У школах оновили зміст навчальних програм, за якими вчитимуть учнів, повідомили в МОН. 

Над оновленням працювала робота група спеціалістів. Зміна програми – це відповідь на виклики, які виникли з огляду на повномасштабну збройну агресію Росії проти України, кажуть у МОН.

ЩО зміниться?

У навчальні програми з «Історії України» та «Всесвітньої історії» для 6–11 класів й інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ» для 10 класу внесли «погляд на СРСР як на державу імперського типу». Також програми орієнтують на вивчення не тільки інструментів насильства, якого у ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому.

Російсько-українську війну, що розпочалася у 2014 році, розглядатимуть окремим блоком. «Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва й російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації й міжнародній підтримці України».

Оновили також перелік термінів: «присвоєння суверенітету» [у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром], «русскій мір», «рашизм», замість вислову «політика русифікації» застосували вислів «політика російщення», який точніше відбиває сутність явища, уточнили контекст застосування поняття «колабораціонізм».

У змісті навчальної програми «Захисту України» також додали інформацію про сучасну російсько-українську війну й героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Також доповнили теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги й цивільного захисту.

У програмі предмета «Основи здоров’я» додали питання про сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу, надійне й ненадійне укриття, протимінний захист і поводження з вибухонебезпечними й незнайомими предметами, надання домедичної допомоги й психологічної самодопомоги.

Російсько-українську війну висвітлюватимуть і в програмах з правознавства й географії. Зокрема, у програмі з географії додали й інформацію про Республіку Корея, її місце в сучасній політичній карті світу, модель економіки, міжнародні зв’язки України з Республікою Корея.

З програми «Зарубіжної літератури» прибрали твори російських і білоруських авторів і замінили на зарубіжних. Водночас учні читатимуть твори письменників, які писали російською мовою, але життя й творчість яких були тісно пов’язані з Україною: Гоголя, Короленка [за вибором вчителя], твір Булгакова «Собаче серце» [твір вивчається за вибором учнів і вчителя]. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У школах Києва більше не вивчатимуть російську мову як окремий предмет або факультатив, а також не проводитимуть нею навчання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі