Чому в офісній аптечці не має бути ліків? І як звичайне знеболювальне може зашкодити у критичних ситуаціях? Розпитали в інструктора з домедичної допомоги про аптечку, яка справді може врятувати життя.


Макс Трембанчук

інструктор Європейської ради реанімації (European Resuscitation Council)

Згідно із західними стандартами, аптечки в офісах та інших публічних місцях не мають містити медикаментів. За протоколом BLS (basic life support) від Європейської ради реанімації, домедичну допомогу надають до приїзду медиків і вона передбачає заходи з базової підтримки життя. Тож у цих наборах є лише вироби медичного призначення для надання домедичної допомоги, без будь-яких препаратів.

В Україні трохи інша реальність. Склад аптечок у нас затверджений ДСТУ, які були ухвалені ще в радянські часи. Ці набори майже на 100% складаються з препаратів, у них насправді немає жодного засобу для порятунку життя. Наприклад, для зупинки критичної кровотечі чи для проведення серцево-легеневої реанімації, які є основою комплектації закордонних аптечок.

Для особистого користування можна скласти аптечку з препаратами, яку погодив ваш лікар. Але якщо ми говоримо про офіс чи компанію, базовий набір має бути інший.

Аптечка в офісах чи інших публічних просторах має містити засоби, які можуть запобігти ускладненням і підтримати життя постраждалого до приїзду медиків. Вони спрямовані на збереження життя під час критичних ситуацій, а не на подолання симптомів. Це засоби для зупинки критичної кровотечі, для серцево-легеневої реанімації та засоби для захисту людини, що надає домедичну допомогу. Також у  наборі можуть бути вироби, які використовують у разі травм ока, опіків тощо, залежно від специфіки виробництва/офісу.

Ліки в таких аптечках ускладнюють діагностику. Варто розуміти, що, наприклад, біль у голові може бути симптомом дуже багатьох захворювань: від незначних перепадів тиску до інсульту. А якщо під час інсульту прийняти знеболювальний засіб, це спотворить картину і лікар не зможе правильно провести діагностику. Якщо це крововилив у мозок, то німітимуть руки, а ліки можуть це замаскувати.

Аптечки за ДСТУ містять багато ліків. Там є «нейтральні» препарати, які не завдають великої шкоди, наприклад валеріанка, що загалом не є ефективною. Але в цих наборах можна знайти і серйозні засоби: на ринку досі є готові автомобільні аптечки, у складі яких є трамадол – опіоїдний наркотик.

За керівництва Уляни Супрун у МОЗ почали робити перші кроки, аби в Україні затвердили нові, європейські стандарти аптечок. Але поки їх не ухвалили й сьогодні це питання на паузі.

В Україні є компанії, які пропонують готові аптечки за європейськими стандартами. Але тут варто наголосити, що навіть якщо в офісі чи в іншому публічному просторі буде «правильна» аптечка, то цими засобами треба вміти користуватись. Тому важливо, щоб працівники кожного підприємства, офісу чи виробництва пройшли курс із надання домедичної допомоги. Я рекомендую, щоб такий курс був не «авторським», а міжнародним, сертифікованим, який викладають за єдиним стандартом у всьому світі.

Що має бути в офісній аптечці:

 Турнікет для зупинки кровотечі

 Бандаж компресійний для зупинки кровотечі

 Гемостатичний бинт

 Еластичний бинт

 Бинт марлевий

 Серветки марлеві

 Пластир у рулоні

 Рукавички нітрилові

 Маска-клапан для серцево-легеневої реанімації

 Антисептик для рук

 Ножиці атравматичні

 Серветки протиопікові

 Термоковдра

 Пакет холодовий

 Пакет зігрівальний

 Маркер

Це базовий набір аптечок. До нього, залежно від специфіки організації, підбирають додаткові елементи. Кількість цих засобів також регулюють відповідно до кількості людей в офісі.

 Де придбати: taccatshop