Пік захворюваності припадає на зимово-осінній період: лише за другий тиждень жовтня у Києві захворіли понад 11 тисяч людей. Це нормальна цифра для початку епідеміологічного сезону, переконують медики.

Як насправді пов’язана погана погода та вірусні захворювання і чи може переохолодження стати причиною застуди – редакція з’ясовує в імунологів. Також разом з експертками The Village Україна розвінчує найпопулярніші міфи про застуду.

Марина Трофимова


лікарка-імунолог

Віра Гаєвська


лікарка-імунолог

Міф 1.

Застуда виникає через погану погоду

Віра Гаєвська: Будь-яку гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ) викликають лише віруси. Захворіємо ми чи ні, залежить лише від того, як у нас працює противірусний імунітет. Якщо організм недостатньо захищений, то ризик захворіти є при будь-якій погоді та будь-яких обставинах.

Пік захворюваності на ГРВІ та застуди припадає на зимовий період, бо така погода створює сприятливі умови для розмноження та поширення вірусів. При високій вологості вони починають розмножуватись дуже швидко, а люди довше перебувають у закритому приміщенні. Тоді концентрація вірусів на квадратний метр є дуже високою і заразитись ним дуже легко.

Марина Трофимова: Застуда не є діагнозом, як-от ГРВІ, – це просто стан організму. І вона справді може виникати через вплив холоду на організм. Під час тривалого перебування на морозі чи в умовах сирості у людини спрацьовують адаптаційні механізми у вигляді спазму судин (верхніх дихальних шляхів зокрема).


Коли температура стає високою, а симптоми більш вираженими – це вже ГРВІ.


Кровопостачання слизової оболонки порушується, як і вироблення слизу, тому відбувається активізація умовно-патогенної мікрофлори дихальних шляхів. А це і призводить до симптомів застуди – нежитю і дискомфорту в горлі.

Але ці симптоми – локальний запальний процес, тож швидко минають без медикаментозного втручання. Коли ж симптоми стають нав’язливими, більш вираженими і супроводжуються підвищенням температури – можна говорити про ГРВІ. Підхопити вірус можна незалежно від погодних умов.

Міф 2.

Застуда потребує лише медикаментозного лікування

Марина Трофимова: Лікування ГРВІ полягає у тому, щоб створити своєму організму такі умови, при яких він сам впорається із вірусом. Тобто дотримуватись постільного режиму без зайвих навантажень, пити побільше рідини, знижувати температуру тіла і не займатись самолікуванням.

У нашої імунної системи є для цього всі ресурси. Головне – не заважати. Температуру збивати лише тоді, коли позначка на термометрі сягне 38,5 градусів.

Я із тих лікарів, які не підтримують лікування болю у горлі чи кашлю за допомогою медикаментів. Із цим організм також може впоратись самостійно. Якщо кашель не заважає хворому, він може нормально дихати, то він мине самостійно з часом.

Тепер завдяки активній рекламі ліків поширений безконтрольний прийом препаратів. Пацієнти займаються самолікуванням, купуючи відхаркувальні препарати або ліки, які пригнічують кашель. Їх може призначати лише лікар, попередньо оглянувши пацієнта і послухавши його легені.

Самолікування може не лише бути неефективним, а й значно погіршити стан.  Кашель – це просто запальний процес, який так само минає з часом. Знов-таки: для цього організму треба забезпечити комфортні умови.

Якщо нежить, ми промиваємо ніс. Судинозвужувальні краплі застосовуємо здебільшого на ніч і перед промиванням носа, щоб зняти набряк слизової.


Організм цілком може впоратись із вірусом сам.


Віра Гаєвська: Звичайну застуду чи ГРВІ із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Організм цілком може впоратись із вірусом сам.

Якщо симптоми більш виражені, наприклад, висока температура і ломота у тілі, то тут потрібні серйозніші методи. У міжнародних протоколах при лікуванні ГРВІ першочергово радять приймати парацетамол (для зниження температури) у поєднанні з ібупрофеном.

За кордоном при застуді парацетамол також виписують у поєднанні з псевдоефедрином. Цей препарат зменшує закладеність носа та послаблює виділення слизу.

