Прорізування зуба мудрості може викликати біль та ускладнення. The Village Україна запитує стоматолога-хірурга про те, чому цей процес може супроводжуватися відчуттям болю та які існують показання для видалення зубів мудрості.

Сергій Харитонов

стоматолог-хірург


Що таке зуби мудрості

Зуб мудрості – це 8-ий, останній жувальний зуб у ряду. Зуби мудрості прорізаються найраніше з 18 років, але переважно це відбувається приблизно в 23–25 років. Є люди, у яких вісімок навіть немає в зародку, і вони не розвиваються протягом усього життя. А бувають випадки, коли зуб мудрості прорізується вже в літньому віці. У мене була пацієнтка, близько 80-ти років, у неї взагалі вже не було своїх зубів. Її щось турбувало під протезом; як виявилося, у неї виліз зуб мудрості. Тому вік, у якому вилізають вісімки, не обмежений.

Як ріжуться зуби мудрості та чому це може бути боляче

Верхні зуби мудрості ріжуться легше, ніж нижні, тому що структура верхньої щелепи більш пориста й зуб виходить легше. Також на верхній щелепі за сьомим і восьмим зубом є порожнеча, тому йому достатньо місця, щоб вилізти безболісно. У нижній частині щелепи зуб мудрості знаходиться в самому кутку й більша частина слизистої нижньої щелепи рухома.

Саме тому нижні зуби мудрості частіше запалюються. У когось цей процес проходить безсимптомно, і люди навіть не помічають цього. У когось трохи болить, а в декого прорізування супроводжується сильними болісними відчуттями. Біль може виникати через запалення слизової ясен, яку ще називають «капюшон». Він може нагноюватися та викликати неприємні відчуття. Це залежить від особливості будови слизової та щелепи.

За прорізування зуба мудрості біль може виникати з двох причин:

  1. Зуб мудрості може прорізуватися, штовхаючи зубний ряд. Тоді біль розповсюджується по всій щелепі, оскільки зміщуються зуби.
  2. Прорізування зуба викликає запалення слизової ясен, що, зі свого боку, викликає біль.

Прорізування зуба мудрості супроводжується підвищенням температури до 38, болем, обмеженням відкриття роту та загальною слабкістю. Якщо є нагноєння ясен, знеболювальні ліки дають незначний і тимчасовий ефект. Щоб полегшити процес прорізування зуба мудрості, розкривають «капюшон», тобто надріз або висічення його, коли цей шматочок слизової вирізається.

У деяких випадках прорізування зуба мудрості може призвести до серйозних наслідків. Наприклад, якщо процес нагноєння запущений і людина вчасно не звернулася до лікаря, інфекція може піти через щелепу вниз, дійти до шиї й викликати серйозні проблеми, які вирішуються тільки в стаціонарі. Але таке трапляється вкрай рідко.

Коли потрібно видаляти зуби мудрості

Необхідно враховувати, якої форми зуб мудрості та чи вистачає йому місця в щелепі. Це необхідно вирішувати на консультації в стоматолога.

Існує декілька показань для видалення зубів мудрості:

  1. Ортодонтичне показання. Якщо планується ортодонтичне лікування, наприклад встановлення брекетів. У такому разі зуби мудрості прибираються, оскільки дуже часто вони стають причиною рецидиву. Може бути так, що все вирівнялося, а зуби мудрості, які прорізалися в порожнину рота, починають зміщувати весь зубний ряд. Також зуби мудрості сповільнюють сам процес вирівнювання зубів, оскільки вони дуже міцні й не дають зрушити зуби, які стоять поруч, коли це необхідно.
  2. Хронічна травма. Наприклад, зуб мудрості ріжеться в щоку, через що постійно прикушується слизова порожнини рота. Така хронічна травма може загрожувати онкологією. Тому в такому разі зуб також рекомендують видаляти.
  3. Неможливість лікування. Якщо немає можливості вилікувати зуб і поставити якісну герметичну пломбу, тоді немає сенсу його зберігати. Це може бути карієс, який дійшов до нерва. Тоді необхідно чистити канали у восьмому зубі; зазвичай, канали у вісімках викривлені та зігнуті. Через те, що зуб розташований дуже далеко, туди неможливо дістатися інструментом. Тому рекомендують видаляти зуб.
  4. Запалення капюшона. Якщо капюшон над вісімкою запалюється з постійною періодичністю, сенсу залишати зуб мудрості немає. Його необхідно видаляти.
  5. Відсутня функціональність. Якщо зуб мудрості нахилений у щоку й не бере участі в процесі пережовування їжі, немає сенсу його залишати, оскільки його функціональна цінність відсутня.

Узагалі зуб мудрості – це рудимент. Якщо дивитися з еволюційного погляду, раніше в нас була більш груба та жорстка їжа, яку необхідно було довго пережовувати. Зараз багато напівфабрикатів, їжа набагато м’якіша й наш лицевий скелет зменшується, тож місця для зубів мудрості часто не вистачає. Дуже рідко буває, що щелепа людини достатнього розміру й може вмістити в собі всі зуби. Тому функціонально зуби мудрості людині вже не так необхідні.