The Village Україна спільно з лікарем ортопедом-травматологом розповідають, як правильно підібрати матрац.

Підтримай The Village!

Валентин Рогозинський

Дитячий ортопед-травматолог у клініці Mediland, спільнота «Свій. Док»


Усі знають, що міцний і здоровий сон украй важливий для нашого організму. Під час консультацій й оглядів мені часто ставлять запитання про те, як же вибрати правильний матрац для дорослих і дітей.

У першу чергу, необхідно визначити вимоги, яким має відповідати матрац:

  • Жорсткість
  • Для кого призначений
  • Вагове навантаження
  • Наповнювач
  • Розмір

Залежно від комбінації наповнювачів – латекс, койра, незалежні пружини, штучні волокна, пінополіуретан – виходять матраци різної жорсткості.

Для дітей від 0 до 3-х років підійде тонкий жорсткий матрац із кокосової койри. Немовлятам рекомендують спати виключно на жорсткій поверхні. Слід звернути увагу на те, що в подушках, бортах, балдахінах немає ніякої необхідності і, навпаки, вони можуть нашкодити малюку.

Матраци середньої жорсткості з комбінованих наповнювачів, пружин і пінополіуретану чудово підійдуть для людей середнього віку, а жорсткі матраци з пінополіуретану й посиленим пружинним блоком із кокосовою койрою для людей, вага яких більша за 90 кг. Матраци м’якої жорсткості (латексні) ідеально підходять для літніх людей.

Як визначити, яка саме ступінь жорсткості підходить вам? Просто обирайте варіант, який буде комфортним. Найголовніше – вам має бути зручно на ньому.

При виборі також слід звернути увагу на мінімальний розрахунок навантаження на односпальне місце. Можливе навантаження вказують на етикетці матраца, тому обирайте його відповідно до вашої ваги.

Обов’язково поміряйте розміри ліжка та матраца, щоб вони відповідали одне одному.

Двосторонні матраци

Матрац може мати різні сторони, які відрізняються за жорсткістю або сезонністю: наприклад, зима – із вмістом шерсті, яка утримує тепло тіла, літо – з бавовною.

Якщо в матраца рівноцінні за жорсткістю та сезонністю боки, треба пам’ятати, що кожні три місяці слід повертати його на 180°, а раз на пів року — перевертати на іншу сторону. Це необхідно для того, щоб матрац прослужив вам набагато довше.