Від гормональних контрацептивів ростуть вуса і збільшується вага? Ні, ці міфи давно спростовано. Хоча їх досі використовують як аргументи проти цього способу контрацепції. Навіть попри дослідження, які доводять протилежне.

Щоб розібратись, де правда, а де міф, The Village Україна поспілкувалися з лікарками та попросили прокоментувати 9 найпопулярніших тверджень щодо протизаплідних таблеток.

*Оральні (гормональні) контрацептиви (ОК) – препарати, що містять жіночі статеві гормони, які є штучними аналогами природних гормонів. Вони пригнічують овуляцію, перешкоджають проникненню сперматозоїдів та впливають на їхню рухливість. Усе це в сукупності не дозволяє завагітніти.

Лілія Левенець

акушер-гінеколог

Юлія Шпакевич

акушер-гінеколог

Гормональні контрацептиви шкодять здоров’ю: міф

Лілія Левенець: Будь-які ліки призначає лікар індивідуально після детального обстеження, огляду та аналізів. Такі препарати можуть зашкодити, якщо людина приймає їх самостійно.

Підбір ліків відбувається за чітким алгоритмом. Якщо все зробили правильно і була дотримана процедура, гормональні контрацептиви зашкодити не зможуть.

Юлія Шпакевич: Кожен препарат має побічну дію, щонайменше він може впливати на функцію печінки. Якщо правильно провести переддіагностику та підібрати препарат, пероральні контрацептиви не завдають істотної шкоди організму.

В Україні є тенденція, що гормональні контрацептиви призначають без огляду та будь-яких аналізів. Так робити не можна, і в цьому випадку гарантій не дасть ніхто.

Гормональні контрацептиви не можна призначати без огляду та потрібних аналізів

Усі гормональні контрацептиви однакові, відрізняється лише бренд: міф

Лілія Левенець: Двох однакових препаратів немає, навіть якщо їх називають аналогами один одного. Умовно «ідентичні» протизаплідні таблетки можуть круто працювати для однієї пацієнтки і зовсім не підходити іншій. Тому я вкотре наголошую на тому, що призначати оральні контрацептиви може лише лікар.

Юлія Шпакевич: Щонайменше існують комбіновані оральні контрацептиви, де містяться гормони естроген і прогестерон, а є препарати, де лише прогестерон. У цих ОК різний принцип дії, спрямування, призначають їх в абсолютно різних випадках. Вже навіть тому, препарати з групи пероральних контрацептивів не можна порівнювати між собою.

Гормони призводять до набору ваги і підвищеного оволосіння: міф

Юлія Шпакевич: Сьогодні протизаплідні таблетки сформовані так, що доза гормонів у них дуже маленька. Тому призводити до набору ваги та інших неприємних симптомів вони не повинні. Такі побічні ефекти виникали після прийому оральних контрацептивів у 60-70-х роках минулого століття, коли дози гормонів у них були просто шалені.

Існують оральні контрацептиви, які в своєму складі містять речовини, що навпаки сприяють виведенню зайвої рідини з організму, що може затримуватись при гормональному дисбалансі. Тоді жінка навіть може втратити кілька кілограмів.

Якщо ж після початку прийому ОК пацієнтка починає набирати вагу, то переважно причина в неправильному харчуванні.

Лілія Левенець: Гормональні контрацептиви приймають, зокрема, під час гормональних збоїв. А порушення метаболізму і підвищене оволосіння – ознаки цього дисбалансу. Тож ОК, навпаки, нормалізують обмін речовин і допомагають подолати ці симптоми.

Призначати оральні контрацептиви може лише лікар

Гормональні контрацептиви не мають побічних ефектів: міф

Юлія Шпакевич: У більшості препаратів є побічні ефекти, і пероральні контрацептиви – не виняток. Ось чому так важливо правильно зібрати анамнез.

 Почнемо хоча б з дії на згортальну систему крові. Тому лікар перед призначенням препарату має перепитати, про куріння, оскільки саме воно збільшує ризик тромбоутворення.

Також подібні препарати навантажують печінку і нирки. Тому, якщо у жінки були певні проблеми із цими органами і цього не врахував лікар – після початку прийому протизаплідних таблеток це може давати свої побічні ефекти. 

