Кір, вітрянка та «свинка» – ті хвороби, заразитись якими у дорослому віці набагато небезпечніше, ніж у дитинстві. Вони можуть призвести до ускладнень та ізолюють від зовнішнього світу щонайменше на тиждень. Від цих захворювань можна захиститися вакциною.

Ми вже писали про основні міфи про вакцинацію, які давно спростували. Тепер разом з імунологом та сімейною лікаркою розповідаємо про ті захворювання, захищатися від яких можна (і варто) вже у дорослому віці.

Марина Трофимова


імунолог

Віолетта Лійка


сімейна лікарка

Чи є протипоказання для вакцинації дорослим?

Марина Трофимова: Якщо це жива вакцина, наприклад проти кору, паротиту та краснухи, то щеплення категорично не можна проводити під час вагітності, при злоякісних новоутвореннях та ВІЛ-інфекції.

Щодо загальних протипоказів до щеплень – їх не проводять при гострих захворюваннях з лихоманкою або якщо після введення першої дози у пацієнта спостерігалась алергічна реакція.

Вирішувати, чи вводити ту чи іншу вакцину, може лікар, який проаналізує всі протипоказання та історію пацієнта.

Я не знаю, чи зробили мені потрібні щеплення у дитинстві. Як перевірити?

Марина Трофимова: Імунітет проти деяких захворювань не зберігається протягом всього життя. Тому періодично треба проводити щеплення повторно – ревакцинацію. Також дорослим необхідно вакцинуватись від окремих хвороб, якщо не отримали захисту від них у дитинстві.

Перевірити, чи захищений організм від певного захворювання, можна за допомогою лабораторного аналізу на антитіла. Для кожної вакцини проводять свій аналіз, який показує, чи є імунна відповідь організму і наскільки вона хороша.

У мене немає жодної вакцини. З чого почати?

Марина Трофимова: Схему вакцинації та дозування препарату підбирає лікар індивідуально. Це залежить від віку та медичної історії пацієнта.

Є щеплення, які дорослим треба пройти планово – вони безкоштовні. Також є низка необов’язкових, але важливих щеплень, які оплачує пацієнт. 


Які вакцини варто зробити дорослим

 Дифтерія та правець

Марина Трофимова: Вакцина проти дифтерії та правця є плановою і обов’язковою кожні 10 років. Її можна отримати безкоштовно. Першу ревакцинацію для дорослих, які раніше були щеплені, проводять у 26 років.

Якщо в дитинстві ви не щепилися або невідомо – вакциновані чи ні, треба отримати щонайменше три дози вакцини: спочатку перша доза, за місяць – друга, а через 6 місяців після другої – третя.

Віолетта Лійка: Обидві хвороби дуже неприємні та небезпечні. Дифтерія – це бактеріальне захворювання, яке характеризується жорсткими плівками у горлі. Це щось схоже на дуже сильну ангіну. Ці плівки можуть призвести до утруднення дихання і закупорки дихальних шляхів. Вона потребує лікування антибіотиками та передається повітряно-крапельним шляхом.

Правець – одне із найнебезпечніших захворювань у сучасному світі. Найбільша небезпека у тому, що специфічного лікування від хвороби немає. Елімінувати правець на землі, на жаль, поки не вдається, але можна захиститися шляхом вакцинації.

Збудник хвороби міститься у ґрунті, тому ця вакцина дуже потрібна людям, що працюють із землею, працівникам на будівництві чи після укусів тварин. Заразитись можна, якщо у рану потрапить бруд чи земля, де був збудник.

Правець має важкі симптом, бо він вражає нервову систему. У хворого починаються сильні судоми, стискає щелепу. Від захворювання легко померти, за даними МОЗ, смертність становить близько 70%. Єдиним реальним і ефективним способом захиститись є вакцинація.

 Вакцина проти дифтерії та правця є плановою і обов’язковою кожні 10 років. Її можна отримати безкоштовно

 Папіломавірус людини

Марина Трофимова: Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через незахищений секс, більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Інфекція викликає рак шийки матки – один з найбільш поширених видів раку.

Зазвичай вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендовано також хлопчикам, наприклад, у Великій Британії та Ізраїлі.

Вакцинація проти папіломавірусу допомагає зупинити його передачу від людини до людини, захищає дівчат від ризику раку шийки матки, а також від раку порожнини рота і горла, статевих органів, ануса у чоловіків та жінок.

Для захисту від папіломавірусної інфекції, залежно від типу вакцини, потрібно 2-3 дози.

 Гепатит А

Марина Трофимова: Спалахи гепатиту А можуть траплятися в Україні через забруднену воду, тому щеплення проти нього рекомендовані дітям і дорослим.

Вакцинуватися можна вже у віці одного року. Для повного захисту потрібно ввести дві дози вакцини.

Віолетта Лійка: Інфекційне захворювання, яке колись називали хворобою Боткіна, передається досить легко – через інфіковану їжу чи воду. Хвороба чимось схожа на сильне харчове отруєння: у людини блювота, діарея, можуть жовтіти руки чи слизові оболонки.

Ця вакцина рекомендована людям, які часто подорожують. Особливо у країни Африки чи Близького Сходу. Тобто ті території, де сильно відрізняється якість їжі та умови її приготування.

 Кір, паротит, краснуха (КПК)

Марина Трофимова: Вакцину проти кору, краснухи та паротиту не потрібно вводити у дорослому віці, якщо вам зробили таке щеплення в дитинстві. Його проводять у 1 та 6 років. Дорослим треба вакцинуватись, якщо вони ніколи не отримували щеплень проти цих хвороб і немає медичних даних про імунізацію.

Невакцинованим дорослим потрібно дві дози вакцини, які вводять з інтервалом у місяць. Вакцина КПК є живою, тому не робиться під час вагітності та має низку протипоказань.

Віолетта Лійка: Кір – це реально небезпечне вірусне захворювання, від якого помирають люди. Ним дуже легко заразитись, воно передається повітряно-крапельним шляхом. У людини підвищується температура, з’являється кашель, кон’юнктивіт і характерні висипання на тілі.

Кір небезпечний через ускладнення, які можуть виникнути після хвороби: це коровий енцефаліт, пневмонія, бронхіт, отит. Від кору треба захищатись обов’язково, і найкраще це зробити у дитинстві.

Паротит – теж неприємне захворювання, яке у народі називають «свинкою». Це захворювання залоз, зазвичай слинних, також може вражати статеві залози. На жаль, паротит може призвести навіть до безпліддя, особливо у чоловіків. Хвороба проходить дуже складно в дорослому віці.

Краснуха досить небезпечна для вагітних, бо хвороба може призвести до вад серця, а у найскладніших випадках і до загибелі плода. Проявляється вона схоже до кору з характерними висипаннями: висока температура, біль у горлі та загальна слабкість. Тому перед плануванням вагітності обов’язково варто перевірити наявність щеплення проти краснухи.

 Від кору треба захищатись обов’язково, і найкраще це зробити у дитинстві

Вакцина проти гепатиту B захищає  від наслідків хвороби – цирозу та раку печінки

 Гепатит В

Віолетта Лійка: Це інфекційне захворювання, заразитися яким можна через секс, переливання крові, операції, тату, рідше – через манікюр та на прийомі у стоматолога. 

Сьогодні це щеплення є першою вакциною, яку отримує немовля у пологовому. Але ці правила почали діяти недавно, тому більшість дорослих не отримала такої вакцини у дитинстві: її потрібно обов’язково зробити. Особливо щеплення проти гепатиту В потрібне лікарям, майстрам манікюру, людям, у яких дуже активне сексуальне життя. У них найвищий ризик інфікуватись.

Марина Трофимова: Вакцина проти гепатиту B захищає людину від небезпечних наслідків хвороби – цирозу та раку печінки. Щеплення слід проводити всім дорослих, які не були вакциновані у дитинстві. Схему і дозування підбирає лікар, залежно від віку та медичної історії пацієнта.

 Вітряна віспа

Марина Трофимова: Вакцини проти вітряної віспи можна вводити здоровим людям, починаючи з 9-місячного віку. Для повного захисту потрібно отримати дві дози вакцини.

Щеплення проти вітряної віспи не є обов’язковим, але рекомендоване для дітей, які не хворіли на вітрянку. Наприклад, під час вступу до садочка чи школи. Також її слід провести й дорослим, особливо лікарям, учителям, якщо вони не хворіли на вітрянку раніше,  та для людей з імунодефіцитами.

Ця вакцина має низку протипоказань: гострі захворювання із високою температурою, гіперчутливість людини до її компонентів і вагітність. Також варто протягом 4 тижнів після щеплення уникати вагітності.

Віолетта Лійка: Щеплення проти вітряної віспи також можна робити дітям і дорослим, які мали контакт із хворим на вітрянку та не хворіли на неї раніше. Ця вакцина не так давно з’явилася на українському ринку, але вона потрібна.

Вітрянка здається легкою хворобою, але вона може стати причиною низки ускладнень, особливо в дорослих. Це енцефаліт (запалення головного мозку – ред.), пневмонія та інше. А ще вітрянкою дуже легко заразитись.

 Щеплення проти вітряної віспи не є обов’язковим, але рекомендоване для дітей та дорослих, які не хворіли на вітрянку раніше

 Менінгококова інфекція

Марина Трофимова: Менінгококова інфекція є однією з головних причин дитячої смертності у всьому світі. Вона викликає менінгіт, енцефаліт і пневмонію. Летальність в Україні сягає 11-17%.

Заразитись нею можна повітряно-крапельним шляхом під час тісного контакту з хворою людиною. Поширенню збудника також сприяє активне або пасивне куріння та ГРВІ.

Особливо щеплення рекомендоване пацієнтам із первинними та вторинними імунодефіцитами. Її можна вводити одночасно з вакцинами проти пневмококової та hib-інфекцій.

 Пневмококова інфекція

Марина Трофимова: Пневмокок – це бактерія, яка завжди живе в мікрофлорі носоглотки. Однак під впливом ГРВІ, пригніченого імунітету чи інфекції, ці мікроорганізми можуть активно розмножуватись, і бактеріальний процес розвивається у зазвичай «стерильних» відділах дихальних шляхів – у середньому вусі, параназальних синусах чи легенях. Так пневмокок стає причиною пневмонії, гнійного менінгіту, гострих отитів/синуситів та інших бактеріальних захворювань.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує внести цю вакцину в обов’язковий календар щеплень – так уже зробили 133 країни. В Україні це питання поки обговорюється, але вакцина є і щеплення можна отримати добровільно.

Віолетта Лійка: Є така група людей, які постійно хворіють на бактеріальні захворювання: їм ця вакцина дуже рекомендована. Адже зазвичай їх провокує саме пневмокок. Також щеплення від пневмококової інфекції рекомендоване для пацієнтів із хронічними захворюваннями та людям, яким понад 65 років. Бо у такому віці, наприклад, пневмонія проходить дуже складно і часто може призвести до смерті.

 Грип

Марина Трофимова: Щеплення проти грипу варто проводити щороку, і це найефективніший та безпечний метод протистояти хворобі. Для найкращого захисту вакцинуватися слід до початку епідемсезону (у жовтні-листопаді), однак робити щеплення можна і впродовж усієї зими. Захисні антитіла в щепленої людини виробляються впродовж двох тижнів.

Віолетта Лійка: Це досить поширене вірусне захворювання, і робити щеплення проти грипу потрібно щороку, бо вірус постійно змінюється. Дуже важливо вчасно отримати вакцину для людей у групі ризику: це вчителі, лікарі, люди із хронічними захворюваннями, люди похилого віку та діти. Грип небезпечний ускладненнями: пневмонією, отитами та іншими захворюваннями.


Ми писали про те, що треба знати про вакцину проти грипу – це поки найдієвіший спосіб уникнути вірусу та ускладнень від нього.

 Робити щеплення проти грипу потрібно щороку