No Bra Day – день, у який жінок закликають відмовитися від бра як спосіб привернути увагу до проблем раку молочної залози та гендерної рівності. У рамках місяця боротьби з раком молочної залози No Bra Day припадає на 13 жовтня. Напередодні цього дізнаємося у лікарів, чи корисно не носити бюстгальтер, і спілкуємося з дівчатами, для яких кожен день – no bra day.

Ілюстрації: Анна Шакун

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – лонгріди без новин.

Катя Мячина

засновниця проекту сексуальної освіти «Вперше»

Як давно не носиш бюстгальтер? Чому?

Не ношу бра вже приблизно п’ять років. Спершу перестала його носити, бо було незручно. А ще мені здавалося, що під мій тодішній стиль одягу груди не підходили: мені хотілося бути більш андрогінною. Тоді це для мене, як я тепер розумію, було своєрідним викликом системі, а також першим кроком на шляху до усвідомлення своєї сексуальності. Відсутність бра деколи помічали подруги і хвалили мене, називали сміливою – це ще більше підбурювало не носити ліфчик.

У той час – не знаю, чи свідомо – я завжди носила оверсайз речі, тому, враховуючи, що в мене невеликі груди, їх було майже не видно. Я вже тоді почала вливатися у фемінізм, але відмова від бра у мене прекрасно комбінувалася з відчуттям потреби голити ноги перед побаченнями чи перебуванням у токсичних співзалежних стосунках, тому фемінізм точно не став причиною моєї відмови від бра. Уже тепер, усвідомлюючи всі взаємозв’язки в суспільстві та норми, які змушують жінок сексуалізувати (а деколи, навпаки, приховувати) свої форми, я не одягаю ліфчик усвідомлено.

Зараз я не ношу бра стільки років, скільки до того його носила. Востаннє одягала бюстгальтер десь два роки тому – чисто для експерименту. Було так незручно, що я вирішила більше цієї помилки не повторювати. До того ж ліфчик був з пуш-апом, і всі мої друзі звернули на це увагу, хоч не робили цього, коли я його не вдягала.

Є ситуації, коли вважаєш доречнішим одягати бра?

Час від часу ношу топ або бралет, коли напівпрозорий одяг або коли у ньому великі вирізи. Але після такого довгого періоду відмови від бра навіть топи і бралети мені часто здаються незручними. Я ходила без бюстгальтера в універ і на роботу, їздила в громадському транспорті, ходила без нього на інтерв’ю до політиків та лікарів, записувала стендапи, проводила без нього тренінги, навіть до церкви без нього кілька разів заходила.

Стикаєшся з надмірною увагою, коли без бра?

На відсутність бюстгальтера на мені майже ніколи не звертають уваги. Принаймні не висловлюють її словесно чи яскравою мімікою. Хіба що кілька років тому на одній зі студентських вечірок знайомий, що був дуже п’яний, намагався доторкнутися до моїх грудей і отримав від мене ляпаса і півгодинну лекцію про те, чому такій поведінці нема виправдань. А нещодавно вперше за багато років один знайомий при зустрічі запитав: «А ти ліфчик зовсім не носиш, та?». Я йому розповіла, що це харасмент, мені неприємно, що він спочатку помічає мої груди, а потім мене.

У такі моменти мені дискомфортно і, згадуючи про них, я почуваюся незахищеною. Однак не дозволяю таким моментам впливати на мої рішення про те, як мені поводитися чи який мати вигляд. Люди, які не вміють адекватно ставитися до жінок, не мають вирішувати, якими жінки повинні бути. Не наш зовнішній вигляд має змінюватися, а поведінка харасерів. Адже свобода бути собою – понад усе.

Cоня Борушко

стилістка

Я ніколи не починала носити бра. Мене виховали так, що комфорт – понад усе. У моїй сім’ї не прийнято сковувати себе будь-чим: чи то одяг, чи то люди, чи ситуації. Думаю, багато хто погодиться зі мною, що бюстгальтер – це дискомфорт у чистому вигляді.

Люблю тонкі матеріали й не бачу нічого сороміцького чи вульгарного в тому, щоб сосок не просто пробивався через тканину, а й був трохи помітний. Але є формат закладів, подій та зустрічей, на які ти не можеш одягнути «прозорість».

Також я носила бра у ті моменти, коли хотіла уникнути надмірної чоловічої уваги. Оскільки деякі чоловіки, особливо в нашій країні, реагують на красиві випнуті соски не дуже адекватним чином і сприймають їх як «заклик» до активних дій.

Чи корисно не носити бюстгальтер?

Володимир Федорчук

лікар-мамолог

Не можна сказати, що носити бюстгальтер шкідливо, але краще без нього. Правильно підібрана білизна не зашкодить. А в тісній – молочна залоза притискається, у ній погіршується кровотік і постачається менше кисню. Через це може розвиватися мастопатія, яка може стати стартовим майданчиком для виникнення пухлин – як доброякісних, так і злоякісних.

Також усі бюстгальтери з кісточками пошиті на ідеальні груди, яких у світі загалом не існує. Усе дуже індивідуально – у когось більші, у когось менші, більше стягнуті до грудини або ж, навпаки, розходяться. Тому, коли жінка ходить у бра з кісточками, вони можуть тиснути на молочну залозу, а при русі призводити навіть до невеликих травматизацій, через що у грудях можуть утворюватися негаразди. Крім того, мені доводилося оперувати жінок, у яких утворювалися пухлини тому, що нижній пояс кісточок відтискав нижню частину грудей ближче до ребер.

Валерій Чешук

онкохірург клініки «Добробут» 

Досліджень, що бюстгальтери можуть бути шкідливими – немає. Так само немає досліджень, що не вдягати його корисно.

Я мав пацієнтів, у яких носіння бюстгальтера викликало травматизацію пігментних утворень на шкірі. Це може спровокувати захворювання шкіри – меланому.