Як виникає онкологія, чому досі не винайшли ліків проти раку і головне: як від нього захиститись. До Дня боротьби проти раку The Village Україна разом із лікаркою-онкологом пояснюємо, як працює рак, і спростовуємо найпопулярніші міфи про хворобу.

Тетяна Скрипець

онколог-гематолог, блогерка

Рак невиліковний

З одного боку, це міф, а з іншого – темний бік реальності. Рак – не одна хвороба, а ціла група онкологічних захворювань, які можуть вражати різні органи та системи організму. Наразі відомо про близько 100 видів злоякісних пухлин: і кожен має свої індивідуальні характеристики та способи розвитку. Тому на сьогодні нам простіше відіслати людину на Місяць і колонізувати Марс, ніж придумати універсальні ліки від раку.

Наведу приклад лімфоми, якщо говорити немедичною термінологією – то це злоякісні пухлини лімфатичної системи. Є дві великі групи лімфом: лімфома Ходжкіна і неходжкінські лімфоми. Зокрема, останні охоплюють понад 60 видів: вони походять з різних клітин, можуть мати різні причини виникнення і лікуються зовсім по-різному.

Відсоток успіху при лікуванні неходжкінських лімфом варіюється від 20-90%. Розвіяти цей міф до кінця неможливо, тому що успіх доступної на сьогодні терапії залежить від багатьох факторів.

Звісно, для багатьох цей діагноз звучить гірше за смертний вирок. Однак тепер у світі витрачають мільярди доларів на дослідження, результати яких сприяють значним успіхам у лікуванні онкології.

Відсоток успіху при лікуванні неходжкінських лімфом варіюється від 20 до 90%

Хворі на рак помирають найчастіше

На сьогодні це міф, який, на жаль, може стати реальністю в найближчі десятиліття. За останнім звітом ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), найбільше людей помирають через серцево-судинні захворювання. Наприклад, у 2016 році 15,8 мільйона смертей сталось унаслідок інфарктів та інсультів. Онкологічні захворювання виходять на 2 місце за рівнем смертності у світі. У 2018 році очікувана смертність від раку становила близько 9 з половиною мільйонів випадків.

Але є і хороші новини: з 1991 року смертність від онкологічних захворювань знизилася на понад 25%. Наприклад, смертність від раку легень у чоловіків зменшилась на 45%, у жінок – на 21% з 2002 по 2015 роки.

Рак ніяк не проявляється на перших стадіях

Насправді все відносно. Досить часто пацієнти справді приходять уже з поширеними стадіями, пізніми. На жаль, багато людей не відразу звертається до лікаря при появі будь-яких симптомів, пояснюючи їх різними чинниками.

Наприклад, хронічну втому і підвищену сонливість списують на перенапруження на роботі, свербіж шкіри – на алергію, а затяжний кашель пояснюють застудою. Саме для ранньої діагностики в світі розроблені скринінгові програми для різних груп населення. Велику і важливу роль відіграє сімейний лікар, а також відповідальне ставлення до свого здоров’я.

Рак передається спадково

Гени, з якими ми народилися, можуть сприяти ризику розвитку певних видів раку, зокрема раку молочної залози, яєчників і раку простати. Здебільшого захворювання розвивається випадково, бо у кожного є певний ризик його розвитку. Однак деякі люди генетично схильні до певних видів онкологічних захворювань і мають більш високий ризик розвитку раку порівняно із загальною популяцією.

ДНК присутня майже в кожній клітині нашого організму і несе основні інструкції, які потрібні нашим клітинам і тканинам для правильного функціонування. ДНК розташовані у хромосомах. Клітини більшості людей мають 23 різних хромосоми, які входять у два ідентичних набори: один набір від мами і один від тата. Загалом – 46 хромосом. У них розкидано приблизно 25 000 генів, які є функціональними одиницями ДНК.

