В Україні прогнозують спекотне літо – температура повітря може сягати 40 градусів. За такої погоди перебувати на сонці й у закритих приміщеннях без вентиляції може бути небезпечно. Це може викликати сонячний або тепловий удар.

Ми запитали сімейного лікаря, як розпізнати тепловий і сонячний удари в себе, що можна й не можна робити за цього стану та як правильно надати допомогу, якщо людині поруч стало зле.

Денис Савощенко

сімейний лікар


Що таке тепловий і сонячний удари

Тепловий удар – це перегрів організму, що може трапитися з багатьох причин, у тому числі через перебування в закритому просторі, де температура повітря перевищує 37 градусів. До прикладу, тепловий удар може статися у транспорті, машині чи пекарні.

37°C – оптимальна температура для нашого тіла. Якщо вона підвищується, порушується виділення та циркулювання тепла організмом, і людині стає погано.

Сонячний удар – це підвид теплового удару, який трапляється під дією сонячних променів.

Під час сонячного та теплового ударів в організмі відбуваються майже однакові процеси. Через перегрів тіло перестає продукувати тепло, через що енергія тепла не може нікуди дітися. Тобто теплова енергія не відходить і накопичується в організмі. При цьому тіло намагається з нею впоратися – розширює судини, сповільнює пульс. У результаті цих процесів виникає гіпоксія – нестача кисню.

Як помітити симптоми теплового удару

Симптоматично сонячний і тепловий удари не відрізняються. Існує два різновиди симптомів, які необхідно розрізняти, аби правильно надати першу допомогу:

  • без втрати свідомості;
  • із втратою свідомості.

Симптоми без втрати свідомості:

  • Раптова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота або навіть блювота
  • Потемніння в очах
  • Підвищене потовиділення
  • Хитка ходьба
  • Розширення зіниць
  • Зниження пульсу
  • Задишка
  • Підвищення температури тіла

Симптоми із втратою свідомості:

  • Поява «аури» (порушення зорового сприйняття, плями або спалахи перед очима)
  • Раптова нестача повітря
  • Закладеність вух
  • Нудота

Що робити, якщо ви втрачаєте свідомість

Запобігти втраті свідомості неможливо, залишається тільки чекати, за який час організм із цим упорається. Якщо ви опинилися в ситуації, коли навколо нікого немає, треба запобігти ускладненням від втрати свідомості, адже найбільш розповсюдженим наслідком є травми голови. Тому за появи перших симптомів необхідно сісти на підлогу, обов’язково в тіні. Можна трохи нахилитися назад, уперед або навіть прилягти на бік. Тоді висота, з якої буде падати тіло, стає значно меншою, відповідно, і травматичні наслідки також зменшуються.

Яка перша допомога за теплового удару

  1. Відійти від джерела перегріву. Якщо стався сонячний удар на вулиці, треба відійти в тінь. Якщо це тепловий удар у транспорті, слід вийти з нього.
  2. Забезпечити циркуляцію холодного повітря. Якщо це закрите приміщення, відкриваємо вікна або вмикаємо кондиціонер. Якщо перебуваємо на вулиці, створюємо повітряні потоки чимось, що є під руками.
  3. Покласти людину. Якщо їй стало погано, але вона ще не втратила свідомість, людину треба покласти так, аби голова була вище рівня ніг, тобто підкласти щось під голову. Якщо людина втратила свідомість, то навпаки – треба покласти її так, аби ноги були вище рівня голови.
  4. Зняти з людини одяг. Часто причиною теплового удару стає щільний одяг, який не пропускає тепло. Знімаючи одяг, ми збільшуємо здатність організму виділяти тепло. Також треба зняти з людини те, що може стискати рух тіла – прикраси, важкий рюкзак, ремінь.
  5. Забезпечити холодне пиття. У такому стані треба швидко охолодити організм, найкраще в цьому допоможе холодна вода. Її треба пити невеликими ковтками.
  6. Охолодити тіло. Можна намочити одяг водою й обтирати тіло мокрим одягом. Якщо у приміщенні є душ або ванна, краще занурити людину у прохолодну воду.

Поки надаємо першу допомогу, обов’язково викликаємо швидку допомогу, щоб лікар оцінив стан людини. Сонячний і тепловий удари може отримати будь-яка людина, але є групи ризику, які більше схильні до цього – це люди літнього віку, вагітні, діти та люди із хронічними захворюваннями. Навіть якщо симптоми схожі на тепловий удар, причиною поганого самопочуття може виявитись інша патологія, тому огляд лікаря обов’язковий.

Чого не можна робити під час теплового та сонячного ударів

Не можна надавати допомогу людині на тому самому місці, де їй стало погано. Іноді буває, що людину намагаються відкачати від сонячного удару прямо на сонці або в тому самому теплому приміщенні. Від такої допомоги сенсу мало, бо найголовніше в такій ситуації – прибрати людину від джерела тепла.

У жодному разі без призначення лікаря не можна давати людині медичні препарати, оскільки невідомо, які в неї хронічні захворювання.

Часто людям, яким стає зле, дають нюхати нашатир, але це помилка. Сам по собі нашатир – сильна речовина, яка може викликати втрату свідомості. Бувають випадки, коли людина лежить без свідомості, бо в неї в носі вата з нашатирем, який її отруює.

Як запобігти тепловому та сонячному ударам

  • Насамперед має бути нормальний режим пиття. Треба постійно себе охолоджувати, пити багато води. Якщо є можливість прийняти душ протягом дня, робимо це.
  • Необхідно носити вільний одяг із натуральних тканин, аби тіло дихало та могло випускати тепло.
  • Слід уникати перебування під прямими сонячними променями.
  • Обов’язково треба носити головний убір.