Менструальна чаша – це невелика посудина, яка призначена для збору крові під час критичних днів. Чаші виробляють із гнучкого матеріалу, зазвичай із медичного силікону, який легко входить у вагіну та приймає її форму.

Менструальні чаші не вбирають виділення (як прокладки і тампони), а збирають їх. Після використання чашу достатньо промити та можна використовувати знову. У цих засобів досить тривалий термін зберігання – їх можна використовувати до 10 років.

Виробники менструальних чаш запевняють, що вони підходять усім і що змінювати їх можна раз на 12 годин. Ми з’ясовували у гінекологів, чи справді менструальні чаші такі безпечні, і запитали у дівчат, які ними користуються, про їхній досвід.


Наталія Сіліна

кандидатка медичних наук, гінеколог-ендокринолог, блогерка

Чи справді менструальні чаші безпечніші за тампони та прокладки

Я не можу сказати, що менструальні чаші більш безпечні, ніж тампони і прокладки. Коли ми кажемо про безпеку, то потрібно говорити про великі дослідження із доказовою базою. Щодо менструальних чаш таких немає.

Дослідження показали, що у жінок, які використовують чаші, частіше виникає подразнення в інтимній зоні, якщо порівнювати з тими, хто віддає перевагу тампонам. Це пов’язано з порушенням правила «чистих рук», тобто коли жінки не миють руки перед введенням чаші.

Також є зареєстрований клінічний випадок, коли у жінки внаслідок використання менструальної чаші розвинулася ниркова коліка. Однак немає зафіксованих випадків синдрому токсичного шоку, який може виникнути, наприклад, при використанні тампонів.

Я переглянула дослідження, опубліковані на медичному ресурсі PubMed щодо менструальних чаш. Усіх їх проводили в Кенії та країнах Південної Африки. Дослідження мали на меті привчити жінок до регулярного використання цього засобу гігієни та контролю за менструаціями, щоб вони не сиділи вдома під час критичних днів. Жодне з досліджень також не показало наслідків використання менструальних чаш.

Найбезпечнішими все ж вважаються прокладки, бо, навіть якщо жінка забула вчасно їх змінити – немає ризику потрапляння бактерій усередину. А ось введення чаші завжди супроводжується ризиком інфікування.

Як часто треба змінювати менструальні чаші

Будь-який засіб гігієни потрібно змінювати кожних 4 години, це правило також стосується і менструальних чаш. Виробники в інструкціях вказують, що ці засоби гігієни можна використовувати до 12 годин, але це категорично протипоказано. Кров – сприятливе середовище для розмноження бактерій. До того ж у вагіні немає кисню, що також сприяє поширенню різноманітних інфекцій.

Змінювати менструальні чаші у громадських туалетах не варто, бо це негігієнічно. Я радила б жінкам мати дві чаші: коли потрібно буде замінити її – матимете чисту запасну. Так безпечніше і більш гігієнічно.

Спати із чашами протипоказано. Під час сну треба забезпечити відпочинок вагіні від усього стороннього й не тримати «коритце з кров’яним болітцем» 6-8 годин усередині. Однак з чашами можна приймати ванну та плавати.

Після кожного використання чашу треба промити теплою водою і засобом для інтимної гігієни. Деякі виробники радять кип’ятити її перед початком критичних днів та опісля. Структура чаші пориста, і бактерії потрапляють глибоко у матеріал, тож звичайним миттям їх не знищити.

Якщо говорити про стерильність чаш, то це також викликає сумнів. Адже вводять її за допомогою рук, які можуть переносити різні бактерії. Виробники радять промивати чашу проточною водою щоразу після використання. Якщо воду з-під крана можна пити, то й промивати засоби гігієни можна. Якщо ж вода брудна – це може призвести до запальних процесів у інтимній зоні, її краще кип’ятити або не використовувати взагалі.

Кому протипоказані менструальні чаші

Є група жінок, яким протипоказані менструальні чаші. Зокрема, тим, у кого хронічні запальні процеси, як-от частий кандидоз (молочниця), хронічний дискомфорт в інтимній зоні, ендометріоз, хронічний цистит і рясні виділення під час менструацій.

Виробники також радять обирати чашу більшого розміру жінкам, у яких рясні виділення та жінкам після вагітності. Якщо під час менструацій спостерігаються рясні виділення – потрібно звертатись до лікаря та знайти причину цього, а не просто купувати більшу чашу.

