Молодь, яка вживає алкоголь, має більше ризиків для здоров’я, ніж старші люди, стверджують автори дослідження Global Burden of Diseases на базі Університету Вашингтона в Сіетлі, який дає найбільш повні дані про причини хвороб і смерті у світі, цитує The Guardian.

Ба більше, люди старше 40 років, які не мають основних захворювань, можуть отримати користь від вживання невеликої кількості алкоголю, наприклад, келиха вина щодня. Це зменшує ризики серцево-судинних захворювань, інсульту й діабету, пишуть автори дослідження. На їхню думку, найбільш суворі рекомендації щодо кількості вживаного алкоголю мають отримати чоловіки віком від 15 до 39 років, які піддаються найбільшим ризикам.

Дослідники взяли до уваги аналіз споживання алкоголю у 204 країнах, опублікований у журналі Lancet. Він свідчив, що у 2020 році 1,34 мільярда людей вживали алкоголь у шкідливих кількостях. Більше половини тих, хто брав участь у дослідженні (59%), були саме чоловікам у віці 15–39 років, для яких алкоголь становив ризики, включаючи травми, автомобільні аварії, самогубства й убивства. Загалом до уваги взяли 22 ризики для здоровя, включаючи також рак, серцево-судинні захворювання й інші хвороби.

На основі цих даних дослідники змогли оцінити, скільки алкоголю може випити людина без ризиків для здоровя. Вони виявили, що цей рівень зростав протягом життя. За стандарт брали 100 мілілітрів червоного вина (13%) або пляшку пива (375 мілілітрів, 3,5%).

Для чоловіків у віці 15–39 років рекомендували дозу алкоголю, що становить усього 0,136 стандартною напою. Для жінок такого ж віку «теоретичний мінімальний рівень ризику» становив 0,273 порції на день, тобто приблизно її чверть. Натомість серед людей 40–64 років рекомендована доза може коливатися від стандартної порції до двох порцій, а для людей старше 65 років – трохи більше трьох порцій на день. Середня норма – 1,87 стандартної дози на день.

Результати дослідження опублікували в журналі Lancet і вважають першим звітом про ризики від вживання алкоголю за географічним регіоном, віком і статтю .

Ще одне дослідження, опубліковане в журналі PLOS Medicine, показало, що вживання семи або більше одиниць алкоголю на тиждень пов’язане з підвищенням рівня заліза в мозку. Зі свого боку, це пов’язують із ризиками мати хворобами Альцгеймера й Паркінсона та загалом із погіршенням когнітивних функцій.

Тому британські лікарі рекомендують або взагалі не вживати алкоголь, або вживати не більше 14 одиниць алкоголю на тиждень (приблизно шість пінт пива або півтори пляшки вина), жити принаймні три дні без алкоголю на тиждень і не перевищувати більше шести одиниць за один день.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2020 році «Європейський Оскар» отримав фільм «Ще по одній», що розповідає про алкогольний експеримент данських учителів. Вони вирішили на собі перевірити теорію про те, що кожна людина з моменту народження страждає від нестачі алкоголю в крові. Учителі вирішили щоранку випивати невелику дозу алкоголю, це призвело до неоднозначних наслідків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі