На вулицях бачимо все більше людей в медичних масках через пандемію коронавірусу. Але чи справді вони допомагають уникнути зараження? Запитуємо у лікарки-терапевта, навіщо створили медичні маски для обличчя та коли їх варто купувати.

Редакція не закликає відмовлятись від масок, лише повідомляє про те, що вони не захищають від вірусів. Медична маска не є ефективним засобом профілактики проти коронавірусу і не дає гарантій, що людина не захворіє.

Під час пандемії коронавірусу слід дотримуватись і інших способів профілактики: уникати скупчень людей, частіше мити руки, менше торкатись обличчя та, за можливості, залишатись вдома.

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, маску слід носити людям, у яких є симптоми респіраторних захворювань, та тим, хто доглядає за хворими на коронавірус. 


Маргарита Гуркало 

лікарка-терапевт

Є кілька видів масок: хірургічна – звичайна маска, яку використовує весь медичний персонал для захисту обличчя від крові пацієнта та для захисту рани хворого від виділень лікаря. А також респіраторні маски, їх існує три види залежно від рівня захисту: FFP 1, FFP 2 та FFP 3. Такі маски призначають лише для медичного чи військового персоналу, який перебуває в епіцентрі подій. До того ж респіраторну маску потрібно вміти правильно використовувати.

Здоровим людям носити маску не варто, оскільки це не зменшує ризик захворіти. Вірусні молекули дуже малі й можуть потрапити на слизові та через маску. Людина в масці частіше торкається обличчя, бо поправляє її. Так є ризик швидше занести вірус через очі, ніс чи рот.

Ні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ні будь-яка інша організація не рекомендують надівати хірургічні чи інші маски для профілактики вірусних захворювань.

Кому треба носити медичну маску?

Хірургічна маска потрібна лише людям, у яких є симптоми хвороби та які виділяють біологічну рідину (слина, слиз із носа). Надівають її, щоб захистити оточення: якщо хворому треба дійти до магазину, амбулаторії, аптеки чи сімейного лікаря. В інших випадках ця маска неефективна. Виняток: якщо ви доглядаєте за членом сім’ї, який, ймовірно, хворий на коронавірус, тоді маску носити варто.

Якщо ви захворіли й наділи маску, то міняйте її кожні 2-3 години. Викидаючи маску, не торкайтесь її фронтальної частини. Мити руки варто перед тим, як використати нову маску, і після того, як зняли стару. Використаний засіб можна викинути в спільний смітник, який потрібно одразу винести, а після цього помити руки.

Важливо пам’ятати, що сама маска на обличчі не врятує від коронавірусу. Для захисту також потрібно надівати рукавички, захисний халат та окуляри. Коронавірусом можна заразитись від будь-якого предмета загального користування.

Найкраща профілактика – дистанція між людьми щонайменше 1,5 метра, не торкатись предметів у громадських місцях, обличчя та часто мити руки. Рекомендовано залишатися вдома, незалежно від того, чи є у вас симптоми.


Раніше ми писали, як правильно мити руки, щоб уникнути захворювання, і що робити, якщо ви підозрюєте у себе коронавірус.