Упродовж року ми писали про те, як піклуватись про своє здоров’я, і розвінчували міфи про захворювання. Сексуальне здоров’я, особиста гігієна, вакцини для дорослих, правда та міфи про гормональні контрацептиви, а також діагнози, яких не існує. У цій добірці зібрали головні матеріали про здоров’я за 2019 рік.

Вакцинуватися і мити руки. 10 звичок, які можуть врятувати життя

Куріння скорочує життя щонайменше на 10 років, а регулярне миття рук на 20% зменшує ризик заразитись респіраторними захворюваннями.

Як зробити так, щоб менше хворіти й добре почуватись? Про корисні звички, які справді можуть врятувати життя (або зробити його довшим), розповідає лікарка.

Алкоголь, куріння чи спорт? Що можна і не можна під час вагітності

Чи існує безпечна доза алкоголю для вагітних? Чи справді не можна різко кидати курити? І як правильно займатися спортом під час вагітності? Розпитали в лікарки про основні заборони та рекомендації для вагітних жінок.

 Читати

Як приймати душ правильно? І ще 15 дивних запитань про особисту гігієну

Якщо не прийняти душ перед басейном, з тіла у воду змивається 0,14 грама фекалій. Досі вважаєте, що правила особистої гігієни були придумані просто так?

Разом з експерткою з’ясували, чому взагалі треба митись і як це робити правильно.

 Читати

«Хвороби нижнього поверху»: як перевірити сексуальне здоров’я і навіщо це робити

Щодня близько мільйона людей у світі інфікуються хворобами, що передаються статевим шляхом – це нещодавнє дослідження Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ). Найчастіше це хламідіоз, гонорея, трихомоніаз і сифіліс. Експерти пояснюють, які інфекції, що передаються статевим шляхом, найпоширеніші в Україні, як розпізнати їхні симптоми та коли перевірятись.

Коли найкраще лягати спати? Відповідаємо на поширені запитання про сон

Оптимальний час, щоб засинати, – коли починає темніти. Це десь дві години після заходу сонця. Цей варіант максимально наближений до ідеалу, але не завжди всім підходить, особливо взимку.

Що робити, коли не можеш заснути, і скільки годин потрібно спати? На ці питання відповідають неврологи та пояснюють, чому так важливо спати добре.

 Читати

Це може врятувати життя: які вакцини потрібні дорослим

Кір, вітрянка та «свинка» – ті хвороби, заразитись якими у дорослому віці набагато небезпечніше, ніж у дитинстві. Вони можуть призвести до ускладнень та ізолюють від зовнішнього світу щонайменше на тиждень. Від цих захворювань можна захиститися вакциною.

Імунолог та сімейна лікарка розповідають про ті захворювання, захищатися від яких можна (і варто) вже у дорослому віці.

 Читати

«Не потовстішаєш!». Правда та міфи про гормональні контрацептиви

Від гормональних контрацептивів ростуть вуса і збільшується вага? Ні, ці міфи давно спростовано. Хоча їх досі використовують як аргументи проти цього способу контрацепції. Гінекологині коментують 9 найпопулярніших тверджень щодо протизаплідних таблеток.

10 поширених симптомів, яких не треба боятись

Турбуватися про своє здоров’я і помічати зміни в організмі дуже важливо. Часто це допомагає виявити серйозні хвороби тоді, коли їх найлегше вилікувати. Однак є інший бік турботи про себе – іпохондрія.

Лікарка розбирає найчастіші симптоми, які можуть виникати в кожної людини і є абсолютно нормальними.

 Читати

«Вбиває не епілепсія, а реакція на неї»: Як допомогти людині при нападі епілепсії

Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке характеризується нападами судом. Вони можуть проходити зовсім непомітно, а можуть тривати кілька хвилин: людина непритомніє, у неї конвульсії, можуть виникати проблеми з диханням. Зазвичай напад триває до 5 хвилин і минає самостійно.

Розвінчуємо міфи про першу медичну допомогу під час нападу епілепсії.

 Читати

5 діагнозів, яких насправді не існує

Чому вітаміни не роблять нас здоровішими, а дисбактеріоз – це нормальний стан організму. Разом з лікарками зібрали 5 найпоширеніших захворювань, яких насправді немає.