Також, на початку прийому ОК може виникати нудоти, зміни настрою, підвищена чутливість молочних залоз та інше. Найчастіше, це ознаки адаптації і вони досить скоро минають. Однак знову таки, при правильному підборі препарату, побічні ефекти виникають досить рідко. 

Гормональні таблетки мають лікувальний ефект: правда

Лілія Левенець: У гормональних контрацептивів є лікувальна дія, бо вони нормалізують гормональний баланс. Але самостійно такі препарати не можуть вилікувати від певної хвороби. Оральні контрацептиви зазвичай призначають у комплексі з іншими ліками, і саме так досягається ефект.

Юлія Шпакевич: Нерегулярний цикл, аномальні кровотечі чи акне, яке виникає на тлі гормонального дисбалансу – найчастіші порушення, у разі яких можуть призначати ОК. Такі препарати не є медикаментами і не лікують на 100%, але можуть допомогти подолати певні симптоми.

Протизаплідні таблетки можна приймати постійно: правда

Юлія Шпакевич: В існтрукції до ОК немає рекомендацій робити перерви у прийомі таких препаратів.  Однак, як на мене,  робити перерви варто. Оптимально, це раз на рік хоча б на 2-3 місяці.

Наш організм працює як годинник і також має виконувати свою функцію. Ці паузи потрібні для того, щоб статеві органи жінки включались у роботу.

У гормональних контрацептивів є лікувальна дія, бо вони нормалізують гормональний баланс

Завагітніти можна, навіть приймаючи гормональні контрацептиви: правда

Лілія Левенець: В інструкції до кожного препарату вказано, що ефективність контрацептивів становить 99%. І цей 1% припадає на неправильний прийом ліків або пропущену пігулку.

Виробник чи лікар не несе відповідальності, якщо пацієнтка забула вчасно прийняти препарат і завагітніла. На моїй практиці не було випадків вагітності на ОК, які були застосовані правильно. Однак це траплялося, коли ліки приймали не за інструкцією.

Юлія Шпакевич: Під час прийому протизаплідних таблеток завжди треба стежити за загальним станом організму.

Є низка ситуацій, коли пігулка може не засвоїтись. Наприклад, коли в людини сильна блювота або діарея. Тоді потрібно використовувати інший спосіб контрацепції. Також на ефективність ОК можуть впливати інші препарати, наприклад, антибіотики.

Гормональні контрацептиви можуть завадити завагітніти в майбутньому: міф

Лілія Левенець: Ліки виводяться з організму за тиждень після прийому останньої таблетки. Жінка може завагітніти одразу після відмови від препарату. Жодного впливу на репродуктивну здатність оральні контрацептиви не мають.

Після того як пацієнтки припиняють застосовувати ОК, вони, навпаки, можуть швидше завагітніти. Під час прийому контрацептивів блокується овуляція, а після відмови – вона відбувається ще активніше, ніж до початку прийому таблеток. У медицині це називають rebound effect. До того ж такі препарати нормалізують гормональний баланс і контролюють цикл, а це теж потім допомагає зачати дитину швидше.

Юлія Шпакевич: Такі міфи виникають тоді, коли жінку перед призначенням препарату не обстежили. Безпосередньо на здатність народжувати протизаплідні таблетки не впливають, але можуть замаскувати проблему. І коли після припинення прийому ОК жінка захоче завагітніти – ця проблема вийде назовні.

Прийом контрацептивів дозволяє пропускати менструації: правда

Юлія Шпакевич: Таке можливо, але це не зовсім безпечно. Одна упаковка препарату розрахована на один цикл використання – це 28 днів (одна таблетка – один день). Блістер може містити 21 чи 24 таблетки з гормонами, а в інші є «порожніми» пігулками. 

Коли організм на цих кілька днів перестає отримувати гормони, він у стані шоку: так відбувається менструація. Але це не повноцінні критичні дні, а так звана «реакція відмови». Якщо не робити цієї паузи в прийомі препарату, то менструація наставати не буде.

ілюстрації: emma baynestarajacobyNatalie Byrne.