Чому не можна «лікувати похмілля пивом» і як уникнути поганого самопочуття після вечірки – розібралися з лікаркою спільноти «Свій. Док».

Маріанна Малімоненко

лікарка-гастроентеролог

Похмілля – це інтоксикація організму внаслідок вживання великої кількості алкоголю. Цей стан супроводжується такими неприємними симптомами, як головний біль, нудота, сухість у роті, апатія, відсутність апетиту тощо. Кожен організм на алкоголь реагує по-своєму. Можна сказати, що похмілля – це отруєння етиловим спиртом, виникає воно лише після вживання алкогольних напоїв.

Як можна уникнути похмілля?

Найперше – пити менше алкоголю. Це основна та найбільш дієва порада. Але зменшити негативні симптоми зранку теж можна. Наприклад, випити невелику дозу алкоголю за кілька годин до бенкету (аперитив), їсти більше овочів (особливо під час застілля), пити якомога більше води й не змішувати різні алкогольні напої.

Не раджу під час бенкету їсти багато жирного та м’яса, щоб не перевантажувати шлунок. Найкраще віддавати перевагу овочевим салатам, бо клітковина краще допомагає впоратися з алкоголем та уникнути похмілля. У день вечірки можна їсти кедрові горішки, там багато вітаміну В1, який стимулює виробництво ферменту, що знешкоджує алкоголь.

Також перед вживанням алкоголю можна випити сорбенти (наприклад, фосфалюгель або ентеросгель). Робити це варто до застілля або на його початку, тоді це матиме ефект. А от після вживання алкоголю, навіть за годину-дві, вони не врятують від похмілля: алкоголь уже всмоктався в кров і погано буде все одно.

Що робити?

Лікувати похмілля – це подолати його симптоми. Зранку після вечірки алкоголь у крові, він уже негативно подіяв на наші судини, на інші системи. Ми можемо лише почекати, коли організм виведе алкоголь, і полегшити стан. Якщо нудить, прийняти препарати від нудоти, болить голова та ломить тіло – знеболювальні засоби.

Обовязково потрібно пити більше води (чи будь-яку іншу рідину) – проводити своєрідний детокс для організму. Так ми допомагаємо виводити алкоголь, а ще підтримуємо водний баланс. Крім того, можна випити бульйон чи інший навар. Від похмілля радять пити розсіл з маринованих овочів. Припускаю це тому, що в ньому багато солі й це змушуватиме пити більше води.

Лікувати похмілля пивом чи іншим алкоголем не варто. Після цього може ставати легше лише тому, що алкогольні напої розслабляють і симптоми стають не такими вираженими. Але це лише на певний період, потім знову стає гірше.

Не варто починати пити знову – це найголовніше. Також не рекомендую їсти  жирну їжу – організму і так важко, а ми створюємо додаткове навантаження. Не можна без призначень лікаря також приймати різні препарати.

Коли варто звернутися до лікаря?

Коли за кілька годин стан не поліпшується, а стає лише гіршим. Підвищується температура тіла, з’являється гострий біль, блювота не припиняється. Тобто є різні симптоми, які сильно виражені. Тут потрібно викликати лікаря, бо алкогольне сп’яніння чи переїдання може призводити до гострих панкреатитів, загострення гастриту, гіпертонічного кризу тощо.

обкладинка: Silvia Righetti