Американські дослідники з Єльського університету змогли частково відновити органи свині після через декілька годин після її смерті, пише BBC.

Видання пише, що це може бути прорив, здатний змінити медицину. Це дає можливість збільшити кількість органів, доступних для трансплантації, а також дасть лікарям більше часу для порятунку життя людей.

«Ці клітини функціонують за декілька годин після їхньої смерті», – розповів професор нейробіології Ненад Сестан.

У межах дослідження тварин приспали, а потім зупинили їхнє серце. Через декілька годин після їхньої смерті тварин підключили до системи OrganEx і протягом шести годин давали «відновлювальний коктейль».

За шість годин вчені виявили, що органи свиней: серце, печінка та нирки – частково відновили деякі з функцій, зокрема, почали робити мимовільні рухи. В експериментах взяли участь близько 100 свиней.

«Усе не таке мертве, як ми передбачали раніше. Ми продемонстрували, що справді можемо ініціювати відновлення клітин на молекулярному рівні. Ми можемо переконати клітини не вмирати», – зазначив дослідник Звонімір Врселя.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Молодь, яка вживає алкоголь, має більше ризиків для здоров’я, ніж старші люди. Це стверджують автори дослідження Global Burden of Diseases на базі Університету Вашингтона в Сіетлі, який дає найбільш повні дані про причини хвороб і смерті у світі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі