За даними дослідження CHOICE, 41% людей неправильно використовують презервативи, що знижує їхню ефективність. Водночас кондоми досі є найефективнішим засобом захисту від ВІЛ та інших хвороб, що передаються статевим шляхом.

У Міжнародний день презерватива розповідаємо про міфи довкола кондомів з Ярославою Лопатіною – головою Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine).

Ярослава Лопатіна


голова Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine)

Міф 1

Презервативи – це відповідальність лише чоловіків

Аби впевнитися, що цей міф не вигадка, спробуйте порахувати, скільки дівчат серед ваших знайомих мають із собою презерватив, а скільки хлопців. Цей невеликий експеримент доведе існування стереотипу, що це чоловіча справа – турбуватися про презерватив у потрібний момент. Хоча це не має бути так.

Презерватив використовують два учасники статевого акту, але надягає його лише чоловік. Тому носити кондом із собою потрібно всім, хто турбується про власне здоров’я.

Міф 2

Презервативи не мають терміну придатності

На упаковці презерватива завжди є кінцева дата використання, але не всі на це звертають увагу. Навіть якщо людина бачить, що кондом прострочений, то вважає, що краще використати хоча б якийсь. А це велика помилка.

Протермінований презерватив небезпечний тим, що його легко пошкодити, бо латекс із часом втрачає еластичність. Це може стати причиною інфікування захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Міф 3

Презерватив не є надійним засобом, тому немає сенсу його використовувати

Презерватив, якщо його використовувати правильно, на 99% захищає від інфікування ВІЛ: це довели численні дослідження. Найчастіше кондоми пошкоджуються через неправильне їх використання. За статистикою, 41% людей не вміють користуватися презервативами, а це призводить до зниження їхньої ефективності.

Ще один міф – в упаковці може бути вже зіпсований чи бракований презерватив. Це не так, адже на етапі виробництва кондоми проходять кілька етапів перевірки якості. Одним із них є випробування електричним струмом: ним перевіряють кількість пор у латексі та їх розмір. Якщо хоч один презерватив не відповідає нормі, утилізують усю партію.

На пошкодження презерватива також впливають умови зберігання – надмірна кількість світла та висока температура, а також використання лубрикантів на олійній основі. Тому не можна застосовувати масажні олії чи лосьйони для тіла як змазку: лише на водній або латексній основі.

Якщо презерватив порвався під час статевого акту і ви підозрюєте ймовірність інфікування, краще зверніться до лікаря за консультацією.

Міф 4.

Презервативи не треба використовувати при оральному сексі

Під час орального сексу неможливо завагітніти, але є ризик інфікування захворюваннями. Мікроорганізми проникають в організм через мікротравми – ясна, що кровоточать, тріщини в роті чи інші. Тому перед оральним сексом, навіть з презервативом, не варто чистити зуби або користуватись зубною ниткою, аби не травмувати ротову порожнину.

При оральному сексі рекомендовано використовувати надтонкі презервативи, щоб зберегти максимальну чутливість. Також існують кондоми з різними смаками, які роблять специфічний смак латексу не таким відчутним.

Міф 5

Надійніше використовувати відразу два презервативи

Поширена думка, що чим більше, тим краще. Але це не працює у випадку з презервативами. Одного кондома цілком достатньо для повноцінного захисту партнерів. Другий – це марна трата грошей та зниження ефективності захисту.

Міф 6

Чому я маю користуватися презервативом, якщо я здоровий?

Використовуючи презерватив, ми одночасно захищаємо і себе, і партнера від можливого інфікування захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Вірус імунодефіциту людини може роками жити в організмі без жодних зовнішніх проявів. За статистикою, в Україні близько 100 тисяч людей не знають, що мають ВІЛ-інфекцію. Переважно саме вони підтримують негативну статистику щодо поширення захворювання. Адже передача ВІЛ в Україні в 66% усіх випадків відбувається під час незахищеного статевого акту.

ВІЛ є ризиком для всіх, у кого в житті є секс. Фраза «я здоровий» класна лише тоді, коли вона підтверджена результатами аналізів.

Міф 7

Презервативами користуються тоді, коли не довіряють партнеру

Цей міф є найпоширенішим та найболючішим для українців. Часто пропозицію надягнути презерватив сприймають як недовіру та невпевненість у партнері.

Дослідження демонструють, що чим триваліші стосунки, тим рідше пари користуються презервативами. Але використання їх – це не питання довіри, а питання турботи про своє здоров’я та свого партнера.


Текст створено за допомогою Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine). Мета організації – популяризація серед українців культури регулярного тестування на ВІЛ.

Знайти найближчий пункт швидкого тестування на ВІЛ і зробити тест можна безкоштовно та конфіденційно.

Ілюстрації: Istock