ГРВІ

• Симптоми розвиваються плавно

• Температура 37-38 градусів

• Слабкість

• Сонливість

• Можливий кашель

• Нежить

Грип

• Симптоми розвиваються різко, майже миттєво

• Температура до 40 градусів

• Біль в очах

• Ломота у м’язах

• Озноб

• Підвищене серцебиття

Що стосується препаратів, які зменшують біль у горлі чи полегшують кашель – за кордоном такі ліки не застосовують, оскільки вони не мають жодної доказової ефективності у лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго полегшують стан хворого.

Побічні дії від застосування таких препаратів перевищують їхню корисну дію. Наприклад, препарати для горла, у складі яких є лідокаїн, можуть викликати алергію. Також у міжнародних протоколах не радять вживати антигістамінні (протиалергічні) засоби під час застуд. Доведено, що вони не мають жодної ефективності у лікуванні цих захворювань.

Кашель і біль у горлі проходять одночасно із застудою, коли зменшується температура та запалення. Єдиний виняток – сухий, задушливий кашель, який заважає дихати.

Міф 3.

ГРВІ минає швидше, якщо приймати антибіотики

Марина Трофимова: Вірусні інфекції не лікуються антибактеріальними препаратами. Ніколи. Антибіотики не зменшують, а навпаки – збільшують ризик ускладнень.

Антибіотики виписують лише при бактеріальних хворобах, коли збудником захворювання є бактерії, наприклад, при бронхіті чи пневмонії. Але такі препарати призначають лише після аналізу крові та обстеження у лікаря.

Коли треба звернутись до лікаря (з підозрою на бактеріальну інфекцію):

• Відсутність поліпшення стану на 4-й день хвороби

• Підвищена температура тіла до 7 днів

• Погіршення після поліпшення стану

• Посилення кашлю, зниження його продуктивності; глибокий вдих призводить до нападу кашлю.

Коли людина виписує сама собі антибіотики і приймає їх, то препарати борються з бактеріями, яких не існує в організмі. Це не лише неефективно, а й може зашкодити людині.

Віра Гаєвська: Найбільша небезпека при самостійному прийомі антибіотиків полягає у тому, що в людини може розвинутись резистентність до цього виду препарату. У майбутньому пацієнт може захворіти, наприклад, на пневмонію, яка потребує лікування антибіотиками. При певних оперативних втручаннях також потрібно застосовувати антибіотики. Однак тоді організм буде стійким до цих препаратів і лікування пацієнта стає складнішим.

Міф 4.

Імунітет можна підвищити певними препаратами

Віра Гаєвська: Найдієвішим способом захиститись від вірусів залишається вакцинація. Інакше вплинути на імунітет певним препаратом ми не можемо. В українських аптеках є великий список препаратів, які нібито підвищують імунітет, так звані імуномодулятори. Але вони не мають доказової бази та не продаються за кордоном.

Приймати такі препарати не потрібно, особливо я заборонила б давати їх дітям. Щодо цих медикаментів не проводили віддалені у часі дослідження, тобто вчені не можуть сказати, до чого призведе їх застосування за 5-10 років прийому.

Певні імуномодулятори стимулюють роботу кісткового мозку, і немає доказів, що люди, які регулярно приймали такі препарати, не матимуть проблем із кров’ю у майбутньому і що це не призведе до онкологічних захворювань крові.

Працювати над своїм імунітетом потрібно довго і серйозно, але у майбутньому це дасть свій результат.


Першочергового людина має добре харчуватись і спати не менше як 7-8 годин.


Доведено, що чим менше людина спить – тим гірше працює імунітет. Також варто уникати сильних і тривалих стресів.

Щодо вітамінів, то основну їх частину ми маємо отримати влітку із сезонних фруктів та ягід. Профілактично можна взимку пропити курс вітаміну D, якого ми недоотримуємо при поганій погоді, та Омегу-3, яка міститься здебільшого лише у червоній рибі. Абсолютно неефективним є вітамін С при застудах та ГРВІ, приймати його для профілактики не потрібно.

Марина Трофимова: Виснажувати себе противірусними імуномодуляторами немає сенсу. Втручатись у роботу імунної системи, приймаючи для профілактики противірусні чи імуномодулюючі препарати, не можна.


Постійний прийом імуномодуляторів може призвести до автоімунних захворювань,


які, як думають люди, виникають з «нічого». Такі захворювання виникають, коли імунітет через постійну стимуляцію сприймає власний організм за чужий та починає боротись із своїми клітинами.

Ілюстрації: Art UK, Chris Phillips