У Києві скасовують сеанси в кіно, переносять концерти та фестивалі, закривають школи і розважальні центри – так хочуть уникнути поширення коронавірусу Covid-2019. В Україні зафіксували лише один випадок інфікування, але попри це з 12 березня вводять карантин на три тижні.

Один із найефективніших способів захистити себе від вірусів та інших респіраторних інфекцій – регулярно мити руки з милом. Як роботи це правильно і навіщо – говоримо із сімейною лікаркою.

Віолетта Лійка


сімейна лікарка, спільнота «Свій. Док»

Регулярне миття рук – найпростіше, що ми можемо зробити для свого здоров’я та профілактики захворювань. Руки – це наш первинний контакт із зовнішнім світом та іншими людьми. На руках можемо переносити інфекції, які передаються контактним та аліментарним (через слизові та ясна) шляхом.

Як це відбувається? Людина привіталась за руку з хворим на грип, потім з’їла яблуко і так захворіла сама. Або привіталася за руку, потерла очі чи рот – і заразилась.

Миття рук і прибирання не має стати проблемою та нав’язливою історією. Не треба постійно думати про те, що навколо нас повно бактерій та вірусів. Бо так і є, і змінити нам це не вдасться. Але ми можемо дотримуватись елементарних правил гігієни.

Загальні правила однакові для всіх: не відвідувати людні місця (вихідні у торговому центрі – погана ідея), збалансовано харчуватись, обмежити тісні контакти з людьми (не цілуватись під час зустрічі), частіше перебувати на свіжому повітрі.

Як правильно мити руки?

Мити руки потрібно проточною водою з милом – це найефективніший спосіб. Так ми фізично змиваємо бруд і віруси. Краще обирати рідке мило, особливо в публічних місцях чи в офісі. Тверде мило допускається вдома, де ним користується обмежена кількість людей, у стані здоров’я яких ви впевнені.

Якщо у громадському місці є лише брускове мило, краще просто помити руки водою та скористатись антисептиком опісля. Важливо мити руки перед туалетом. Статеві органи – ті ж слизові оболонки, через які можемо інфікуватись.

  1. Зволожуємо руки водою.
  2. Беремо достатню кількість мила.
  3. Потерти долоні одна об одну, а також з тильного боку, між пальцями та поверхню долоні.
  4. Змиваємо руки проточною теплою водою.
  5. Витерти руки одноразовою серветкою чи паперовим рушником.

Як довго мити руки?

Намилювати руки потрібно хоча б 20 секунд – це дуже важливо. Загалом процедура миття рук має тривати близько хвилини. Лікарям або людям, що постійно контактують з іншими, мити руки варто довше та ретельніше.

Чим витирати руки?

Не варто користуватись бавовняними рушниками у публічних місцях. Найкраще – це одноразові рушники або серветки. Автоматичних сушарок у громадських туалетах краще уникати. Закручувати кран варто не щойно помитою, чистою рукою, а рушником.

Вдома витирати руки слід індивідуальним рушником, прати який потрібно хоча б двічі на тиждень.

Як часто мити руки?

Мити руки потрібно хоча б п’ять разів на день, але кількість залежить від сфери діяльності людини та її звичок. Робити це варто перед кожним прийомом їжі, перед та після походу в туалет, перед контактом з обличчям, після привітання за руку та після прогулянок. Це базові правила гігієни, які не залежать від того, введений у країні карантин чи ні. Якщо у людини є хвороби шкіри, треба зволожувати руки спеціальними засобами.

Антибактеріальне мило працює краще?

Звичайне мило чудово справляється зі своєю функцією. Найважливіше – техніка миття рук і регулярність.

FDA (Управління продовольства і медикаментів США) заборонило використовувати антибактеріальне мило та антибактеріальні гелі для душу – такі засоби не є ефективнішим за звичайне мило і можуть зашкодити.

Використовуючи антибактеріальне мило у повсякденному житті, ми сприяємо виникненню антибіотикорезистентності (стійкості до антибіотиків) та алергії, а разом зі «шкідливими» змиваємо і «корисні» бактерії. В Україні поки антибактеріальне мило не заборонене, проте для гігієни, боротьби з вірусними захворюваннями достатньо вчасно мити руки звичайним милом.

Як правильно користуватись антисептиком?

Антисептик варто обирати на основі спирту, для нанесення потрібно близько п’яти натискань на відстані 20 сантиметрів від долоні. Руки повинні бути достатньо вологі. Відтак проводимо ті самі маніпуляції, що й при звичайному митті: потерти долоні, тильний бік долонь і між пальцями. Як тільки з’явиться доступ до проточної води, варто помити руки з милом.

Вологі серветки можна використовувати, коли на шкірі є видимий бруд і немає можливості помити руки з милом. Але для профілактики вірусних захворювань краще обирати антисептик.

FOALS - Wash Off

Чи потрібно дезінфікувати смартфон і комп’ютер?

Так, потрібно. Для цього використовують спиртові антисептики: побризкати на серветку та протерти всі поверхні. Оптимально проводити таку процедуру раз на день. Рекомендовано регулярно прибирати і своє робоче місце.

 Якщо помітили у себе симптоми коронавірусу (висока температура, сухий кашель, задишка) і недавно повернулись, наприклад, з Італії – не варто самостійно їхати в лікарню. Не рекомендують також без потреби виходити з дому.

 Діє спеціальна гаряча лінія 1545, куди можна зателефонувати та викликати службу, яка зможе перевірити на коронавірус. Ще можна телефонувати на 103 – на такі виклики відправляють спеціальну машину.

 Що варто знати про новий коронавірус з Китаю.