Редакція з’ясовує, що таке шлаки, як насправді варто очищати тіло і як можуть нашкодити найпоширеніші методи детоксу.

Фото: Наті Авдєєва, Unsplash, Ірина Христевич

Експертка Дарія Озерна пояснює, як працює людський організм і чому не варто «вестись» на модні способи детоксу. А блогерка Ірина Христевич спробувала різні способи детоксу на собі й ділиться досвідом.

Дарія Озерна


біологиня

Терміна «шлаки» або його еквівалента в англомовній науковій літературі немає. На розтині також ніхто не бачив, який вигляд мають ці шлаки, яких усі хочуть позбутись.

Тіло справді забруднюють дим сигарет, вихлопні гази, викиди заводів, кофеїн, ліки, алкоголь і навіть косметика. Але очищати організм додатково нам не потрібно. У людини є система детоксикації: це печінка, нирки та легені. При нормальній їх роботі наш організм може добре впоратися з виведенням шкідливих речовин.

Печінка знешкоджує речовини, які є для нас сторонніми – наприклад, ліки чи кофеїн, а також звільняє організм від стероїдних гормонів (статеві, гормони стресу). Легені захищають нас від компонентів диму. А нирки очищають кров.


На розтині ніхто не бачив, який вигляд мають ці шлаки, яких усі хочуть позбутись.


У літературі, присвяченій методам очищення тіла, часто говорять і про токсини. Такий термін є в науці, але під ним розуміють наркотики, високі дози алкоголю та інші речовини, що потрапили у тіло ззовні та становлять загрозу. Виводять їх з організму лише спеціальними препаратами та процедурами, коли це загрожує життю людини. Наприклад, при передозуванні наркотиками та алкогольному отруєнні.

У широкому значенні під «шлаками» також можна розуміти камені в нирках, атеросклеротичні бляшки, закрепи у кишечнику, відкладення пестицидів чи важких металів у жировій тканині. Але очистити їх певною процедурою ми не можемо.

Наприклад, покращити стан судин можна лише регулярними фізичними навантаженнями та правильним раціоном, а не тижнем очищення. При «застою лімфи» також допоможе спорт чи танці, причому регулярні, а не курс масажу. Для правильного очищення кишечника достатньо пити більше води та вживати їжу з клітковиною – овочі, фрукти, вівсянку, висівковий хліб.

Натуропати часто називають шлаки причиною захворювань шкіри, перепаду настрою, набору ваги та поганого запаху з рота. Але в кожного з цих станів може бути кілька причин, цілком конкретних та унікальних для людини. Наприклад, брак певного вітаміну, неправильний раціон, гормональний дисбаланс, але не примарні шлаки.

Найпопулярніші способи очищення: як вони працюють

Коротко розберемо найпопулярніші способи очищення та який ефект вони можуть мати:

Прийом сечогінних препаратів спричиняє втрату води. Інколи це корисно. Наприклад, коли утворюються набряки, то зайву воду треба виводити з тіла. Але у здорової людини різке зневоднення призводить до слабкості та запаморочення. Це шкідливо.

Проносні. Якщо у людини закреп, то його треба послабити. Інакше кишечнику стає все гірше й організм справді отруюється. Але прийом проносних чи гідроколонотерапія* для профілактики порушує мікрофлору і може травмувати кишечник. Від цих препаратів худнуть, бо вимивається кілька кілограмів мікрофлори. Але вона потрібна організму, тому це теж не найкращий спосіб очищення.

*Гідроколонотерапія – одна з модифікацій клізмотерапії. Під час процедури у кишечник людини вводять рідину та промивають товсту кишку. Належить до нетрадиційної медицини.

Детокс на соках зазвичай передбачає кілька днів на дуже низькокалорійному раціоні. До того ж соки та фреші стимулюють жовчний міхур, тобто мають проносний ефект. Такий стан у поєднанні з голодом сприяє схудненню, але його не можна назвати корисним для організму. Крім того, втрачена вага потім швидко повертається.

Соки справді активують системи очищення, особливо з імбиру, буряка, кориці, куркуми. Але довго ними харчуватись не можна. Також соками легко отруїтись, якщо вони зіпсувались. Це стосується і тих, які заздалегідь запаковують у пляшечки.

