Як правильно обрати зубну щітку, скільки разів на рік відвідувати стоматолога та чи можна пошкодити зуби під час чищення. Розпитали у стоматологів про основні правила догляду за ротовою порожниною.

Василь Щепаняк

стоматолог

Богдан Кондрашов

стоматолог

Обов’язкові етапи в догляді за зубами?

Василь Щепаняк: Основою догляду за зубами є зубна щітка та зубна нитка. Зубна паста та ополіскувач – додаткові засоби, які допомагають краще розчинити зубний наліт та освіжити подих.

Я завжди раджу своїм пацієнтам використовувати зубну нитку: вона за важливістю на одному рівні із зубною щіткою. Нитка допомагає очистити від нальоту ті поверхні зуба, які під час звичайного чищення нам важко дістати. Стосовно ополіскувача – він не є обов’язковим.

Богдан Кондрашов: Окрім чищення зубів зубною щіткою та пастою, я раджу використовувати іригатор. Це апарат, який очищує ротову порожнину струменем води. Обов’язковим цей апарат є для людей із брекетами, вставними конструкціями або імплантами. Чому іригатор такий важливий? Бо він прибирає наліт між зубами і на рівні ясен, який нам складно очистити самостійно.

Замінити іригатор можна зубною ниткою, але нею треба вміти правильно користуватись, щоб не травмувати ясна.

Як правильно обрати зубну щітку?

Богдан Кондрашов: Я завжди раджу купувати зубні щітки середньої жорсткості – вони підходять майже усім. Але тут варто орієнтуватись на власні відчуття: як добре щітка прочищає зуби, чи не подразнює ясна і чи комфортно вам нею працювати.

Електрична зубна щітка інтенсивніше очищує зуби і нею комфортніше користуватись. Але також легше травмувати зуби і ясна. Тому назвати її кращою за звичайну не можна: це більше про комфорт, а не здоров’я.


Василь Щепаняк: Щітка має бути комфортною конкретно вам: не завеликою чи замалою. З власної практики можу порадити зубні щітки, де щетини розташовані на одному рівні – так вони краще очищатимуть поверхні зубів.

Як правильно обрати зубну пасту?

Василь Щепаняк: Ідеальний варіант – це підібрати зубну пасту разом зі стоматологом відповідно до потреб. Однак якщо серйозних проблем із зубами нема, то паста може бути будь якого бренду, де вказано «для профілактики карієсу».

Загалом є два показники, на які я б радив звертати увагу. Це ppm фтору, тобто вміст іонів у пасті – він має бути до 1 500. Також варто дивитись на абразивність пасти (RDA) – вона має бути до 100, якщо використовуєте ручну зубну щітку. Якщо показник більше як 100 – це вже відбілювальна паста, яку не варто використовувати щодня.

Богдан Кондрашов: Хороша зубна паста необов’язково має бути дорогою. Можна навіть чистити зубним порошком – він теж виконуватиме свою роботу. Стосовно лікувальних зубних паст, то їх має призначати лікар відповідно до потреб пацієнта.

Коли чистити зуби: перед чи після їди?

Василь Щепаняк: Якщо ввечері – то після їди та перед сном. Зранку ми прокидаємось із чистими зубами, і тоді оптимально буде почистити після сніданку. Але якщо вечірнє чищення зубів було пропущено (чого робити не рекомендую), то ранок варто починати із цієї процедури.

Як правильно чистити зуби?

Богдан Кондрашов: Оптимальна тривалість чищення зубів – це 2-3 хвилини. Найголовніше рухати зубною щіткою не горизонтально, а вертикально: вгору-вниз. Так, ніби ми вимітаємо усе зайве з поверхні зубів. Також вертикальні рухи зменшують ризик травмувати емаль.

Чи потрібно чистити язик і щоки?

Василь Щепаняк: Язик можна чистити, але не дуже часто й тоді, коли там є наліт. Робити це можна щітками для язика або звичайною зубною щіткою, яка має призначену для цього ребристу поверхню. Чистити язик щетиною після зубів не варто – дуже легко можна пошкодити його та викликати запалення.

Богдан Кондрашов: Якщо на язиці або щоках утворюється видимий наліт, то зазвичай це пов’язано із проблемами травної системи. Звісно, ви можете почистити, але проблему воно не розв’язує.

Що важливіше: зубна паста чи щітка?

