний пігмент меланін. Фарба, якою роблять татуювання, має великий вміст пігменту, тому, якщо ми будемо робити епіляцію на татуюванні, це викликатиме опік шкіри. Адже мішенями для лазера будуть не лише волосяні цибулини, а й місце татуювання.

Щодо вагітності: у цей період у жінок змінений гормональний баланс, тому шкіра є більш чутлива. Лазерна епіляція – це зайвий стрес для жінки, тому вона протипоказана.

Приблизно через місяць після вагітності за умови внормованої лактації та за нормального самопочуття можна проводити процедуру.

Що робити тим, кому не можна робити лазерну епіляцію

Якщо є протипоказання до лазерної епіляції, можна використовувати депілятори, станки, креми для депіляції, процедури шугарингу, воскової або електричної епіляції.

Станком, кремом і депілятором можна користуватися вдома самостійно. Процедуру шугарингу та видалення волосся за допомогою воску пропонують у більшості б’юті-салонів. Електрична епіляція є менш поширена, але цей метод також використовують. Принцип дії полягає у припіканні волосяних цибулин мікро розрядами струму. Перевагою є те, що електрична епіляція здатна видалити навіть світле волосся, проте процедура є досить болючою.