Очищення олією. Ця процедура активує виділення жовчі та має сильний проносний ефект. Із жовчі виходять уже знешкоджені некорисні речовини, а також продукти руйнації гемоглобіну. Тобто ефекту очищення така процедура не має і цей процес важко контролювати. Жовч має відходити природно у процесі травлення, стимулювати її додатково не варто.

Розвантажувальні дні. Це хороша практика, яка активує сигнальні каскади. Голодування запобігає старінню та запускає аутофагію – природне прибирання у клітинах. Такі дні також перезавантажують мозок, однак до них треба правильно підготуватись і правильно з них виходити. Якщо ви переїли жирної їжі, а наступного дня у вас голодування – користі буде мало.

Як харчуватися, щоб організму не потрібно було «очищення»

Не проводити інтоксикацію. Не пити ліки про всяк випадок, не курити, не зловживати алкоголем і не пити багато кави. Їсти побільше овочів, особливо капусту і буряк, також спеції, часник, цибулю, імбир, пряні трави та яскраві ягоди. Все це корисне для кишківника й активує системи знешкодження у печінці.

Пити воду, коли хочеться пити. Це допомагає роботі кишечника, нирок, не дає сплутати спрагу із голодом і переїсти. Пити забагато теж не треба. Вода сама собою не «вимиває» токсини і гормони стресу – їх перед цим має знешкодити печінка.

Регулярно займатися спортом чи танцями. Це тримає у нормі рівень холестерину в крові, що своєю чергою гарантуватиме чисті судини, підтримуватиме вагу в нормі та сприятиме циркуляції лімфи.

Якщо в людини є хронічні проблеми з кишечником і травною системою, висипання на шкірі, нерегулярний цикл у жінок, сильна мерзлякуватість, надмірне потовиділення, порушений сон чи талія більша за стегна – не варто йти у сауну чи проходити модну програму детоксу. З такими проблемами допоможе лише лікар.

Вимагайте інтегрованого лікування. Тобто лікувати треба не симптоми, а їхні причини. Потрібно проаналізувати спосіб життя, раціон, вік, рівень стресу, призначити аналізи за потреби, щоб з’ясувати, що саме не так.

Ірина Христевич


адептка та прихильниця здорового способу життя, блогерка

Мій досвід детоксу почався з книги Поля Брегга «Чудо голодування». Тоді світ перевернувся і я подивилась на своє харчування під новим кутом.

Перше, що спробувала на собі – це була маленька склянка морквяно-бурякового соку натщесерце. Мене знудило. Так я дізналась, що буряк – дуже потужний продукт-очищувач. Тоді ж зрозуміла, що до питання очищення та оздоровлення організму потрібно підходити усвідомлено, не поспішаючи, вивчити всі нюанси.

Першим свідомим курсом очищення у мене було голодування за методикою Марви Оганян. Воно тривало 7 днів, а потім вихід із нього: 7 днів на фрешах та 7 днів сироїдства.

Ефект був просто неймовірний. Я остаточно перемогла свої харчові розлади, зник біль у колінах, який турбував мене ще з підліткових років. Також пройшла метеочутливість. Після цієї програми я більше не використовувала креми для обличчя і тіла: шкіра просто їх не потребувала. У мене зник неприємний запах поту.

Згодом почала читати інші книги, вивчала різні методики на форумах та на англомовних сайтах, пробувала на собі. Тепер я можу випити і півлітри чистого бурякового соку на голодний шлунок.

Зараз для мене найкраще працюють перерви 14-16 годин між вечерею та сніданком, лікувальне голодування, очищення печінки за методикою Андреаса Моріца та лікування соками за Норманом Волкером. Також не варто забувати про роботу із свідомістю.


Я не рекомендую програми детоксу на фруктових соках – це чистий маркетинг.


Ми всі ласуни, тому з радістю погодимось пройти такий курс. Але важливо розуміти, що фруктові соки радше живлять, аніж очищують. Я за детокси на овочевих або фруктово-овочевих соках, так набагато ефективніше.

Тепер я дотримуюсь здорового веганства, і це теж своєрідний детокс. У моєму раціоні багато сирої їжі та фрешів. Я стала набагато здоровішою та щасливішою, хоча до цього у мене був не найкращий спосіб життя.