Як зменшити біль після сонячного опіку? Чи можна використовувати сметану? І чому найкращий спосіб зберегти своє здоров’я – не засмагати. На ці питання (і трохи більше) відповідаємо разом із дерматологинею.

Вікторія Миронюк

лікарка-дерматовенеролог, блогерка

Чи будь-яка засмага шкідлива?

Так. За даними Академії дерматології США, будь-яка засмага є шкідливою, адже збільшує ризик розвитку різних видів раку шкіри.

Доведено, що ультрафіолетове випромінювання типів UVB – викликає фотостаріння шкіри та збільшує ризик розвитку раку, а тип UVA – викликає ще і опік шкіри. Цей вплив може порушувати ДНК клітин і, відповідно, підвищувати ризик розвитку різних видів раку шкіри.

Сонячні опіки в історії життя людини збільшують ризик розвитку раку шкіри майже у 2,5 раза. Особливо, якщо ці опіки людина отримала в дитинстві.

Звісно, на виникнення онкології впливає дуже багато чинників, зокрема спадковість. Але засмага та сонячні опіки – це ті фактори ризику, яких ми можемо уникнути й тим самим уберегти себе від злоякісних утворень на шкірі.

Існує умовно безпечна доза впливу сонячного проміння, і вона залежить від фототипів – їх визначено шість. Для людини третього типу (русяве волосся, карі очі та шкіра із середньою кількістю пігменту меланіну) можна перебувати під відкритими сонячними променями не більше як 15 хвилин на день.

Краще засмагати в солярії?

Ні. Солярій не є безпечніший, ніж засмага під прямим сонцем. Люди, які коли-небудь ходили у солярій, мають на 67% більший ризик розвитку плоскоклітинного раку і на 29% підвищений ризик розвитку базальноклітинного раку. А люди, які вперше відвідали солярій до 35 років, збільшують ризик розвитку меланоми на 75% – про це говорить Асоціація раку шкіри. Це одна з причин, чому багато держав обмежили використання солярію для неповнолітніх.

Солярій та ультрафіолет – це такий самий канцероген, як сигарети. Немає безпечної дози УФ, як і тютюну. Ультрафіолет, навіть якщо це зовсім трохи, із часом викликає фотостаріння. Також виникає ризик захворіти на рак шкіри.

Як виникає сонячний опік?

Сонячний опік за своїм механізмом є дещо схожий на звичайний термічний опік. За нього відповідає ультрафіолетове випромінювання типу А. Він виникає через вплив радіації, яка проникає у шкіру та утворює тепло. І через сильний тепловий вплив починається запальний процес.

Наш організм за допомогою меланіну захищає нас від УФ і перетворює промені в тепло. Коли доза перевищена, виникає пошкодження ДНК клітин епідермісу та дерми. Організм може це компенсувати та відремонтувати усі клітинки, але якщо він не справляється – виникає запалення. Опік – це як реакція на подразник у вигляді запалення і набряку, процес вивільнення вільних радикалів, що руйнують колаген та еластин.

Ну і оці постійні порушення ДНК можуть з часом призвести до утворення атипових клітин.

Усього є чотири типи опіків, але на сонці звичайна людина може отримати опік першого ступеня (почервоніння, набряк, незначний біль) та другого ступеня – це вже коли утворюються пухирі.

Як лікувати сонячний опік?

Прийняти холодний душ чи ванну

Коли ви отримали сонячний опік, то найперше потрібно піти з пляжу або сховатися від сонця, щоб не погіршити ситуацію.

Холодний душ чи ванна допоможуть знизити температуру шкіри. Якщо вода викликає дискомфорт, можна зробити компреси із рушника, змоченого у воду. Важливо, щоб вона була прохолодною, але не крижаною.

Нанести зволожувальний крем чи лосьйон

Найкраще у разі сонячних опіків наносити охолоджувальні зволожувальні засоби на водній основі. Британські дерматологи радять використовувати гель алое. У складі засобу не повинно бути спирту: він подразнюватиме шкіру.

Добре допомагають лосьйони з вітаміном В5-пантенолом (але це не популярна піна «Пантенол»), олією каріте та цинком у складі.

Тримати ці засоби можна у холодильнику, щоб посилити охолоджувальний ефект. Але холод має бути «м’який». Зволожувати уражену шкіру потрібно 3-5 разів на день.

