Відмова від глютену та лактози – популярний тренд у харчуванні чи справді те, що зробить нас здоровішими і стрункішими. Це The Village Україна з’ясовує разом із нутриціологинею Олександрою Буц.

Ілюстрації: Michelle PorucznikGIF Maker

Олександра Буц

нутриціологиня

Як лактоза і тваринне молоко впливають на організм

Лактоза – це дисахарид, який складається із галактози та глюкози. Якщо просто, то це звичайний молочний цукор. Найбільше його в молоці та всіх молочних продуктах, тому відмовитись від лактози означає відмовитись від тваринного молока.

За засвоєння лактози в організмі відповідає спеціальний фермент – лактаза, якого з дорослішанням у людини стає все менше. Тому дорослі гірше засвоюють молоко та молочні продукти. Це цілком нормальний процес.

У деяких людей цей фермент може бути взагалі відсутній, тому в них – непереносимість лактози, тобто алергія на цей продукт. Буває, що вона розвивається з віком або є вродженою особливістю організму. Помітити алергію на лактозу дуже легко, адже щоразу після вживання молочних продуктів у людини може виникати здуття, метеоризм, нудота, гострий біль і діарея.

Лактозна непереносимість – не настільки масштабне явище, наскільки воно стало «модним». Як на мене, відмовитись від тваринного молока варто з багатьох причин, і лактоза – один із факторів.

У тваринному молоці також є гормон ІФР-1, який сприяє росту організму. Проте дорослим це вже не потрібно, оскільки людина не виростає до габаритів корови.

Також молоко входить у топ-10 продуктів за концентрацією білка. Однак та кількість білка, який міститься у молоці, не потрібна для дорослого організму, адже він уже не використовується за прямим призначенням, тобто у побудові організму. Крім того, його надмірна кількість провокує запалення і пришвидшує запуск старіння на клітинному рівні.

Науково доведено, що тваринне молоко впливає на стан шкіри та наявність акне. Відбувається так тому, що гормони, які є в молоці, підвищують рівень тестостерону в організмі. Це, своєю чергою, збільшує виробництво шкірного сала, яке і є причиною закупорки фолікулів та запалення шкіри.

Я все-таки рекомендую зменшити кількість споживання молока або загалом від нього відмовитися з віком. Цей продукт не має статусу суперфуду, і всі ті мінерали та вітаміни, що є у тваринному молоці, ми цілком можемо взяти з овочів.


Лактозна непереносимість –  не настільки масштабне явище, наскільки воно стало «модним»


З рослинним молоком набагато простіше. У ньому лише нутритивна цінність горіха чи насіння разом з водою та клітковиною. Тому рослинне молоко, за замовчуванням, кращий варіант для дорослих, ніж тваринне.

Рослинне молоко також не містить гормонів і не змушує підшлункову працювати ще більше. Бо для організму молоко – це їжа, яка потребує виділення інсуліну, а це велике навантаження на підшлункову залозу. І від рослинного молока не буде такого характерного здуття живота і метеоризму, як від коров’ячого.

Альтернативою також може бути безлактозне молоко, однак у ньому все одно є гормон ІФР-1.


Для здорової людини глютен також може бути ворогом, як і будь-які інші продукти, якщо їх вживати недозовано, тобто дуже часто


Про глютен-free дієту

Глютен, або клейковина – це білок злакових, який міститься у певних видах зернових: у житі, пшениці та вівсі. Саме глютен дає пухкість хлібобулочним виробам і покращує товарний вигляд продукту.

Згідно з медичними показами, у світі дуже мало людей, кому глютен справді заборонений (близько 1% населення). Це люди, які хворіють на целіакію – автоімунне захворювання, при якому глютен не розщеплюється під час травлення та вступає в реакцію з організмом. При такому порушенні організм нападає саме на себе, аби знешкодити цей білок, водночас пошкоджуючи тонкий кишківник. У дітей целіакія виникає через генетичну схильність.

Для здорової людини глютен також може бути ворогом, як і будь-які інші продукти, якщо їх вживати недозовано, тобто дуже часто. Цей продукт негативно впливає на зуби і мікрофлору кишківника. Білок жита, пшениці та ячменю може «приклеїтись» до зубів і потроху руйнувати емаль.

Конкретної користі у глютену нема. Відмова від нього також не допоможе схуднути. Можна бути більш здоровим, але не худим. Для втрати ваги потрібен дефіцит калорій відповідно до індексу маси тіла людини та коефіцієнта фізичної активності.

Тому не стоїть питання, чи їсти продукти, які містять глютен, питання – як часто і коли.  На наше здоров’я та самопочуття впливає безліч факторів: сон, біоритми, режим харчування, раціон, фізична та розумова активність, навіть медитація. Я б радила без фанатизму до всього ставитись, проте розуміти, яким чином це впливає на організм.