Понад 4,5 тисячі хворих і 106 смертей – новий коронавірус 2019-nCoV з Китаю вже зафіксували у 14 країнах світу. У Всесвітній організації охорони здоров’я поки не оголошують надзвичайний стан, але туристичні агенції припинили продавати тури до Китаю, а авіакомпанії тимчасово перестають літати до країни. У Китаї також ізолюють міста, де найбільше хворих на новий вірус.

Розібрались з лікарем-інфекціоністом, наскільки небезпечним для України є новий коронавірус і чи варто панікувати (та не замовляти нічого з Китаю).

Роман Пономаренко

лікар-інфекціоніст


Коронавіруси – це група вірусів, які поширені по всьому світу. Їхні симптоми схожі на загальні прояви ГРВІ. Звідки з’явився новий вірус 2019-nCoV у Китаї, наразі достеменно невідомо. За попередніми даними, це мутований вірус змій і кажанів, який через невідомі причини зміг передатися людині.

Спершу вірус був збудником лише у тварин, але мутував і передався людині. Ймовірно, так сталося тому, що китайці споживають багато незвичних для нас продуктів. Спалах вірусу зафіксували на ринку в місті Ухань, і вже потім він став поширюватися на інші міста і країни.

Як передається новий коронавірус?

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини лише у разі тісного контакту. Також коронавірус залишається заразним під час інкубаційного періоду (коли вірус потрапив в організм, але не встиг викликати жодних симптомів), що не характерно для інших вірусів.

Підхопити новий коронавірус з Китаю можна лише при тісному контакті з людиною, що переносить його. Просто гуляючи вулицею, заразитись майже неможливо. Якщо говорити про контагіозність (здатність поширюватись від людини до людини) цього вірусу, то вона становить 1,5-2,5. До прикладу, у кору цей коефіцієнт близький до 100.

Наскільки цей коронавірус небезпечний?

Якщо порівнювати його з іншими вже відомими збудниками, то він не є найнебезпечнішим. Коронавірус досить стрімко розповсюджується, і на цій темі сьогодні спекулюють. Хоча причин для паніки немає.

Наразі повідомляють про близько 4 600 випадків захворювання та 106 смертей (на ранок 28.01.2020). Це не так багато, якщо порівнювати зі смертністю від грипу у світі.

Такі спалахи нових вірусів, що мутують, відбуваються регулярно. Тому цьогорічна ситуація в Ухані не є чимось незвичайним. У 2002-2003 роках у Китаї вже був спалах коронавірусу, тоді він навіть був більш агресивним, ніж сьогодні.

Які симптоми вірусу з Китаю?

Цей вірус не має певних специфічних симптомів, він проявляється, як і інші вірусні захворювання. Це підвищення температури тіла, виражений загальний інтоксикаційний синдром (слабкість, головний біль, сонливість). Крім того, з’являється задишка – раптово починається кашель.

Усі симптоми розвиваються дуже швидко, і в різних людей вірус може проявлятись по-різному. Прояви коронавірусу схожі на грип, але найбільше він вражає легені.

Як його лікують?

Специфічного лікування таких вірусів немає, лише полегшення симптомів. У Китаї почали використовувати препарати, якими лікують грип. Дослідження показали, що вони ефективні при коронавірусі. Але це не можна назвати конкретним лікуванням вірусу, лише запобігання ускладненням і полегшення симптоматики.

Чи загрожує коронавірус Україні?

Усі випадки вірусу, які були зафіксовані в інших країнах, так чи інакше були пов’язані з подорожами в Китай. Ймовірність того, що цей спалах почне масово поширюватись на інші країни – наразі низька.

В Україні поки що не було зафіксовано жодного випадку нового коронавірусу, але у МОЗ вже почали вживати певних заходів. Наприклад, в аеропортах стали досліджувати температурний режим пасажирів, і це досить ефективно для виявлення випадків захворювання.

Але якщо припустити, що до України цей вірус таки дійде, то це будуть поодинокі випадки. За умови, якщо будуть вчасно вжиті всі необхідні заходи, для українців цей вірус не є небезпечним. Спалах кору, який тривав в Україні останні роки, є у рази небезпечніший, ніж цей спалах у Китаї. Бо кір дуже легко поширюється та викликає серйозні ускладнення.

Як вберегти себе від вірусу?

Так само, як і від інших вірусів: дотримуватися гігієни, частіше мити руки, якщо немає можливості – скористатись антисептиком. Також уникати людних місць. Тобто виконувати загальні рекомендації, специфічних порад, як захиститись від цього вірусу, немає.

У Всесвітній організації охорони здоров’я поки не забороняють відвідувати Китай. Але, як на мене, краще відкласти поїздки в ці регіони, якщо така можливість є.

Дуже важливо стежити за своїм станом. Ми всі хворіли на вірусні захворювання і знаємо, як вони проходять. Але тут важливо відстежувати всі незвичайні симптоми та вчасно звертатися до лікаря.

Що робити з посилками з Китаю?

Немає даних, що цей вірус передається контактних шляхом, тобто через предмети. Навіть якщо таке припустити, то в середньому вірус може зберігатись у живому середовищі протягом трьох днів. А товари з Китаю в Україну доставляють щонайменше 10 днів. Тому це нереально, що вірус може передатись через посилку.

Також у соцмережах є інформація, що вірус може поширюватись через банани, але це нереально.

Ілюстрації: gisanddata.maps.arcgis.сom