Богдан Кондрашов: Виділити щось одне важко, бо в кожної людини має бути і те, і те. Найважливіше – регулярно двічі на день чистити зуби, а чим це робити – вже питання другорядне, обирати варто те, що комфортніше конкретно вам.

Василь Щепаняк: Я вважаю, що зубна щітка, бо саме вона вищичає наліт після їжі і з поверхні зубів. Паста теж важлива, але якщо раптом у вас немає зубної пасти, то можна почистити зуби лише щіткою і нічого страшного не станеться.

Скільки разів на рік треба робити гігієнічну чистку?

Богдан Кондрашов: Гігієнічну чистку робити треба регулярно, і це справді важливо для здоров’я зубів. Пацієнт не зможе почистити зуби так, як це зробить стоматолог, навіть якщо дуже сильно постаратись. Окрім самої чистки, лікар також може побачити карієс на початковій стадії та вилікувати його.

Регулярність таких чисток має визначати стоматолог: усе залежить від способу життя та стану зубів. Є пацієнти, яким процедура рекомендована кожних три місяці. Але щонайменше професійну гігієну зубів варто робити раз на рік.

Чи можна зашкодити занадто інтенсивним чищенням?

Богдан Кондрашов: Так, можна. Найлегше травмувати пришийкову зону – частину зуба на стику з яснами. Якщо чистити занадто сильно, то щетини зубної щітки можуть пошкодити емаль – своєрідний захист зуба. Відтак може оголитись дентин – частина зуба, де є нервові закінчення. Тому може виникати біль або підвищена чутливість зубів.

Василь Щепаняк: У всіх нас емаль різної міцності. Є люди, у яких вона піддається більшому стиранню. Тому якраз занадто інтенсивне чищення може призвести до підвищеної чутливості зубів.

Є пацієнти, які фанатично чистять зуби по 4-5 разів на день, то у них також можуть з’являться ерозії на зубній емалі. Але у звичайному режимі важко серйозно пошкодити зуб при чищенні.

Чому виникає поганий запах?

Богдан Кондрашов: Поганий запах з роту може виникати через хворі зуби, але він також може свідчити про інші проблеми в організмі. Він з’являється, наприклад, коли пацієнт не видаляє мертвий зуб і той буквально починає гнити зсередини. Або в якомусь зубі є дірка, туди потрапляє їжа, і це також може давати неприємний запах. 

Чи можна користуватися зубочистками?

Богдан Кондрашов: Я не раджу користуватися зубочистками. Вони можуть руйнувати контакти між зубами, і ними дуже легко травмувати ясна чи навіть зуб. У мене були пацієнти, які зубочисткою зламали зуб.

Після прийому їжі протягом дня найкраще користуватись зубною ниткою: вона теж компактна, але не така травматична.

Василь Щепаняк: Використовувати зубочистки треба дуже обережно, щоб не травмувати ясна та не спровокувати їх запалення. Це може бути хорошим варіантом, коли між зубами великі проміжки і там постійно застрягає їжа. Але якщо обирати між зубочисткою та ниткою – я б обрав нитку.

Жувальна гумка шкодить зубам?

Богдан Кондрашов: Жуйка – це непоганий бонус для загального догляду за зубами. Замінювати нею повноцінне чищення зубів не можна, але як доповнення після їжі – так.

Василь Щепаняк: Є думка, що жувальна гумка може очищувати зуби, але це не так. Насправді вона лише покращує подих і стимулює травлення, а до здоров’я зубів прямого стосунку не має.

Що найбільше впливає на здоров’я зубів?

Богдан Кондрашов: На здоров’я та стан зубів впливає дуже багато чинників. Це і генетика, і місце проживання, стан води та інше. Як на мене, то найбільше впливає генетика і те, як часто людина відвідує стоматолога.

Василь Щепаняк: Дуже важливо для здоров’я усього тіла і зубів зокрема – здоровий спосіб життя. Також не треба зловживати солодким, особливо льодяниками та солодкими газованими напоями.

Що робити для здорових зубів


  1. Правильно і регулярно чистити зуби, застосовувати зубну нитку.
  2. Вести здоровий спосіб життя.
  3. Регулярно відвідувати стоматолога.

Фото: обкладинка  katybeveridge; 1 – rmlgifs; 2  Petter Pentilä; 4 Visual Num Nums; 5 – Lawrence Slater;