Жовтень – місяць боротьби з раком молочної залози. Ми вже розповідали про день, коли дівчата відмовляються від бра, аби привернути увагу до проблем раку молочної залози, та про бренди, які допомагають у боротьбі з раком грудей.

Як часто потрібно обстежуватися на рак грудей? Чи можна самостійно оглянути груди на наявність пухлин? The Village Україна шукає відповіді на ці запитання разом з експертом.


Валерій Чешук

онкохірург клініки «Добробут»

Самоогляд на рак молочної залози достатньо робити раз на місяць. Перевірятися варто до середини циклу: приблизно на другий тиждень після місячних. Однак не варто виключати самооглядом потребу інструментальних досліджень. Для жінок до 50 років – це ультразвукове дослідження раз на рік, після 50 років – мамографія.

Перевіряти груди на рак потрібно в двох положеннях: стоячи та лежачи. Тому що в положенні стоячи можна не помітити пухлину, а коли жінка лежить – пухлина більше випинається і не помітити її вже неможливо.

В обох положеннях лівою рукою перевіряємо праву молочну залозу, правою – ліву. Якоїсь суворої процедури – за часовою стрілкою чи проти – немає. Головне, щоб кожна молочна залоза була оглянута.

Треба оглянути чотири квадрати – нижній зовнішній, верхній зовнішній, нижній внутрішній, верхній внутрішній. Також варто прощупати ділянку біля соска, подивитися, чи немає виділень з нього. Не потрібно докладати зусиль, робіть лише погладжувальні рухи.

Якщо пухлина є, то непоміченою на поверхні вона не буде. Але такі огляди можуть виявити тільки поверхневі пухлини, тому все одно є потреба у вже згаданих інструментальних дослідженнях.


Як виявити рак грудей? / ВВС News Україна

Обкладинка: unsplash