Жінкам, які народжували, не варто розтягувати м’язи вагіни великою чашею. Навпаки – треба регулярно робити вправи Кегеля, щоб м’язи підтягувались, і повертати їх до попереднього стану, коли цілком вистачає і найменшої чаші.

Не можна використовувати менструальну чашу, якщо вона викликає дискомфорт. При правильному введенні чаша не повинна відчуватись. Причиною дискомфорту може бути як анатомічна будова піхви, так і пошкоджена слизова, чи навіть хронічні атрофічні процеси у вагіні.

Також жінкам, у яких болісні або неприємні відчуття під час статевого акту, категорично не можна використовувати чаші або тампони. А потрібно обов’язково йти до гінеколога та з’ясовувати причину.


УЛЯНА Кравець

кандидатка медичних наук, гінекологиня, 
блогерка

Менструальні чаші зазвичай виробляють із медичного силікону, тому вони не вбирають виділення (як прокладки і тампони), а збирають їх. Спробуємо коротко визначити плюси та мінуси менструальних чаш.

Мінуси:

• алергія (непереносимість силікону)

• подразнення

• потреба доступу до гарячої води з милом для зміни чаші

Плюси:

• можливість багаторазового використання

• економність

• портативність (зручно брати з собою в подорожі)

• екологічність

• можливість перебування у вагіні до 12 годин (так рекомендують виробники, я вважаю, що змінювати її треба частіше)

• зручність (може вмістити більше виділень, ніж тампон)

Як правильно вводити менструальну чашу

Перш ніж почати використовувати чашу, її треба простерилізувати: прокип’ятити у воді. А перед введенням обов’язково мити руки з милом. Щоб правильно ввести менструальну чашу, її потрібно скласти вдвічі, щоб вона стала практично плоскою. Після цього скласти її ще раз навпіл і максимально стиснути. Саме у такому вигляді менструальну чашу варто вводити в піхву.

Після введення чаша самостійно прийме необхідне положення. Вона не повинна відчуватись.


Анастасія

користується менструальною чашею 1 рік

Давно чула про менструальні чаші від друзів, яких у виборі засобів гігієни хвилюють питання екології. Приблизно рік тому замовила чашу MeLuna і поки нею користуюсь.

Не можу сказати, що задоволена на всі 100%: інколи, особливо якщо поспішаєш, чаша вводиться неправильно і в результаті протікає. Для мене найбільший мінус – це потреба купувати й інші засоби. Наприклад, якщо їдеш на музичний фестиваль із наметами і біотуалетами. Або такий графік, що можеш понад 10 годин бігати містом без гарантії опинитись у пристойній вбиральні.

Менструальні чаші не підходять для всіх: треба мати постійний доступ до зручної вбиральні, щоб комфортно їх міняти. Знаю, що багатьом достатньо пляшки з водою, але мені потрібна раковина. Загалом менструальні чаші – це дуже вигідно фінансово, а ще вони не забруднюють довкілля.


Крістіна

користується менструальною чашею 3 місяці

Дізналась про чаші десь 3 роки тому. Тоді для мене вони здалися занадто дорогими. Знову про менструальні чаші згадала близько трьох місяців тому, коли натрапила на статтю про ці засоби в інтернеті. На той момент я вже була у темі «Сортування сміття» і багато читала про життя у стилі Zero Waste. Ну а термін придатності чаші 5-10 років, а це економія грошей, і те, що ти припиняєш забруднювати землю – чудове комбо.

Замовила чашу MeLuna, бо вони були найвищими у рейтингу – там є більше розмірів, ніж у інших виробників, і середня ціна у межах 500 гривень.

Перед початком менструації вирішила протестити чашу, щоби не було незручностей. Дивилась відео, бо без них зрозуміти, як її вводити – нереально. Вперше зробила все, як на відео, наче все було добре, жодного дискомфорту. Але коли я спробувала її витягнути – не вийшло. Довелось просити про допомогу, навіть думала, що поїду в лікарню.

Думаю, тут я або неправильно розмістила чашу, або розмір не підійшов, або так воно у всіх. Зараз я до чаші підв’язую нитку, вона звисає, як у тампоні, тому її дуже легко виймати – це мій маленький лайфхак.

Однак у користуванні цими засобами є незручність. Наприклад, якщо промивати чашу не вдома. Тут теж можна вигадати лайфхак – брати з собою у туалет пляшку води. Загалом користуватись чашами мені подобається. Заради експерименту нещодавно спробувала знову тампон – і відчула дискомфорт, з чашею такого нема.


Фото: pixabay, giphy