Мітинги, перекриття дороги та палаючі шини – так жителі селища Нові Санжари протестували проти того, щоб у місцевому санаторії розмістили евакуйованих українців з Китаю.

Понад 70 людей перевезли до України з міста Ухань – епіцентру спалаху нового коронавірусу. Автобуси з евакуйованими українцями та іноземцями прибули в Полтавську область у медичний центр Нацгвардії «Нові Санжари».

Місцеві кидали в машини каміння, влаштовували сутички із поліцейськими й до останнього були проти, щоб людей поселили в санаторій, попри роз’яснення місцевої влади. Поліція розпочала два кримінальних провадження через заворушення у Нових Санжарах. 

У Нових Санжарах автобуси з евакуйованими людьми з Китаю обкидали камінням / МВС

Схожі коронавірусні протести відбувались у Тернопільській області та під Львовом. Там ширилися чутки, що літак з Китаю прибуде в місцеві медичні заклади. Жителі будували блокпости та виходили на мітинги, однак чутки не підтвердились.

Ми вже писали раніше, що варто знати про новий коронавірус з Китаю і чи потрібно панікувати. Тепер розбираємося, чи можуть евакуйовані українці загрожувати здоров’ю місцевих і чому ізоляція здорових людей – нормальна практика для схожих випадків.

Роман Пономаренко

лікар-інфекціоніст,  спільнота «Свій.Док»


З Китаю евакуювали лише здорових людей, у яких немає жодних симптомів респіраторних захворювань. Наразі вони не становлять жодної загрози місцевим жителям.

Їх помістили в окремий санаторій, бо в кожного вірусу є інкубаційний період – певна кількість днів, за які можуть проявитись симптоми захворювання. У нового коронавірусу максимальний інкубаційний період становить 14 днів.

Це нормально, що людей з епіцентру спалаху вірусу евакуюють і тимчасово ізолюють?

Так, це поширена практика в усьому світі. Україна не могла вчинити інакше – не залишати ж в епіцентрі вірусу наших громадян. Так сталось, що вони у час спалаху вірусу опинились в епіцентрі подій.

Евакуйованих громадян з міста Ухань помістили не під карантин, а на обсервацію. На 14 днів їх помістили в ізольований санаторій. Якщо за цей час симптомів не виявлять, усіх евакуйованих відішлють додому. Евакуацію провели правильно з усіма потрібними заходами безпеки.

Що таке обсервація?

Це заходи підвищеного контролю та нагляду за пацієнтом. Це не карантин. В ідеалі людей мали помістити в окремі номери, де вони проведуть наступні два тижні. Контактувати з ними буде лише персонал і лікарі.

Це ті заходи безпеки, яких мали вжити у будь-якому разі. І це добре, що людей на певний час ізолюють, а не просто відпускають додому. Таким чином можна точно переконатись, що ніхто з евакуйованих не є переносником вірусу і в майбутньому не зможе заразити інших.

Після 14 днів у санаторії проведуть спеціальну фінальну обробку. Вона відбудеться незалежно від того, чи буде виявлений вірус. Після цього заходу санаторій стане абсолютно безпечним і туди зможуть поселяти інших людей.

Чи можуть евакуйовані люди заразити інших?

Заразитися новим коронавірусом з Китаю можна лише у разі тісного контакту з хворим, якщо перебувати з ним на відстані ближче ніж метр. Люди, які сьогодні в санаторії на Полтавщині, – здорові й не контактують з місцевими. Ризик, що вони можуть заразити когось, майже нульовий.

Говорити про небезпеку обсервації чи сприймати цю подію як загрозу життю наразі не можна. Це стандартна процедура під час таких епідемій. Паніка та протести у селищі Нові Санжари виникли, на мою думку, тому що людей не достатньо поінформували про те, що відбуватиметься. Біля санаторію досить близько розташовані житлові будинки, і саме їхні мешканці виступали проти обсервації.

Якщо серед евакуйованих за два тижні таки виявлять коронавірус, наскільки це небезпечно для інших?

Коронавірус поширюється лише під час тісного контакту з хворим. Якщо місцеві не будуть лізти в санаторій та витягати людей зі своїх кімнат, нічого не станеться. Тому і вводиться обсервація, щоб навіть якщо симптоми вірусу проявляться, евакуйовані не контактували з іншими.

Якщо у когось буде виявлено коронавірус, йому нададуть відповідну допомогу, вірус пройде в цьому обмеженому просторі та не поширюватиметься на інших.

Обкладинка: Микола Анацький для МВС Україна