Зняти набряк і біль

Для цього можна використати місцеві стероїдні креми, наприклад, одновідсотковий крем гідрокортизону – це протизапальний та протиалергічний засіб. Він допоможе зняти запальний процес. Це полегшить стан, якщо у людини виражений больовий синдром: їй важко лежати чи рухатись. Не можна використовувати крем для дітей до двох років. Дорослим наносити не частіше ніж двічі на день протягом 5-7 днів.

Не варто лікувати опік місцевими знеболювальними препаратами. Це засоби, що містять у назві частину «-каїн». Вони дуже часто викликають алергічні реакції та ще більше подразнюють шкіру.

Також для полегшення самопочуття можна прийняти парацетамол або ібупрофен. Вони мають виражений протизапальний ефект і будуть діяти зсередини.

Не варто наносити на шкіру сметану чи кефір: це жирні продукти, які утворюють на ній плівку та заважають теплу виходити. Для полегшення стану з народних методів можна використовувати прохолодні вівсяні ванни або ванни з молоком. Також варто пити достатньо води, щоб не призвести до зневоднення.

Якщо з’явилися пухирі, то це вже другий ступінь опіку. Зазвичай у такому стані людина відчуває дискомфорт. Його можна зняти, якщо проколоти ці міхурі та випустити рідину. Але дуже важливо: робити це потрібно стерильною голкою та обов’язково залишати верхівку пухирця.

Епідерміс, який відшарувався, захищає «рану» від інфікування і пришвидшує загоєння. Варто після проколу пухиря періодично обробляти його антисептиком, але не на спиртовій основі. Наприклад, хлоргексидином. І потім уже можна діяти за вищеописаною схемою: наносити охолоджувальні лосьйони та прикладати компреси. Я б також радила, якщо ви отримали другий ступінь опіку, сходити до лікаря на консультацію. Просто перевірити, що все добре і ви не занесли інфекцій.

Коли варто звернутися до лікаря?

Коли виникає головний біль, нудота чи підвищується температура – це можуть бути ознаки теплового удару. Також, якщо стан не покращується впродовж кількох днів.

Як доглядати за шкірою після опіку?

Опік першого ступеня проходить за 2-3 дні, якщо все робити правильно. Опісля може лущитися шкіра, яку самостійно знімати не потрібно. По суті, так ми забираємо природний захист і робимо шкіру більш вразливою до сонця та інших чинників. Також, відриваючи шкіру, можемо дійти до ділянки, яка ще не до кінця загоїлась, і знову викликати подразнення.

Тому найкраще – продовжувати наносити зволожувальні креми. Можна почати використовувати більш інтенсивні засоби на жирній основі, які допоможуть подолати сухість шкіри.

Для швидшого відновлення використовуйте гідрогелеві маски, а також засоби з антиоксидантами – вітамінами С, А, Е. Забудьте на деякий час про скраби, щітки, кислотні засоби. Треба дати шкірі спокій на 2-3 тижні, щоб вона сама поступово відновилась.

Як уникнути сонячного опіку?

Найпростіший спосіб – просто не засмагати або не перебувати довго під прямим сонячним промінням.

Іншим найбільш ефективним способом захисту від сонячного проміння є одяг. Тканина має бути натуральна і темного кольору. Те, що світлий одяг відбиває сонячні проміння, – міф. Нічого такого він не робить.

Найголовніше – щоб одяг не пропускав сонячні промені через себе. Це можна перевірити, якщо піднести річ до сонця. Вчені кажуть, що найкраще з цим справляється тканина темно-синього та червоного кольорів.

Також використовувати капелюхи та головні убори, які мають прикривати обличчя та шию: їхні поля мають бути не меншими за сім з половиною сантиметрів.

Важливо не перебувати на пляжі у період, коли сонце найактивніше. Це від 10:00 до 16:00. Сучасний спосіб перевірити погоду: використовувати метеозастосунок, який показує УФ-індекс. Безпечним є показник до 3-х: можна виходити на вулицю без будь-якого захисту. Якщо він більший – потрібно прикривати тіло чи використати сонцезахисний крем.

На незахищену шкіру потрібно наносити сонцезахисний крем з SPF 30 та більше, за 15 хвилин перед виходом на сонце. Не забувайте поновлювати засіб кожні 2 години – це максимальний час захисту, які забезпечують різні виробники. Достатня кількість засобу теж важлива: це приблизно одна чайна ложка на кожну ділянку тіла: обличчя та шия, рука, нога та інші.

Ілюстрації: обкладинка – sofiahydman; 1, 6 – Justin Gammon; 2 – Kim Campbell; 3 – NETFLIX; 4 – Jon Frickey; 5 – foxtv.