У 2022-му рекордна кількість студентів в Україні вирішила опанувати IT, однак значна частина припинила навчання достроково, свідчать дані американської IT-компанії ЕРАМ.

Згідно з дослідженням асоціації ІТ Ukraine, 58,5 тисячі студентів обрали спеціальності у сфері IT, а близько 50 тисяч подали заявки до освітньої програми від Мінцифри IT Generation. На базовий курс для світчерів від EPAM University зареєструвалося понад 18 тисяч людей. Це вдесятеро більше людей, ніж зазвичай приходить на окремі курси компанії.

Водночас базовий курс закінчив лише кожен шостий, розповіли в EPAM.

Чому найчастіше припиняють навчання

За словами кураторів освітніх програм, найбільша проблема студентів – недостатній рівень англійської мови, який не дозволяє повноцінно вивчати матеріали.

Крім того, частина студентів не встигає за темпом навчання, коли потрібно виділяти по 3–4 години на день. Також у компанії спостерігали недостатню мотивацію до навчання.

Студенти відзначають схожі перепони. 24% опитаних кажуть, що найбільше уваги їм довелося приділяти англійській мові. Ще 19% відповіли, що мали некоректне уявлення про спеціальність. Для 29% найбільшою проблемою в опануванні професії стала нестача часу.

«Переважна більшість людей, які пішли навчатися, не до кінця розуміють, що таке ІТ. Я багато років працюю в освіті й бачу вплив радянської школи, коли значна кількість студентів очікує, що вчитель буде їх підштовхувати до навчання. Але в ІТ все інакше: якщо людина мотивована, то їй допоможуть, дадуть матеріали, підкажуть. Якщо є очікування тільки «отримати залік», то це помилковий підхід», – прокоментував керівник освітніх програм ЕРАМ University Денис Гриньов.  

Особливо IT-професії цікавили тих, хто втратив роботу чи змінив місце проживання. Можливість працювати віддалено приваблювала кожного третього українця, який вирішив вивчати IT. Для 23% опитаних був визначальним рівень заробітної плати, свідчать результати опитування студентів EPAM.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше EPAM представила портрет українця, який потенційно міг би перейти в IT-сферу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі