Якщо не прийняти душ перед басейном, з тіла у воду змивається 0,14 грама фекалій. Досі вважаєте, що правила особистої гігієни були придумані просто так?

До Всевітнього дня миття рук разом з експерткою спільноти «Свій.Док» з’ясували, чому взагалі треба митись і як це робити правильно.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Маргарита Гуркало

лікарка-терапевт

Особиста гігієна – питання не лише етичне чи естетичне, це частина піклування про своє здоров’я та профілактика вірусів чи інфекцій. Людину постійно оточують бактерії, віруси, збудники інфекцій, які можуть стати причиною різних захворювань.

Наприклад, у метро нас щодня оточує багато людей, які можуть мати застуду та бути носієм вірусу. Ми можемо вдихати віруси та бактерії, які розповсюджують люди (кашель та чхання), але також вони можуть десантувати (розповсюджуватись – ред.) на верхній одяг пасажирів та поручні транспорту. Ми руками торкаємося поручнів, відтак чухаємо ніс, а збудники потрапляють на слизові – так віруси передаються від однієї людини до іншої. Водночас, якщо просто помити руки після транспорту або інших людних місць, чхати у лікоть або серветку, коли хворіємо, можна суттєво зменшити ризик захворіти самому або заразити оточення.

Варто розуміти, що, дотримуючись правил особистої гігієни, ми не лише оберігаємо себе від низки захворювань, а й захищаємо від них людей, які поруч.

ТІЛО


Як правильно приймати душ?

Душ треба приймати щодня і робити це мийним засобом. Митися потрібно зверху вниз: починати з голови і рухатися до ніг.

Приймати душ можна з губкою або просто митися руками – як кому комфортніше. Але якщо користуєтеся мочалкою, треба стежити за її чистотою. Губка для душу має бути чистою та сухою перед кожним використанням, а змінювати її варто регулярно раз на один-два місяці. Пориста структура губки – ідеальне середовище для розмноження бактерій. Особливо це важливо для людей з акне, подразненнями на шкірі та відкритими ранами.

Чи можна митися просто водою?

Ні, це не ефективно. Вода не змиває піт, бактерії та шкірне сало і не дає жодного результату.

Краще обирати засіб із нейтральним або кислим pH, так ви не порушуєте захисний гідроліпідний шар шкіри. Звичайне мило має лужний pH, і останні дослідження показали, що воно пересушує шкіру та робить її вразливою до збудників, якщо використовувати його часто.

Варто ретельніше обирати мийний засіб, якщо є псоріаз, акне тощо. Проконсультуйтесь у свого дерматолога. У більш чутливої шкіри продукти з ароматизаторами можуть викликати подразнення.

Є засоби для чоловіків, які поєднують у собі гель для душу та вмивання і шампунь. Я б радила обирати окремі засоби для тіла, волосся та особливо для обличчя.

Чітких даних про те, що потрібно використовувати окремий засіб для інтимної гігієни, немає. Рн шкіри по всьому тілу приблизно однаковий, він відрізняється у вагінальній порожнині. Під час душу ми миємо лише поверхню статевих органів, тому порушити вагінальну мікрофлору важко. Якщо засіб для тіла не викликає сухості чи подразнення у зоні інтимних місць, то можна не купувати окремий продукт. Але якщо вам комфортніше використовувати засіб для інтимної гігієни – нічого поганого у цьому немає.

Чи треба мити ноги?

Мити ноги варто щодня з вашим мийним засобом, не забувайте добре промивати між пальцями. І що найважливіше – їх потрібно добре просушувати. Особливо це важливо для людей з цукровим діабетом, щоб запобігти утворенню попрілостей.

Волосся під пахвами – це гігієнічно?

Волосся під пахвами – це сприятливе середовище для розмноження бактерій, їм там тепло та комфортно, а піт додатково сприяє їх поширенню. Видаляти волосся можна, але не обов’язково. Якщо ретельно дотримуватися правил гігієни, неприємний запах не виникатиме.

ГОЛОВА ТА ОБЛИЧЧЯ


Як часто потрібно мити голову?

Універсальних рекомендацій стосовно миття голови не існує. Волосся треба мити так часто, як це потрібно. У когось жирна шкіра голови, яка потребує щоденного миття, а комусь достатньо мити раз на тиждень. Не треба привчати своє волосся до нечастого миття. Що рідше ви миєте волосся, то брудніше воно, але не інакше.

Іноді потрібно мити голову шампунем двічі, щоб добре вимити забруднення. Це може бути актуально для людей із жирною або дуже жирною шкірою голови. Але якщо говорити загалом, то одного разу може бути достатньо.

Чи треба мити бороду?

Бороду потрібно мити щодня, у ній накопичується багато бактерій та бруду, які легко можуть потрапити у рот. Є спеціальні засоби, які її не пересушують і надають бороді блиск. Але вони не є обов’язковими. Також у чоловіків зазвичай жирна шкіра – додаткова причина мити бороду щодня.

Скільки і як часто потрібно вмиватися?

Вмиватися рекомендовано двічі на день: зранку та ввечері, використовуючи лише спеціальні засоби для обличчя. Особливо ретельно варто ставитися до вмивання людям із жирною та схильною до акне шкірою. Шкіра обличчя більш чутлива, найбільше контактує із зовнішнім світом, повітрям і потребує регулярного очищення.

Також обов’язково знімати макіяж перед вмиванням, особливо з очей. Залишаючи на них косметику, ми збільшуємо ризик інфікування та подразнення слизової очей, бо це дуже чутлива ділянка тіла.