Клітина використовує гени для виробництва білків та інших речовин, які необхідні для життя. У деяких генах відбуваються зміни в ДНК – мутації. Саме ці мутації і пов’язані з розвитком онкологічних захворювань.

Рак зазвичай виникає через мутації генів, які відбуваються випадковим чином в одній або декількох клітинах організму

Такі зміни називаються соматичними мутаціями і можуть виникати як природний наслідок старіння або пошкодження ДНК клітини з різних причин. Набуті мутації є тільки в певних клітинах організму, і вони не передаються від батьків дітям. Тобто гени, з якими народилися, можуть сприяти ризику розвитку певних видів раку.

У невеликого відсотка людей захворювання відбувається через інший тип мутації – спадкову. Ці мутації зазвичай передаються від одного або обох батьків і присутні майже в кожній клітині тіла.

Люди, у яких є вони, мають вищий від середнього ризик захворіти, але це не є аксіомою. Тобто не кожен, хто має такі спадкові мутації генів, у 100% випадків захворіє на онкологію.

Генетичне тестування вже є в світі та його рекомендують проходити людям, у кого в родині були випадки захворювання на рак.

Раком можна заразитись

Тут я буду максимально лаконічна: ні. Рак це не ГРВІ і навіть не ВІЛ. Тому якщо ви живете в одному приміщенні з людиною, яка хвора на будь-яке онкологічне захворювання – ви 100% не зможете заразитись.

Профілактики раку не існує

Це найголовніший міф і дуже велика помилка. Сьогодні всі вчені світу зосереджені не тільки на підвищенні рівня виживаності пацієнтів, але й профілактиці онкологічних захворювань.

Звісно, не всі види раку піддаються профілактиці та ніхто не дасть стовідсоткової гарантії, що в людини ніколи не діагностують пухлину. Але профілактика істотно знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Наприклад, всесвітньо відома американська клініка Mayo Clinic дає 7 порад щодо профілактики раку:

1. Відмовитися від тютюнопаління.

2. Дотримуватися здорового і правильного харчування (наприклад, жінки, які дотримуються середземноморської дієти з додаванням оливкової олії і горіхів, можуть мати менший ризик розвитку раку молочної залози).

3. Бути фізично активним і підтримувати нормальну масу тіла.

4. Захищати свою шкіру від негативного впливу сонячних променів.

5. Проходити вакцинацію проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини (ВПЛ – одна з основних причин раку шийки матки у жінок).

6. Уникати незахищених статевих контактів, а також не вживати наркотичні речовини.

7. Проходити регулярні медичні огляди.

Ці прості поради справді рятують життя мільйонам людей у світі.

На жаль, багато людей не відразу звертається до лікаря при появі будь-яких симптомів, пояснюючи їх різними чинниками

Рак грудної залози буває лише у жінок

Це міф. Згідно зі статистикою, близько 350 чоловіків у Великій Британії щорічно хворіють на цю недугу. Звичайно, жінок із раком грудей у сотні разів більше, але симптоми та діагностика однакові.

Основними чинниками ризику розвитку раку грудей для чоловіків є вік, алкоголізм, хвороби печінки, ожиріння, терапія естрогенами, захворювання яєчок та інші. З огляду на те, що точна причина виникнення захворювання досі невідома, можна лише рекомендувати уникати цих чинників.

Рак лікується лише хірургічно

У лікуванні раку використовують різні види терапії: це залежить від виду пухлини, стадії та інших чинників. На сьогодні є такі види лікування онкологічних захворювань – хірургічне втручання, хіміотерапія, променева терапія, імунотерапія, таргетна терапія, гормональна терапія, ауто- і алогенна трансплантація кісткового мозку, експериментальна терапія.

Нині у світі застосовують індивідуалізований підхід до лікування пацієнтів. Є стандарти і протоколи терапії. Тому вибір тактики лікування залежить від дуже багатьох чинників.

ФОТО: Яна Кравцова