26 березня – Міжнародний день інформування про епілепсію. У світі з таким діагнозом живуть близько 65 мільйонів людей. Українська Біржа Благодійності в цей день презентує фотопроект «НеБезпечна допомога» та влаштує лекції людей, які знають про епілепсію з власного досвіду.

Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке характеризується нападами судом. Вони можуть проходити зовсім непомітно, а можуть тривати кілька хвилин: людина непритомніє, у неї конвульсії, можуть виникати проблеми з диханням. Зазвичай напад триває до 5 хвилин і минає самостійно.

Чіткої причини виникнення хвороби немає і вилікувати її складно: можна лише контролювати прояви. Епілепсія не заразна, люди з цим діагнозом не є небезпечними і їх не потрібно боятися. Вона не заважає жити повноцінним життям.

Згідно зі статистикою МОЗ, в Україні 100 000 людей живуть із цим діагнозом. Уявіть: якщо у вагоні метро двісті осіб, то один з них – хворий на епілепсію. Більшість із них не знає, коли і як може статися напад.

Найчастіше помирають не від нападу епілепсії, а від невчасно або неправильно наданої першої допомоги. Тому найважливіше – вміти допомогти.

Українська Біржа Благодійності зібрала усі стереотипи про допомогу та створила фотопроект разом із фотографкою Софією Возняк, яка також живе з епілепсією.

Головна ціль проекту – розвінчати міфи про першу медичну допомогу під час нападу епілепсії, бо саме показані на світлинах дії передусім виникають у думках людини, яка хоче допомогти.

Фото: Софія Возняк та Українська Біржа Благодійності

Що потрібно робити, якщо ви стали свідком нападу епілепсії:

Не застосовуйте силу. Просто переверніть людину на бік та почекайте, напад скоро мине самостійно. Можна підкласти щось м’яке під голову та зафіксувати час початку нападу.

Не намагайтесь розтискати щелепи та засовувати щось у рот. Сторонній предмет може зламати зуби або навіть щелепу. При нападі епілепсії людина не зможе проковтнути власний язик – це міф.

Не дайте людині задихнутися: розв’яжіть краватку, розстебніть ґудзик.

Не намагайтеся силою стримувати рухи. Ви не зможете полегшити судоми чи зупинити їх, але можете травмувати.

Не можна переносити людину під час нападу, крім випадків, коли загрожує небезпека. Так можна легко завдати травм, адже при судомах людина не відчуває болю.

Не поливайте водою та не намагайтеся давати щось випити або з’їсти. Також не можна бити по обличчю чи приводити до тями.

При нападі епілепсії не потрібно викликати швидку допомогу. Виняток: якщо напад триває понад 5 хвилин або людина травмувалась.

Коли напад минає – потрібно допомогти людині дійти до місця, де можна відпочити, або додому. Після нападів люди з епілепсію часто дуже втомлені та хочуть спати.