Використовувати вологі серветки замість вмивання можна, але лише в критичних випадках. Наприклад, коли немає доступу до води. Крім того, є спеціальні серветки для зняття макіяжу, але після них однаково потрібно вмиватися водою. Усі ці засоби не замінять повноцінного миття.

Як правильно чистити вуха?

Вушна сірка – це необхідна для людей речовина, яка захищає зовнішній слуховий прохід від бруду, інфекцій, пилу та здатна самостійно виводитися з вушного каналу. Мити вуха треба щоразу під час душу, допустимо заглибитись, наскільки пускає мізинець, але не промивати внутрішню порожнину.

У вушному каналі можуть утворюватися пробки з вушної сірки. Вони виникають самостійно або якщо втрамбувати вушну сірку ватними паличками. Такі пробки можуть знижувати слух та стати причиною запалення. Тому чистити вуха ватними паличками не рекомендують.

Чи можна колупатися в носі?

Колупатися в носі не потрібно. Так ми не лише заносимо бактерії та віруси із рук (особливо якщо вони брудні), а й нігтями можемо пошкодити слизову носа.

Чистити ніс потрібно розчинами для зрошування, які продають в аптеці, можна використовувати фізрозчин. Робити це варто щодня, але тут усе індивідуально. Такий спосіб зволожує слизову та виводить бруд, вірусні частинки, бактерії. Головне – добре видувати носа після такого «душу».

РУКИ


Як часто треба мити руки?

Це найважливіший пункт особистої гігієни. Регулярне миття рук знижує ризик захворіти на кишкові чи респіраторні інфекції. Тобто йдеться про ГРВІ та інші віруси, які передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом.

Мити руки варто так часто, як це потрібно. Однак є деякі обов’язкові етапи: перед їдою, після походу в туалет, після прогулянок на вулиці, громадських місць. А ще перед та після зміни підгузків, прокладок і тампонів, після контакту з твариною. Все інше опціонально.

Вологі серветки для рук використовувати можна, якщо немає змоги помити їх водою та милом. Це краще, ніж не мити руки взагалі. Однак я б радила носити із собою санітайзери – вони працюють ефективніше, але знов-таки менш ефективні за миття рук.

Є антибіотикорезистентні бактерії, з якими боротися можна лише миттям рук. Тобто механічно змивати їх водою з поверхні рук. Вологі серветки та антисептики не можуть бути ефективним проти них.

Антибактеріальне мило також не відрізняється від звичайного і заборонене FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів), бо може сприяти виникненню нових резистентних штамів мікроорганізмів.

Як піклуватися про нігті?

Під нігтями збирається багато бактерій, яєць глистів, бруд, пил та інше. А це все може потрапити нам у рот і викликати певне захворювання. Тому краще носити короткі нігті та регулярно їх чистити.

Чистити нігті потрібно спеціальними манікюрними інструментами, але не підручними засобами (як-от ніж, ручка чи голка). Підрізати їх варто раз на тиждень і трохи рідше на ногах.

ОСОБИСТИЙ ПРОСТІР


Як часто треба змінювати постільну білизну?

Постільну білизну треба міняти щотижня – це загальні міжнародні рекомендації. Великим плюсом буде, якщо сушити постіль на сонці, бо ультрафіолет допомагає краще вбити бактерії. Крім того, раз на тиждень варто змінювати піжаму чи одяг, у якому спите.

Скільки потрібно рушників одній людині?

Кожен член сім’ї повинен мати рушник для тіла та обличчя. Можна також виділити окремі рушники для інтимних місць і для ніг. Рушник для рук може бути спільним.

Рушник для тіла я рекомендую змінювати після 3-5 разів використання, якщо вони повністю висихають між застосуваннями. Це негігієнічно, якщо рушники довго залишаються вологими – там швидко розмножуються бактерії.

Чи варто чистити гаджети?

Дуже важлива тема, бо наші смартфони переносять на собі чимало бактерій. Телефон з нами всюди, він постійно у руках, часто торкається обличчя та інших поверхонь. Я раджу протирати свій мобільний спиртовою серветкою щодня. І ще наголошу: не потрібно брати з собою смартфон у туалет, це негігієнічно.

Ноутбуки теж варто регулярно очищувати спиртовими серветками, бо на клавіатурі збирається у кілька сотень разів більше бактерій, ніж на сидінні унітаза. Ідеальний варіант – перед та після роботи за комп’ютером мити руки з милом.

Інші гаджети можна протирати антисептиком, частота залежить від того, скільки ними користуємося і де вони розташовані.

Як довго можна не прати одяг?

Спідню білизну треба змінювати щодня. Бюстгальтер можна одягати підряд 2-3 рази, але не більше. Спортивне бра варто змінювати щоразу після занять спортом. Також кожного дня варто змінювати шкарпетки, адже ноги пітніють і зазвичай перебувають у закритому взутті, тобто у сприятливому для розмноження бактерій середовищі.

Усе інше – індивідуально, потрібно зважати на жирність шкіри і те, як активно ви пітнієте. Наприклад, футболки та сорочки не варто одягати більше як два-три рази поспіль. Верхній одяг і той, який не так тісно контактує з тілом, варто змінювати тоді, коли він стає брудним.


ілюстрації: обкладинка – lmaostuffeveryday; 1 – ohmagif; 2 – Super Simple; 3 – Friends; 4 – Anna; 5 – reddit; 6 – Rebecca Hendin; 7 – Samm Henshaw.